Унг. крал Самуил Аба като син на цар Гаврил Радомир

Galahad
Мнения: 154
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Унг. крал Самуил Аба като син на цар Гаврил Радомир

Мнение от Galahad » вт апр 14, 2020 10:50 pm

Самуил Аба е един от ранните унгарски крале, чието историческо съществуване е без съмнение. На сечените по негово време монети той е записан като „крал Самуил”, докато в повечето от изворите е наричан Аба (или Оба) и само в Анонимната хроника се среща и с двете имена. За него е известно само, че е бил племенник на първия унгарски крал св. Стефан І. Предполага се, че майката му е била дъщеря на Геза и съответно сестра на Стефан І.
Според „Делата на унгарците” той бил потомък на куманските предводители Ед и Едемен, които били получили „обширни земи в Матранските планини” от Арпад. Според други по-късни извори (унгарските хроники от XIV век, като напр. тази на Симон Кеза), тези Ед и Едемен били синове на Шаба — сина на Атила от една хорезмийка. Последното не допринася много за решаване на спора – ако Авитохол от именника на хановете е идентичен с Атила, а Крумовата династия са били извели своето родословие от рода Дуло, то в такъв случай, ако Аба е бил син на Гаврил Радомир, то може да е твърдял за подобен произход. Няма данни за връзка между комит Никола и Крумовата династия. Но Гаврил Радомир е споменат също и с името Роман, което може да означава, че е бил осиновен от последния представител на династията цар Роман. Това било обичайна мярка в онази епоха за да се осигури на някой право на трона – особено ако по някаква причина царстващият владетел е нямал свой наследник.
Всичко това, както и името Самуил е станало причина на Аба да се приписва еврейски (каварски) произход.
През 1041г. унгарският крал Петър Орсел бил прогонен и не негово място бил избарн Самуил. През 1044г. с немска помощ Петър успял да са възвърне трона, а Самуил бил убит.
В биографията на крал Самуил Аба обаче има няколко момента, които будят интерес и поставят въпросът дали това не е синът на крал Гаврил Радомир?
Известно е, че цар Гаврил Радомир е бил женен за унгарка, която той прогонил бременна. Някои предполагат, че бъдещия водач на въстание Петър Делян е този син. Но това противоречи на известието, че преди въстанието Петър Делян е пребивавал в Цариград. Факта, че унгарката е била прогонена бременна, не изключва възможността това да не е било първото им дете, т.е. Петър Делян и Самуил Аба да са били братя. Ако Петър Делян е бил вече роден, то той твърде вероятно като престолонаследник е бил оставен, защото все още Гаврил Радомир не е имал други деца.
Преди да стане крал Самуил Аба е бил палатин на Унгария. Когато крал Стефан І обаче умирял на престола се възкачил другият му племенник Петър, който произхождал от видния венециански род Орсел. Крал Петър се обкръжил с немски и венециански благородници отстранявайки по този начин местната аристокрация.
Това довело до въстание през 1041г.. Петър бил принуден да избяга при германският император Хенрих ІІІ.
На негово място за крал бил избран Самуил Аба. Превратът в Унгария по време съвпада с въстанието на Петър Делян. Няма сведения за връзка между двете събития. Но за разлика от времето на военните действия на Василий ІІ срещу цар Самуил когато унгарците му помогнали и това довело до изгонването на бременната принцеса, то този път Византия трябвало да потърси помощта на норманите.
Въстанието на Петър Делян започнало през 1040г. заради данъчните реформи на Йоан Орфантограф, брат на император Михаил ІV Пафлагон (1034-1041).
Крал Самуил също предприел някои реформи, които били в полза на селяните, като отменил някои данъци. В замяна на това обложил с данък и църковните имоти. Някои автори го представят като еретик и дори езичник. Последното е дало основание на изследователите да предположат, че Самуил е новопокръстен и бил от каварите, които изповядвали юдаизма. Ако обаче той е син на Гаврил Радомир, то в такъв случай той е бил православен. По това време все още не е бил настъпил още Великият разкол. Но както се вижда още по времето на мисията на Кирил и Методий във Великоморавия в този регион е имало сложно преплитане на интересите на Византия, България, немското духовенство подкрепящо императора и останалите католически духовници, които били на страната на папата. Тъй като намеците са от по-късни извори е твърде вероятно да допуснем, че последвалия Велик разкол е послужил за основание да се твърди, че крал Самуил е еретик или езичник. Някои изследователи предполагат, че може да става дума и за някаква проява на толерантност от негова страна по отношение на богомилите.
Петър Делян бил ослепен с измама от братовчед си Алусиан и по-късно попаднал в плен.
Съдбата на крал Самуил също не била щастлива. През 1042г. военните действия с император Хенрих ІІІ протекли с променлив успех. През 1043г. обаче войната не била толкова успешна и Самуил трябвало да отстъпи земите на запад от р. Морава, а също да се задължи да дава ежегоден данък. Именно заради изплащането на този данък той на свой ред обложил църковните имоти, за да осигури нужните средства. През 1044г. крал Петър с помощта на Хенрих ІІІ успял при Менфьо да разбие войската на братовчед си. Изворите се разминават относно обстоятелствата на смъртта му – според едни е бил убит още на бойното поле, а според други успял да избяга, но по-късно бил убит от местните. Първоначално е бил погребан в основания от него манастир край Фелдебр, а след това тленните му останки били пренесени в другия негов манастир Абасар. При разкопките през 2006г. са били открити три скелета, но не може да се потвърди с категоричност дали някой от тях е действително на крал Самуил Аба.
Счита се, че крал Самуил е основоположник на влиятелния род Аба. През 1067г. е споменат Петър от рода Аба, за който се предполага, че вероятно е син на крал Самуил. Разбира се не може да се твърди с категоричност, че той е кръстен на Петър Делян, а не примерно на крал Петър Орсел.
Изображение
Илюстрованата хроника - смъртта на крал Самуил Аба

