Песните на антикомунистическата съпротива в Източна Европа

До края на Студената война
Galahad
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Фев 02, 2019 5:53 pm

Песните на антикомунистическата съпротива в Източна Европа

Мнение от Galahad »

Видях, че има тема Музика в Общите теми. Но все пак това е исторически форум и би било добре да има и по-тематична музика.
Темата е за нещо не много познато у нас, но както ще разбере по броя на това, което ще намарите след това сами като статии и песни из нето по този въпрос това в другите страни е доста добре разработено като материя.

В началото разбира се химна на РОА. Макар да е представян за фашистки, това си е типична по мелодия и съдържание руска православна песен, твърде малко приличаща на маршовете на хитлеровите националсоциалисти и съветските тесни социалисти с гръмките им барабани и войнстващ атеизъм.Следващата е Доброволческия марш на Бялата армия "Ние смело ще тръгнем на бой"


Както се вижда химна на РОА прилича на нея, а не на нацистките маршове.

Белогвардейские Марши:
1) Марш Корниловцев
2) Марш Алексеевцев
3) Марш Сибирского полка
4) Дальневосточный марш


А това е бялото Орле


Това е една от водещите песни на пионерите и комсомолците. Но тя е бяла. След един недялан опит да се преправи на червена в постановката "Орлето" е направен още един опит и се е получил днешния нескопосан резултат. В червения вариант текста така и си остава не особено свързан - първо героят твърди, че е оцелял само той, после обаче се оказва, че все пак ще го разстрелят, а в един момент излиза, че идвали на помощ комсомолци-орлета, ама той все пак щял да бъде разстрелян. В крайна сметка др. Сталин решил проблема с "автентичността" - първия радиоизпълнител бил изпратен на фронта, където бил пленен и разстрелян. Според официалната леганда отивайки на разстрел запял песента ... за последно.
Тъй че не се изнендвайте как по време на революцията червените пеят за орел. Разбира се това не е царския орел, а царят на птиците - символ на волния и горд уралски дух. Родния град на Орлето е Челябинск, но той е споменат само в белия вариант със своето старо име Челяба.

И една румънска пенес дело на Нику Алифантис "Да живее Румъния"
vassiln
Мнения: 9191
Регистриран на: Сря Май 16, 2018 10:45 pm

Re: Песните на антикомунистическата съпротива в Източна Европа

Мнение от vassiln »

Благодаря! Интересна тема.
Galahad
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Песните на антикомунистическата съпротива в Източна Европа

Мнение от Galahad »

И продължаваме с втората голяма група - полските.
Полша има сходна съдба с тази на България - докато армията й се сражава на запад с хитлеристите - националсоциалисти е ударена от изток от сталинистите - тесни социалисти. Тъй че е естествено те да имат богато творчество както по време на борбата, тъй и сега, като прибавят песни за тогавашните събития и герои.

Първата песен е "Не искаме комунизъм"

Вече имаше кървав Бирут и кървава Гомулка,
Тогава кървавият Гирек, сега компанията на Войтек.
Без значение кой от тях ще управлява страната,
Той винаги ще управлява с тояга и кука.

Не искаме комунизъм, не искаме
Не искаме нито сърп, нито чук!
За Катин, за Гродно, за Вилнюс и Лвов,
Червената тълпа ще плати!

За убийство, за изнасилване, страдание и сълзи,
За годините, прекарани в плен,
За лъжи, клевета и цинични игри,
Надеждите са брутално унищожени!
Не искаме комунизъм, така че нека повишим гласа си
Че протестът ще стигне до Кремъл.
Ще вземем нашата злощастна съдба в ръцете си,
Нека червената тълпа трепери!
Не искаме комунизъм, така че нека повишим гласа си
Че протестът ще стигне до Кремъл.
Ще вземем нашата злощастна съдба в ръцете си,
Нека червената тълпа трепери!

Сравнение: x2

Този съветски кошмар продължава от Ялта
И расте с всяка година;
Не се страхувайте от битката, застанете на опашката днес,
Пред вас има червена бъркотия!
Противно на мрачните времена, ние имаме надежда
На свободата портите ще се отворят,
Ще дойдат последните дни за партито,
Нека червената тълпа мълчи!
Противно на мрачните времена, ние имаме надежда
На свободата портите ще се отворят,
Ще дойдат последните дни за партито,
Нека червената тълпа мълчи!

