Превъплъщенията на Тимур и неговата команда

Galahad
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Фев 02, 2019 5:53 pm

Превъплъщенията на Тимур и неговата команда

Мнение от Galahad »

Пускам я като неисторическа тема, макар че в нея има доста повече история от най-активните напоследък теми, свързани с международната политика.

И така, темата ще е за малката книжка на Аракадий Гайдар "Тимур и неговата команда". Тя трябваше да е нещо като библия за социалистическите пионерчета, които дори трябваше да организират тимуровски команди. В интерес на истината ние също си бяхме направили. Ама не сме воювали с някоя банда. Нямахме нужда от такава, защото успешно изпълнихме и техните задачи. Като се замисля, май основно техните. Но да се върнем на книгата и историята.

В певечото случи в началото е книгата, а после филма, но в този случай първо е бил сценарият, а после книгата. През 1940г. СССР е социалистическа по строй, но все още православна по дух. Самият вожд и учител на народите Сталин е недоучил семинарист. Тъй че идеята за взаимопомощта все още е силна. Главният герой носи името на сина на автора - Тимур, при все че за филма в крайна сметка е предпочетен не той, а изглеждащия като ариец Ливий Щепачьов.
Сюжетът е прост - в малко селце доблестният момък Тимур е събрал малка групичка, която помага на семействата на мобилизираните червеноармейци и ги защитава от нападенията на бандата на Мишка Квакин - "страшилището на овошните градини".

Продължението "Комендантът на снежната крепост" не предизвикало особено внимание. Но първата част станала доста известна. И зоркото око на др. Сталин окрило съществен пропуск - в детската повест липсвала ясно открояващате се негова ръководна десница.
Тъй че ударно е направена следващата част "Клетвата на Тимур". В нея доблестният селски момък в началото е в ролята на типичен номенклатурчик, който седи на бюро и раздава команди по телефона. Когато обаче трябва да "отидат на бригада", т.е. да помагат в селското стопанство той е изоставен, тъй че на полето трябва да се справя сам. Разбира се всичко свършва щастливо. И какъв по-щастлив финал може да има, ако не всички да се закълнат във вярност на др. Сталин? И като става дума за всички, то срочно е върнат от фронта артиста изпълняващ ролята на атамана Мишка Квакин, тъй че дори "страшилището за овощните градини" полага клетва за вярност към др. Сталин. После "атамана" или по-точно артиста изиграл ролята му е върнат на фронта, където загива. Въобще мъртвите служат по-вярно на др. Сталин.

През 1974г. доблестният селски момък Тимур попада в един приказен филм "Приключенията в града, който го няма". Там е с други приказни герои от "Островът на съкровищата", "Снежната царица" и др. Тъй да се каже е направен опит образът да се популяризира.

През 1976г. обаче е направена нова екранизация на филма. Новият Тимур отговаря е приобщен към епикурейството и хедонизма на Брежневата епоха. Инича казано филма започва с една софра, на която се показват ястия, продуктите за които не е лесно да се намерят в магазина, но пък е истинска гордост за домакинята ако успее да ги набави. Тимур пък е станал еснафче, което се хвали пред другите хлапета, че има велосипед. Въобще показността и материализма на времето на Брежнев са адаптирали героя към новото време.

Но Брежнев умря, а след него се стринаха и строят, и СССР. И настанаха други времена. А доблестният селски момък се прероди в "Тимур и неговите командоси". В духа на новото време Тимур е синче на мутра, което учи в Лондон. През ваканцията се връща в родината за да изпълни училищната задача, сиреч да върши добри дела. Таткото, който има доста проблеми с конкуренцията, го изпраща на село, а за охрана му осигуравя група от командоси-мутри, които да го пазят. В щастливият финал за построената на село кула Биг-Бен е докаран един от часовниците на лондонската кула, гепен от неговите конадоси.

Въобще менят се времената, менят е и хората, в случая и литературният герой с промяната на епохата е получавал реинкарнация.
vassiln
Мнения: 9191
Регистриран на: Сря Май 16, 2018 10:45 pm

Re: Превъплъщенията на Тимур и неговата команда

Мнение от vassiln »

Сетих се как Виктор Суворов Резун съпоставяше тринайсетте издания на "Спомени и размисли" на Жуков - сменя се линията на партията или кормчията, и веднага се пуска ново издание. И за едно и също нещо четеш различни спомени и размисли на маршала.
Galahad
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Превъплъщенията на Тимур и неговата команда

Мнение от Galahad »

Това си има и някои добри страни. Примерно така могат да се датират древни съчинения. Днешните книги излизат с година на издаване. Но античните нямат коя година са написани, пък и повечето не са достигнали в античен препис, а в преписи от Средновековието. Помага също за справянето с фалшификати - приписва им се друго време, но подобни характеристики показват, че не са оттогава, а от времето, когато на мода са били други ценности.
vassiln
Мнения: 9191
Регистриран на: Сря Май 16, 2018 10:45 pm

Re: Превъплъщенията на Тимур и неговата команда

Мнение от vassiln »

Да, съгласен съм, че така се обозначават поредните издания, ама някак си мемоарите да мутират във времето не ми се вижда историческо.
Публикувай отговор