Новини античност и средновековие

До Великите географски открития
Потребителски аватар
thorn
Мнения: 1421
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » ср ное 07, 2018 1:48 pm

Изображение

Първият в света златен кръст реликварий с частица от Христовото разпятие откри археологът проф. д.изк. Константин Тотев на крепостта “Трапезица” във В. Търново. Реликвата е изцяло запазена и е намерена в апсидата на новооткритата църква ?23. Кръстът е бил положен източно от стълба на олтарната маса и е лежал в специална малка камера, обмазана с хоросан и запечатана от всички страни. Находката е с тегло 75 г и се отличава с ювелирна изработка. Това е единственият кръст енколпион от чисто злато, намиран досега не само у нас, но и в света. “Основната част от тези кръстове са изработени от бронз. На пръсти се броят екземплярите, изпълнени от сребро и злато, съхранявани в световните музеи. На този фон находката от Трапезица е от изключително значение, тъй като кръстът е златен и от тази група досега не е известен друг подобен екземпляр”, твърди проф. Тотев от великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

Кръстът е с височина 11 см, която включва и ухото за провесване, широчината му е 5,5 см, а дебелината – 1 см. Съставен е от две части, които се затварят и образуват куха кутийка, в която стои част от св. Кръст. “Тези две половинки са закрепвани помежду си чрез шарнирна връзка, а в горния край кръстът отново чрез шарнир е снабден с масивна художествено оформена халка за провесване на верижка и носене пред гърдите. В случая тя е изработена от масивно злато, оформена е като многостенно тяло и е украсена с ниело техника. На трите видими страни на ухото в ромбовидни полета са представени три различни по форма гравирани разцъфнали кръстове, запълнени с ниело (живачна смес, която при определена температура става изключително устойчива). Кръстовете са фланкирани от четирите страни с растителни орнаменти”, обяснява проф. Тотев.

Рамената на кръста са правоъгълни, като в краищата си завършват с кръгли медальони. Разпятието е украсено двустранно с релефни изображения. “От едната страна в средекръстието е представено Разпятие Христово, а в медальоните в края на раменете са поместени допоясни светци. От другата страна в средекръстието е разположено релефно изображение на Богородица Оранта в цял ръст с ръце пред гърдите, обърнати с дланите напред. И тук в релефните медальони в края на раменете са представени допоясни фигури на светци”, показва археологът.

Проф. Тотев разказа, че кръстовете енколпиони водят началото си от Мала Азия и изпълняват ролята на реликварии за съхраняване на парче от Честния и животворящ кръст. По-късно те намират широко разпространение във византийския свят. “Кулминацията в тяхната изработка обхваща периода IX-XI век, но тиражирането им продължава и през палеологовото и постпалеологово време. Кръстът от олтара на църква ?23 е изработен във втората половина на XII-XIII век и се причислява към групата, известна с неофициалното название „руски кръстове енколпиони“, тъй като тези култови предмети, изработени в престижни ателиета във Византия, започват масово да се копират и разпространяват в Русия през XII-XIV век”, посочи професорът.

Църква ?23 беше открита в края на септември и разположена непосредствено до Западната крепостна стена. Отличава се с уникалните си фрески, които са рисувани през XIII век, когато е бил построен и храмът. Сред стотиците фрагменти, които специалистите изключително прецизно вадят от земята, се различават и човешки образи, а такива досега няма в стенописите на нито един от храмовете на втората търновска крепост.

Златина ДИМИТРОВА
https://www.dnesbg.com/obshtestvo/parvi ... totev.html

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 1421
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » ср ное 07, 2018 9:50 pm

Кръстчето си е кръстче, но ето една далеч по-интересна находка. Накакъв гръцки селянин, докато си орал нивата в района на Аталанти, ном Фтиотида в Тесалия, намерил торс на курос. Куросът е типична статуя за гръцката архаична епоха- 7-5 век пр. н. е. Намерени са десетки такива. Е, сега са излезли още четири. Археолозите са приключили разкопките на 2 ноември и са открили освен статуите и гробище. Смята се, че и то и статуите е свързано с древния град Опус. Родината на Патрокъл.

Изображение

Изображение

Изображение

Не са много добре запазени за съжаление.
https://www.apnews.com/495c51b51dfe4d80b55a983301be245b
http://www.thehistoryblog.com/archives/53202
http://polit.ru/news/2018/11/07/ps_kouroi/

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 1421
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » чет ное 08, 2018 3:21 pm

Изображение

Изображение

http://www.voxpopuli.kz/history/hristia ... 13825.html

Интересна статия на руски за разкопките на християнско (несторианско) гробище от 13 век в Казахстан. Намерили са останките на някакъв град по пътя на коприната Или Балък до съвременният град Ушарал, който е почти на китайската граница, където голяма част от населението са били християни. При това местни. Надгробните им камъни са с надписи със сирийска азбука, но на местния тюркски език.

Християнството в Средна Азия е унищожено окончателно при Тимур.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 1421
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » съб ное 10, 2018 8:48 pm

В някакви земи на Плевенския затвор са намерили гърне със 7500 турски сребърни акчета. Предполага се, че са заровени при обсадата на Плевен.

Изображение


https://btvnovinite.bg/bulgaria/otkriha ... atvor.html

Отговори