Сравнение: x2

Въпреки че нашият враг е измамен и жесток,
Но той така или иначе няма да победи Полша!
Осъждаме техните гнусни убийства на празника,
Тази червена банда ще избяга!
Окова на Кремъл вече ни отврати,
Махай се! той ще чуе деспота.
Време е, Полша, да платиш раните си,
Нека червената тълпа плаща!Мелодията е взета от един много хубав стар полски марш, но той не е по темата, тъй че няма да го пусна. От текста на стария марш съм направил един адаптиран превод на български. В смисъл, че полският елемент е заменен с по-универсални формулировки и може да се ползва и като песен на българската пехота. Само дето не съм добър певец и ще трябва да се измисли нещо. Но да се върнем на въпросът.

Победи болшевика
Песента и мелодията вероятно са дело на член на Самоотрбаната на Волковиск, като са направени още по време на ВСВ.
Песента има субтитри, тъй че препоръчвам да си ги пуснете, защото текста е много съдържателен:
Победи болшевика във всичките му форми (в песента е ипостаси, което у нас обикновено се превежда като лица, когато се говори за Светата Троица, т.е. комуниста във всичките му превъплъщения)
защото той е най-големият ти враг,
това е този, който с костите на твоите братя
застели пътища безчет
Това е той, който отвлече децата ти в Сибир
и направи от плача им забавни песни.
Това е този, койъто потиска днес бащите ни и ги кара да носят комунистическия хомот.
Това е този, който в Катинската тъмна гора, внезапно заби остър нов в полските гърди,
избивайки най-добрите синове на Полша, като зъл главорез, подлец и предател.
Това е този, който почиташе Сталин като Бог, но не пощади от мъки своите свещеници,
Това е този, който от църквите правеше кина, и тъпчеше кръста покланяйки се на петолъчката. ...Маршът на сибирците е посветен поляците изпратени в Сибир както по времето на руските царе, така и по времето на СССР. Това е сравнително нова песен от 90-т. на ХХв. Стиховете са на Мариан Йонкайтис, а мелодията е композирана от Чеслав Маевски.
Ето един куплет от тази песен:
Защото от септември, от седемнадесета,
всеки от нас отново извървя по-дългия път:
През леда от Северния полюс,
През Лубянка, през Катинската гора!И интересната история на един също много хубав Марш на Барските конфедерати. Барската конфедерация се е борела срещу императрица Екатерина ІІ и нейният любовник крал Станислав, тъй като считали, че пробутания от царицата владетел на Полската република тласка страната в пределите на Русия, което и станало с Първата подабла на Полша. Барските конфедерати наблегнали на патриотизма и католицизма, което обаче освен плюсове имало и минуси, тъй като движението било разпространено и на територията на Белорусия и Украина, но основните му стълбове се сбъскали с православието и другите народи. Тъй че това отслабило съюза. Първоначално маршът звучал като църковен химн. По-късно един от големите полски поети направил познатия днес текст за театрална постановка и затова мелодията звучи водевилно. Но интересното е после. По време на комунистическия режим е направена тази хубава мелодия. На властта им допаднало началото на стихотворението, насочено срещу кралете (неспоменатите по име Екатерина и Станислав), при все че по-голямата част от съдържанието е доста религиозно. И нещата се обърнали, защото полякът Карл Войтила станал папа. Дисидентите започнали да гледат на песента като на възвание за свободна Полша. Както ще видите на мониторите от страни на сцената на тях се виждат откъси от посрещането на Йоан Павел като папа в Полша.И сега две песни за някои от героите на съпротивата.

Първата е за Здислав Бодоха - Железния. Той е бил убит едва на 23г. Песента разбира се е от днешно време. Първо участва в борбата срещу немците, а след това и срещу комунистическия режим. За разлика от нашите горяни полската съпротива е имала и авиция, в която е служил Здислав


Балада за Янек Вишневски е написана от активиста на "Солидарност" Кшиштов Довгяло. Тя е посветена на 18 годишният Збигнев Годлевски убит на 17.12.1970г. по време на протестите срещу комунистическия режим. Той не е участвал в протестите, а е отивал на работа в момента когато комунистическата милиция започнала да стреля на "месо".
Аватар
Восток
Мнения: 4395
Регистриран на: Нед Май 20, 2018 9:22 pm

Re: Песните на антикомунистическата съпротива в Източна Европа

Мнение от Восток »

Galahad написа: Сря Сеп 08, 2021 9:46 pm Това е една от водещите песни на пионерите и комсомолците. Но тя е бяла. След един недялан опит да се преправи на червена в постановката "Орлето" е направен още един опит и се е получил днешния нескопосан резултат.
Преди години е имало полемика, че и част от "Вставай страна огромная" е писана през 1916 година и е изпратена на Лебедев от реалния ѝ автор през 1937...

