Правили са хляб още преди самото земеделие.
Тази новина вече не е съвсем нова, почти на един месец е,но си остава любопитна.
Накратко - досега се смяташе, че хлябът си нещо от неолита и е неразривно свързан с наличието на земеделие. Някак си се подразбираше - ори, мели, яж!
Да ама не. Оказа се, че "орането" не задължително.
Археолози от университетите в Копенхаген, Лондон и Кембридж изследвали огнища в някакво място в североизточна Йордания, наречено Шубайка (Shubayqa).
Там са живели представители на натуфийската археологическа култура, за които традиционно си се смята, че някъде в Х хил. пр. н. е. са изобретили земеделието. Само, че находката е значително по-ранна. Датира се се от около 14 хиляди години преди наше време. Ако правилно съм разбрал, това е около 12 хил. години пр. н. е., т. е. доста по-рано.
(Всъщност fully-fledged agriculture in the Levant is believed to have emerged around 8,000 BC.
https://www.theguardian.com/science/201 ... e-of-bread, т. е. истинското вече несъмнено земеделие се датира и още по-късно.
Както и да е, изследвали с електронен растерен микроскоп "фитолити", т. е. вкаменени древни трохички "каквито може да намерите на дъното на тостера си", както казва един от изследователите.
Нещо такова:
Та след като позяпали с микроскопчето 49 такива микрокамъчета, установили, че 24 от тях приличат на хляб по микроструктура. По-нататъшното изследване показало, че поне в 15 от тях има тъкани на зърнени растения (eчемик, овес, еднозърнеста пшеница), а останалите са от други, незърнени.Основно от някакви корени на камъш или папур (абе някаква тръстика).
При това изследването показало, че зърната са били стрити и забъркани във вода преди още полученото тесто да бъде сложено в огнището.
Една от изследователките сята, че с новия метод на изследване е вероятно да намерят хляб даже и в останки от палеолита!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Моите коментари:
Очевидно са стривали и забърквали брашно от каквото им попадне. И от корени, и от зърна. После са установили, че зърнения хляб е "истински".
Да се прави брашно със стриване на зърното между камъни (пък и самата жътва на диворастящи житни растения даже без сърпове) си е трудоемко. Хлябът няма как да е бил тогава основната храна, но може би е правен по специални поводи. За празници - религиозни или не, или като деликатес или кой знае какво.
Силно съм впечатлен от сградите, където са намерени тези огнища.Те са с базалтови плочи на пода и поне на основите на стените и за мен наличието им е още по-изумително, отколкото намерените трохи. Строителството ими е още по-трудоемко и за онази епоха - с неясна причина. При това няма вид на нещо ток що изобретено. Та вижте снимката! Прилича на разкопки на селище от римско време или поне от бронзовата епоха, а е от преди земеделието даже. Неолит с каменни подове! До пирамидите са оставали 9 хил. години, метали не е имало, даже Гьобекли тепе е в бъдещето! Каменни плодове с каменни плочи, а авторите наблягат на трохите!
http://polit.ru/article/2018/07/17/ps_shubayqa1/
https://www.theguardian.com/science/201 ... e-of-bread
https://humanities.ku.dk/news/2018/arch ... 000-years/
http://www.pnas.org/content/early/2018/07/10/1801071115
https://www.vesti.ru/doc.html?id=3039235&tid=107715