За бомбардировката на Дрезден и други бомбардировки

До края на Студената война
Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2380
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

За бомбардировката на Дрезден и други бомбардировки

Мнение от thorn » съб фев 23, 2019 5:23 pm

Все остальные большие города в Германии были страшно разбомблены и сожжены. В Дрездене даже ни одно стекло не треснуло. Каждый день адским воем выли сирены, люди уходили в подвалы и там слушали радио. Но самолеты всегда направлялись в другие места - Лейпциг, Хемниц, Плауэн и всякие другие пункты. Такие дела.
Паровое отопление в Дрездене еще весело посвистывало. Звякали трамваи. Свет зажигался и когда щелкали выключатели. Работали рестораны и театры. Зоопарк был открыт. Город в основном производил лекарства, консервы и сигареты.
Курт Воннегут, "Бойня номер пять", перевод Р. Райт-Ковалевой

По состоянию на февраль 1945 года в Дрездене находилось как минимум 110 промышленных предприятий, являвшихся законными военными целями*. Только на производстве оружия было занято 50 тысяч человек. В числе этих предприятий – различные мощности по выпуску компонентов для авиапромышленности; фабрика отравляющих газов (Chemische Fabric Goye); завод зенитных и полевых орудий Лемана; крупнейшее в Германии оптико-механическое предприятие Zeiss Ikon A.G.; а также предприятия, выпускавшие рентеновские аппараты и электроаппаратуру (Koch u. Sterzel A.G.), коробки передач и дифференциалы (Saxoniswerke) и электрические измерительные приборы (Gebruder Bassler).
Historical Analysis of the 14-15 Feb. 1945 Bombing of Dresden
Prepared by: USAF Historical Division, Research Studies Institute, Air University
-----------------------------------------------------
*в 1944-м, по данным рейхсминистерства вооружений, 127 дрезденских предприятия поставляли продукцию для военных нужд (LK)

Eguo
Мнения: 792
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: За бомбардировката на Дрезден и други бомбардировки

Мнение от Eguo » съб фев 23, 2019 7:21 pm

ИМХО
Бомбардировка Дрездена, при всей ее чудовищности - все таки военная операция.
В Дрездене на самом деле было много военных производств являвшихся законными военными целями.
То, что в результате "ковровой бомбардировки" погибло рекордное количество гражданского населения - не вина авиации США, а вина гражданской обороны нацисткой Германии, которая
не обеспечила население надежными бомбоубежищами.

Лично для меня - бомбардировка Хиросимы и Нагасаки - вероятно военное преступление.
А бомбардировка Дрездена - просто бомбардировка с большим количеством жертв.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2380
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: За бомбардировката на Дрезден и други бомбардировки

Мнение от thorn » съб фев 23, 2019 10:13 pm

Не е унищожено рекордно количество. Апокалиптичните цифри от 150 -200 000 жертви не са потвърдени. Рекорд мисля, че си е мартенската бомбардировка на Токио. Освен това "гражданското население" в тази война е законна военна цел. Не съм сигурен как точно е било в 1939 - началото на 1940. Отначало май всички са си търсили извинение - полската армия беше във Варшава, холандската в Ротердам, ние тях ги бомбехме, а това, че наоколо е тъпкано с цивилни - е, случва се. Но още от втората половина на 1940 доктрината Дуе важи с пълна сила и именно гражданското население е законна военна цел. Двете страни се стремят да унищожат именно гражданското население, с цел да сломят волята за съпротива на противниковия народ и в този им стремеж ги ограничават само техническите възможности. През 1945 съюзниците са имали по- ефективни такива от германците и в това е разликата. Германците също не са имали скрупули да пращат тонове взрив с ракети, чиито възможности едва са им позволявали да уцелят голям град, без да им пука дали взривът ще е във военен щаб или в детска болница. Така, че тази бомбардировка просто е имала късмета да бъде специално забелязана, специално изпропагандирана, превърната в символ. Но по-какво е тя по-различна примерно от бомбардировките на Хамбург?

Колкото до скривалища - имало е. Не са се оказали достатъчна защита при огнена буря.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2380
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: За бомбардировката на Дрезден и други бомбардировки

Мнение от thorn » съб фев 23, 2019 10:14 pm

Между другото, при голямата бомбардировка на Сталинград през 1942 са загинали вероятно повече цивилни.

Потребителски аватар
Galahad
Мнения: 31
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: За бомбардировката на Дрезден и други бомбардировки

Мнение от Galahad » нед фев 24, 2019 12:03 am

По време на война случайните жертви сред цивилното население са неизбежни.
Ударът по един град с голяма военна промишленост е не по-малко важен от удара на някоя фронтова линия. Дори някога по-важен, защото така може да унищожат бомбите, които иначе ще се стоварят върху бомбардиращите.
Проблемът са целевите удари върху обекти, за които е ясно, че нямат някакво военно-стратегическо значение.
Пиша целеви, защото "прицелването" от самолет през ВСВ не е било много точно. В смисъл най-добре е било през деня, защото се вижда, но и тогава самолетите най-лесно се свалят. Германците са пробвали примерно с радиосигнали, но са им пращали заблуждаващ сигнал и те са изсипвали товара другаде. По тази причина са били уцелвани и обекти, които нямат никакво военно-стратегическо значение.
До края на ВСВ не е било намерено решение за бомбардировка с "хирургическа точност".
Тъй че има някои нюанси между бомбардировка, бомбардировка с много жертви и бомбардировка при която целево е ударен обект, за който е ясно, че няма да повлияе на хода на войната. В последния случай обекта може да е малък. Като напр. Герника. Разбира се там просто са изпитали нова тактика за бомбардиране, но има случаи, в които няма дори и това.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2380
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: За бомбардировката на Дрезден и други бомбардировки

Мнение от thorn » нед фев 24, 2019 1:00 am

Дрезден няма как да спада в последната категория.

Отговори