Легендарните български военни реликви

Galahad
Мнения: 154
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Легендарните български военни реликви

Мнение от Galahad » вт ное 26, 2019 9:49 pm

На 26 ноември е празникът на Чудото на свети Георги с железният кръст и българина, тъй че момента е подходящ да си припомним някои легендарни български военни реликви.

Вероятно повече българи са чували за някои от легендарните чужди реликви като Копието на съдбата и меча Екскалибур. Други са по-малко известни като Мечът на свети Мавриций (коронационния меч на императорите на СРИ), Мечът на Едуард Изповедника (един от коронационните мечове на английските крале), като според преданието това оръжие преди това принадлежало на легендарния Тристан, Зулфикар - мечът на Мохамед и някои по-легендарни като Балмунг - мечът на Зигфрид, копието на Один - Гугнир, Мьолнир ("Съкрушителят") на Торн, Дюрандал - мечът на Роланд и Алмац - мечът на архиепископ Турпен и т.н.

На първо място по време може да споменем Мечът на Атила, наричан също и Мечът на Марс. Част от историците са склонни да приемат, че Атила е умалително на Авитохол - първият владетел от династията Дуло. Разбира се унгарците отдавна са показали мераци да са техни както Атила, така и меча. Един претендент за унгарския Меч на Атила сега се намира в Музея на изкуствата във Виена (там където е съкровището от Наги Сент Миклош). Та според Приск и Йорданес мечът бил открит от една ... юница, която си наранила крака в него. Пастирът като видял, че тя куца и открил причината проявил предприемчивост като пробутал находката си на Атила като Меч на Марс.

За Железният кръст от чудото на свети Георги с българина можете да прочетете тук , а за ще продължа с другото.

Тук разбира се стигаме до може би най-известната у нас - иконата на свети Димитър, която в навечерието на въстанието на Асен и Петър се озовала в Търново. Тази реликва за съжаление се задържала малко време у нас - Исак ІІ Ангел превзел Търново, взел от там иконата и за по-сигурно я прибрал в двореца.

Но едва прибрал едната реликва и успял да осигури на българите като трофей друга - походната императорска икона, в която били вградени християнски реликви.
Според описанието тя е изглеждала подобно на света Богородица Осеновица - чудотворната икона на Рилския манастир.
Изображение
Трофейната реликва била носена по време на парадите в българската столица и Георги Акрополит описва в своята история един такъв с болка в сърцето. Явно това доста натъжавало василевсите, защото когато цар Иван Асен ІІІ решил да избяга при своя тъст, той отнесъл във Византия реликвата, заедно с другите трофеи (а не цялата хазна, както пише в някои учебници по история).

Другото легендарно оръжие е сабята на Крали Марко. Няма си име, а е наричана дипленица, също и дамаскиня. Дамаскиня - по името на прочутите саби от Дамаск. Дипленица - защото е много еластична и се огъва. За дипленето има и друга версия - при коването стоманата се дипли, т.е. многократно нагъване подобно на многолистно тесто. В нашия вариант се е диплила 12 пъти. Версиите за сдобиването на Марко с оръжието са различни - според едната, то е принадлежала на крал Вълкашин и Марко успял след смъртта му да го открие, въпреки че майка му не искала това да се случи, за да не стане воин като баща си и да загине. Според друга версия се сдобил с нея, като убил черния арапин, който се опитвал да отмъкне една хубава вдовица от Некюп, на която и самия юнак бил хвърлил око.

Ivanov
Мнения: 1930
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Легендарните български военни реликви

Мнение от Ivanov » вт ное 26, 2019 10:26 pm

Galahad написа:
вт ное 26, 2019 9:49 pm

Другото легендарно оръжие е сабята на Крали Марко.
А кой е тоя "Крали Марко",извинявай но ми звучи като Иля Муромец или някой друг приказен герой .

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5270
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Легендарните български военни реликви

Мнение от thorn » вт ное 26, 2019 10:40 pm

Почти толкова "приказен" герой.

Ivanov
Мнения: 1930
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Легендарните български военни реликви

Мнение от Ivanov » вт ное 26, 2019 10:48 pm

Торне, не е ли бил васал на султана Марко ???

Потребителски аватар
Восток
Мнения: 3652
Регистриран: нед май 20, 2018 9:22 pm

Re: Легендарните български военни реликви

Мнение от Восток » ср ное 27, 2019 12:46 am

Помня, че като много малък, прадядо ми ме води на "стъпката на Крали Марко", колко път бихме, някъде около село Старо Железаре беше, сега погледнах в гугъл, той има доста стъпки по България като цяло.
"Война должна вестись не против России, а исключительно для свержения большевизма. Нельзя смешивать СССР с Россией, советскую власть с русским народом, палача с жертвой."

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5270
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Легендарните български военни реликви

Мнение от thorn » ср ное 27, 2019 8:51 am

Ivanov написа:
вт ное 26, 2019 10:48 pm
Торне, не е ли бил васал на султана Марко ???
Епа бил е.

Galahad
Мнения: 154
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Легендарните български военни реликви

Мнение от Galahad » чет ное 28, 2019 11:38 pm

Темата е за легендарните български военни реликви, т.е. такива, които с малко магия в сравнение с останалите. Защото то иначе Самарското знаме и оръжието на Левски също са си реликви. Сиреч правят чудеса, принадлежат на легендарни личности (дори и тогава, когато претендента да е бил притежание на легендарна личност да може да се види в някой музей - като Мечът на Марс, за който стана дума, че е ползван от Атила.
Тъй като няма преки данни Крум и Калоян да са искали оренда, съм пропуснал и чашите-черепи на Никифор и Балдуин. Може просто да са ги използвали за респект на чуждите пратеници, като видят по време на пира в тяхна чест черепа на своя бивш владетел.

Крали Марко е едно, неговия прототип крал Марко дето е син на Вълкашин и е убит в битката при Ровине е второ, Каралюк дето освободил поробените унгарци е трето, а Дели Марко, дето бил дружка с Филип Маджарин и Янко добър юнак, т.е. Пипо Спано и Хуняди е нещо четвърто. Предполагам крал Марко е имал меч, а не сабя (в смисъл може да е имал сабя в оръжейната си колекция, но официалното му оръжие тъй да се каже е бил мечът). Казвам предполагам, защото няма подробно описание какво точно оръжие е предпочитал да носи, вкл. при церемониите.

Отговори