Новини античност и средновековие

До Великите географски открития
Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5148
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » пет юни 26, 2020 2:47 pm

Изображение

За Малтепе отдавна не съм писал. В края на януари се срути част от разкопаната кула, която не била кула, а подземен фундамент???? Щели да я възстановяват, но все пак е кофти, че не не са я укрепили и са допуснали да се срути.


Чудото Малтепе не е кула, а подземен фундамент

https://podtepeto.com/aktualno/chudoto- ... fundament/
Разкопките на чудото Малтепе могат да приключат до края на археологическия сезон. Вече сме наясно с обекта- това не е кула, а подземен фундамент”. Това заяви ръководителят на дейностите в могилата край Маноле Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив.

„ Нужно е реставриране на южната стена и засипването й, след събарянето на лицевата част на съоръжението от юг. Надявам се да няма лоши изненади по отношение установяване причината за срутването. Охрана нощно време там не сме държали и се надявам да не е отишъл някой там да рови и да е останал там. За мен единствената причина да се случи това срутване е иманярският тунел най-вероятно да се е разрушил и това да е повлякло земни маси, с което е паднала облицовката на южната стена. Но каквото и да се случи тази южна стена при всички случаи ще бъде засипана”, съобщи директорът на Археологическия музей.

Той допълни, че масивното подземно съоръжение не може да стои самостоятелно, ако могилния насип го няма. Доказателство за това, по думите му, е ситуацията тази година, при която след дъждове се срина облицовката на откритата южна стена.

„ Защо е изграждано това 23 метра във височина съоръжение? Защото само мраморният постамент, върху който е стъпвала някаква сграда на върха на могилата, е тежал над 42 тона. Миналата година открихме два капитела и част от колона , които показват, че върху този постамент е имало храмова постройка, вероятно със скулптурна композиция в нея. Тя е била висока около 4 метра. Сигурен съм, че тази година ще открием още архитектурни детайли от тази сграда, чрез които един ден тя ще бъде експонирана. Тази година ще възстановим и насипа и от тук нататък ще се търсят средства и ще се прави цялостен проект, който ще е за реставрация и изграждане на сградата, която е била над самия постамент. Може да се реши една от страните да бъде разкрита, но това вече е техническо решение. Това, което е по-интересно за нас като археолози е, че открихме позитивна аномалия на север при геофизичните анализи. На юг всички те бяха негативни. Сега на север, в близост до самата кула, всички изследвания показват една позитивна аномалия. Много се надявам на север да открием гробница. Тъй като по принцип такъв тип обекти в Европа няма. Има подобни, но не и толкова монументални. Очакваме, че онова, което е било като постройка над постамента, е храмът на този, който е погребан отдолу. Голямата трудност обаче е, че това е една огромна могила с 80 хиляди кубика пръст, което прави много трудно да установим какво има под тази пръст на кота нула. А и не можем да я махнем цялата, защото не знаем какви са рисковете”, допълни Костадин Кисьов.

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5148
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » нед юни 28, 2020 4:13 pm

Наскоро писах за опитомяването на коня viewtopic.php?f=3&t=711 , а сега за едно още по-полезно домашно животно - кокошката.

Още Дарвин е считал, че домашната кокошка произлиза от дивата банкивска кокошка, която живее в Индия и цяла Югоизточна Азия

Изображение

Което е абсолютна истина, но тази банкивска кокошка има няколко вида, живеещи в района, а хипотезите кога точно е одомашнена варират с хилядолетия. И не е ясно къде точно са я опитомили - и за това хипотезите варират от Пакистан до Северен Китай.

По този повод екип на института по зоология в Кунмин (някакво малко китайско градче, население 3,5 млн., не съм го и чувал :) ) към КАН (Китайска академия на науките), ръководен от Ming-Shan Wang, който нямам идея как си произнася името и защо в момента се води, че работи в Университета на Калифорния, Санта Круз, проучил 863 генома на диви и домашни кокошки и установил, че домашната кокошка произлиза от вида Gallus gallus spadiceus, който живее в Бирма, Лаос и Тайланд, който район, заедно със съседната китайска провинция Юнан бил прародината на кокошките.

По въпроса кога са одомашнени, устанвили, че е в периода от преди 12800 до 6200 години, което според мен не дава никаква полезна информация - повече от 6000 години неяснота.

Впоследствие домашните кокошки са се кръстосвали и с диви индийски такива, така че и те са оставили следи в генома им.

https://www.sciencemag.org/news/2020/06 ... tudy-finds
https://polit.ru/news/2020/06/26/ps_chicken/

vassiln
Мнения: 3009
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от vassiln » нед юни 28, 2020 9:20 pm

Изображение

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5148
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » вт юли 07, 2020 5:45 pm

Впечатляваща каменна крепостна стена от края на Х век открита в Познан.

Изображение

В полския град Познан са разкопали участък от каменна крепостна стена с дължина от около 40 метра и с височина до 12 метра!. Изследването на дървените части показва дати от 968, 980, 986 и 1000 г. Т. е. от времето на цар Самуил и Василий II. А в Полша - времето на първия им крал Мешко. Традиционно се смята, че той е резидирал в близкия Гнезно, но наличието на крайно нетипична за мястото и епохата каменна архитектура дава аргументи и за Познан.

http://www.thehistoryblog.com/archives/59029

Отговори