"Прощание славянки" също е марш от преди 1917, но използван от комунистите, включително и на знаменития парад от 1941...
"Война должна вестись не против России, а исключительно для свержения большевизма. Нельзя смешивать СССР с Россией, советскую власть с русским народом, палача с жертвой."
Galahad
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Песните на антикомунистическата съпротива в Източна Европа

Мнение от Galahad »

За царските и белите песни, които са преправени на червени мислех да пусна отделна тема. Царските са повечко и доста щях да се отклоня от насочеността на тази тема. Разбира се използвам царски и бели малко условно. Някои са си по-скоро народни песни от времето на Руската империя.

Идеята ми обаче е по-скоро да се види, как другите народи си популяризират старите песни. При нас съвсем малко от маршовете могат да се намерят с мелодия и текст, а и тези с мелодия са правени на къмпютър. Преди години в детското предаване Като лъвовете бяха направили концерт с български маршове, ама дори и това не мога да го намеря.
Аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5333
Регистриран на: Съб Апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Песните на антикомунистическата съпротива в Източна Европа

Мнение от thorn »

Прощание славянки е за Балканската война.

Между другото има и нацистки и съветски маршове с обща меодия, при това мелодията била прескочила не от запад на изток, а в обратно направление.


Горяните какво са пеели?
Galahad
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Песните на антикомунистическата съпротива в Източна Европа

Мнение от Galahad »

thorn написа: Нед Сеп 19, 2021 1:27 pm Прощание славянки е за Балканската война.

Между другото има и нацистки и съветски маршове с обща меодия, при това мелодията била прескочила не от запад на изток, а в обратно направление.


Горяните какво са пеели?
Туй в смисъл, че авторът на "День победы" се премести да живее в Германия и през 1991г. се задоми там с третата си жена ли? Между другото известно време тази песен е била забранена в СССР, защото елементи от мелодията напомнят на танго и фокстрот. По-късно била "реабилитирана", а самият Тухманов също е бил сред цензорите, които решевали кои песни да се пуснат в ефир и кои не.

И да се върна към основната тема.

В днешно време, се появиха доста песни за белогвардейците, но друго са си белогвардейските песни, изпълнени с чувството на хора воювали и страдали. Та все пак ето и някои от песните появили се в днешно време. По-точно две на Жана Бичевская, която видимо проявява доста голям интерес към тематиката:

Сега всички са срещу нас


Доста по-хубавия Валс на юнкеритеДокато у нас при Владая нашите юнкери успяват да разгромят Войнишкото въстание (разбира се не само те), то руските юнкери не успяват да потушат революцията. Спорно е дали ако са били подкрепени и от намиращите се в Москва и Питер офицери е можело да успеят. Техният ореол в днешно време се е пренесъл и на сталинските юнкери - панфиловците, но за тях и ролята им в отбраната на Москва ще поговорим друг път.

Но да се върнем на царските юнкери с една песен на известния автор Булат Окуджава, а кадрите са от филма "Бяла гвардея" "Господа юнкери"И още една за загиналите московски юнкери през 1917г. написана от Вертински - Аз не знам защо. Видимо от коментарите под клипа песента я намират за доста актуална и за днешно времеИ още една песен, доста по-хубава от предните поне според мен:

Генералите от гражднаската война, изпълнява Зоя Ященко, а видеото е от филма "Адмиралъ"Няма да се впускам много в днешното творчество, защото има доста неща правени на килограм, та покрай популярната тема някой да се изкачи на гребена на вълната. Но все пак трябва да се види, че това са теми в развитие - песни, филми и т.н.
Аватар
Восток
Мнения: 4395
Регистриран на: Нед Май 20, 2018 9:22 pm

Re: Песните на антикомунистическата съпротива в Източна Европа

Мнение от Восток »

По принцип белогвардейски песни, които наистина са от периода на гражданската война почти няма, дали могат да се наброят 10, които наистина да са от онова време е много трудно да се каже.
Ето един пример за такава, като и тя има няколко варианта...Разбира се, говоря за песни, както ги разбираме ние днес, при маршовете е друго, макар че и там няма кой знае какво изобилие.
"Война должна вестись не против России, а исключительно для свержения большевизма. Нельзя смешивать СССР с Россией, советскую власть с русским народом, палача с жертвой."
Galahad
Мнения: 218
Регистриран на: Съб Фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Песните на антикомунистическата съпротива в Източна Европа

Мнение от Galahad »И маршът "Украина" - той е от епохата след Октомврийската револиция, когато Украйна се бори за своята незавосимост.
Публикувай отговор