Тамплиерите

До Великите географски открития
Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1470
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Тамплиерите

Мнение от jacksparrow » пет сеп 21, 2018 12:44 am

На 12 октомври 1307 г. Жак дьо Моле, последният магистър на тамплиерите е в Париж, участва в погребението организирано от Филип IV на снахата му Екатерина дьо Куртене. В края на следващия ден Моле лежи в кралска тъмница. На сутринта на 13 октомври 1307 г. тамплиерите във Франция са арестувани.

Те били обвинени в ерес, включително в отричането на Христос, подкопаване на кръста, поклонение на идолите и содомия. При изтезания тамплиерите признават. От 138-те братя, арестувани през октомври 1307 г. и след това съдени в Париж, само четирима отричат всички обвинения. Папа Клемент V, първоначално се противопоставя на арестите. Той обаче не може да предодвряти арестите, а обвиненията в ерес трябва да се докажат дали са верни или неверни, затова папата се заема със защитата по делата. В следствие на това много от тамплиерите оттеглят своите "приизнания", което води до провал по делото срещу тях.

В същото това време тамплиерите в Англия и на други места са арестувани. Процесите там не вървят по "план". Едуард II крал на Англия реагира бавно и не прилага мъчения записани в наказателния кодекс.

В Полша почти няма арести, очевидно се дължи на малкото присъствие, а братята в Кипър дори не са арестувани до май 1308 г.

Втория рунд на процесите не е под папския контрол и е ръководен от епископи. Тамплиерите все още се съпротивляват и успяват да докажат убедителни несъответсвия в аргументите на обвинението. Петър от Болоня и Реджиналд от Прованс са двама тамплиери с юридическа подготовка, адвокати, които правят работата на обвинението ад.

Филип реагира, като сплашва братята, привържениците му сред френските епископи изгарят 54 от тях през май 1310 година. Тъй като тези 54 тамплиери са се признали първоначлно за виновни, по обвинение в ерес е било възможно да бъдат екзекутирани чрез изгаряне.

След това изгаряне съпротивата в Ордена е сломена. Според хрониките Петър от Болоня е избягал, но по вероятно е да е бил убит в затвора, а Реджиналд от Прованс е изчезнал от безследно. Процесът продължава, като завършва през май 1311 година.

Окончателната съдба на Ордена е решена на църковен конгрес във Виена/пореден Рим/ - Франция, Филип лично с армията си отива да наблюдава процеса. Делото е насрочено за 1311 октомври, но чакат Филип да събере достатъчно армия да посети и се отлага за следващата година.

Два дена преди делото, папата прави изявление, че репутацията на Ордена е прекалено увредена и оттегля подкрепата си за тях.

Ордена не е признат за виновен в престъпленията в които ги обвиняват, но това не пречи да избият братята, в отделни процеси.

Папата казва, че имуществото на тамплиерите трябва да бъде предадено на хоспиталиерите.

Жак дьо Моле се отрича от признанията си и заявява, че е невинен, доживотното заточение е заменено с изгаряне на клада.

Нагласен процес.

Malcolm Barber, The New Knighthood (Cambridge, 1994).

Malcolm Barber, The Trial of the Templars (Cambridge: Cambridge University Press, 1978).

Jochen Burgtorf, Paul F. Crawford, Helen Nicholson, The Debate on the Trial of the Templars (1307-1314) (Abingdon, 2010).

Helen Nicholson, The Knights Templar (Sutton, 2001).
Последна промяна от jacksparrow на пет сеп 21, 2018 1:18 am, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1470
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Тамплиерите

Мнение от jacksparrow » пет сеп 21, 2018 1:12 am

https://www.osmth.bg/index.php?option=c ... &Itemid=18

Малко спестяват събития тука

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1470
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Тамплиерите

Мнение от jacksparrow » пет сеп 21, 2018 1:26 am

Май и оттук идва петък 13, ареста на Моле е тогава.

За причините да се стигне дотук има няколко версии, най - популярната, че на Филип му трябвали кинти, но според мен не е толкова просто.

Отговори