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5270
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Унг. крал Самуил Аба като син на цар Гаврил Радомир

Мнение от thorn » вт апр 14, 2020 11:48 pm

Всичко това не е изцяло невъзможно, но предполага твърде много допускания за да е силно вероятно. И ме притеснява това, че е бил новопокръстен. Все пак Ищван прави Унгария християнска още от 1000 година, едва ли внукът на краля ще го пропуснат за купела, та да се покръства на зряла възраст. Освен това, някъде изрично споменавано ли е каварите да са юдаисти. Щото ми се върти в главата, че през 9-ти век в Хазарския каганат те са точно от загубилата антиюдаистка партия?

Galahad
Мнения: 154
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Унг. крал Самуил Аба като син на цар Гаврил Радомир

Мнение от Galahad » ср апр 15, 2020 10:17 pm

Е, чак пък твърде много допускания - все пак става дума за членове на кралското семейство, което значително намаля опциите.
Някои неща са предположения на изследователите, защото информацията за този ранен унгарски крал не е чак толкова изобилна.

В момента подготвям разширената версия на справочника за българските владетели, която ще е на Българската древност. Идеята е там не само да се даде известната информация, но също и насоки за бъдещи търсения и изследвания. Сиреч това ще е към ситния шрифт под линия към статията за Гаврил Радомир.
Разбира се изворово ще е малко трудно. Затова съм отделил и внимание на нещо, което на пръв поглед е встрани от темата - за гроба на крал Самуил Аба. Все пак има опция примерно някой ден да се сравни ДНК от тези гробове и от базиликата "Свети Ахил".
Преди няколко десетилетия на Историята на Петър Богдан се гледаше по-скоро като на някакъв мит. Но когато се съсредоточиха усилията в тази насока се откри първо рецензирана част от книгата, после самия ръкопис. А не е изключено да се намерят и няколко отпечатани екземпляра.

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5270
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Унг. крал Самуил Аба като син на цар Гаврил Радомир

Мнение от thorn » ср апр 15, 2020 11:20 pm

Извън темата за Самуел Аба, като спомена историята на Петър Богдан - та като намериха пълното издание, случайно да е излязло нещо интересно, което да съм пропуснал?

Galahad
Мнения: 154
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Унг. крал Самуил Аба като син на цар Гаврил Радомир

Мнение от Galahad » чет апр 16, 2020 11:26 pm

Последното, което съм видял за нея е че преводът е готов и оформяли справочния апарат, след което е щяла да бъде издадена.
За по-старата история нямало нищо интересно, което да те е писано от Бароний и Орбини. Но имало разни неща за времето, в което е Петър Богдан. Пък това си е доста "тъмен" период от нашата история. В смисъл няма описани значими събития, а по-битови неща.

Отговори