Космическа тема

Всичко за полетите, самолетите и космическите кораби
Ivanov
Мнения: 1840
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Космическа тема

Мнение от Ivanov » пон дек 14, 2020 6:43 pm

Изстрелване на "Ангара" за първи път от 2014г.

Eguo
Мнения: 4133
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Космическа тема

Мнение от Eguo » пон дек 14, 2020 10:26 pm

Интересная информация с сайта госзакупок РФ
https://zakupki.gov.ru/epz/contract/con ... 2720000110

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 5219
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Космическа тема

Мнение от jacksparrow » чет дек 17, 2020 6:45 am

https://www.reuters.com/article/us-spac ... SKBN28Q2OZ

China's moon probe lands back on Earth - state media


Изображение
#BlackLivesMatter #IStandWithLukashenko

Eguo
Мнения: 4133
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Космическа тема

Мнение от Eguo » съб дек 19, 2020 7:17 pm


Ivanov1
Мнения: 100
Регистриран: пон дек 28, 2020 5:44 pm

Re: Космическа тема

Мнение от Ivanov1 » пет яну 01, 2021 10:16 am

Изображение
Нещо не го гледа хубаво :mrgreen:

admin
Site Admin
Мнения: 1115
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Re: Космическа тема

Мнение от admin » пон яну 04, 2021 1:18 pm

ТАЙНАТА НА ПОСЛЕДНИТЕ 10 ДЕСЕТ МИНУТИ ОТ ПОЛЕТА НА ПЪРВИЯ КОСМОНАВТ
За какво заповядаха на Гагарин да мълчи
Тази година се навършват 60 години от 108-минутния полет на Юрий Гагарин в Космоса. Но и досега в неговата история има много непрочетени страници. И това е една от тях.
Какво не се знаеше за подготовката на полета?
Например, че Гагарин тежи с 2 килограма повече от нужното и че по тази причина може да го замени Титов, за шифъра в специален пакет на борда, който би потрябвал, ако космонавтът полудее, че Корольов няма да пусне 13-и космонавт, макар че не е суеверен, и пр.
Подготовката на полета за 12-и април 1961 г. продължава четири месеца. От легендарните 108 минути в Космоса, които Гагарин преживява, остават скрити десет минути преди катапултирането, за които му е заповядано да мълчи - десет минути от полета, когато за него неочаквано е изтрита границата между живота и смъртта.
Авторитетни учени предричат, че човек, оказал се над Земята, може да полудее, в което вярва и Сергей Корольов. За да не се случи „лудият“ космонавт да започне хаотично да включва приборите, пултът за управление е блокиран. От специален контейнар трябвало да извади първо един пакет, след това – втори, и в него да види цифрата 25, която трябва да набере на пулта, за да се включи. За тази цифра знаят само няколко души, между които Корольов и водещият инструктор на „Восток“ О. Г. Ивановский, който изпраща Гагарин и затваря люка след него. Той разказва:
„Когато Юрий зае мястото си, му казах, че в пакета е посочена цифрата 25… Той се усмихна и отговори: „Зная…“ Оказа се, че преди мене за тайната цифра му съобщил Сергей Павлович…“
На човечеството му провървя с избора на Гагарин за първи космонавт. Той издържа онова, което много други нямаше да издържат.
Един епизод от полета на първия космонавт дълги години е скрит под грифа „строго секретно“. Той обаче е описан подробно в доклада на Гагарин:
„Сложих крака си до илюминатора, но не пуснах щоричката. Беше ми интересно какво се случва. Очаквах разделяне, а не се случваше! Знаех, че според разчета това трябваше да се случи 10-12 секунди след изключването на спирачната установка на двигателя. След изключването му всички „прозорчета“ на прибора за контрол на режима на спускането угаснаха. Според моите усещания беше минало много време, а разделяне нямаше. На прибора „Спуск-1“ не угасваше. „Приготви се за катапултиране“ не светваше. Разделяне нямаше...
След това отново започнаха да светват „прозорчетата“ на прибора за контрол на режима на спускане – първо „прозорчето“ на третата команда, след това – на втората и първата команда. Подвижният индекс стоеше на нулата. Нямаше разделяне…
Засякох времето. Бяха минали две минути, а разделяне не се случваше. Доложих по КА-канала, че спирачната установка на двигателя е сработила… Пресметнах, че все пак ще се приземя нормално, до Съветския съюз имаше шест хиляди километра, но оставаха осем хиляди километра – до катапултирането. Значи ще кацна някъде на Далечния Изток. Не вдигнах шум. По телефона доложих, че разделянето не се е случило… През „Взор“ забелязах северния бряг на Африка. Средиземно море се виждаше ясно.
Разделянето се случи в десет часа и 35 минути, а не в десет часа и 25 минути, както очаквах, т.е. приблизително десет минути след края на работата на спирачната установка…“
В своите безброй разкази за полета Гагарин не разказва какво е преживял в тези злополучни десет минути, а че спирачната установка се е включила точно по график, че техниката работела без засечка… Той е военен човек и изпълнява точно заповедите. Но все пак разказва подробности за тези десет минути в доклада си, защото знае, че след него в Космоса ще летят други.
На първите снимки след приземяването се вижда какво е преживял този човек, намирайки се между живота и смъртта.
В своята книга „Пътят в Космоса“, която Гагарин подарява на писателя Владимир Губарев, пише следното: „Всеки труд, голям или малък, ако той е вложен за благото на човечеството, е благороден. Щастлив съм, че в него има и моя заслуга…“
С простотата, откритостта и добротата си Гагарин завоюва любовта на хората в целия свят. Навсякъде той е „свой“.
Американецът Алан Шепард извършва полета си 23 дни след старта на Гагарин. Но било предвидено той да полети на 21 април. Подготовката вървяла активно, защото американците искали да изпреварят руснаците. Корольов знаел датата на американския старт и затова бързал – съветският космонавт трябва да полети по-рано!
Суборбиталният полет на Шепард се превръща само в далечна сянка от орбиталния полет на Гагарин. Американецът се надява да се реваншира и е включен в екипа на астронавтите в полета до Луната, но по това време Гагарин вече не е между живите.
В историята на цивилизацията той завинаги ще остане „Първият“.
На страницата на книгата „Пътят в Космоса“, Шепард оставя следната бележка: „Всички нас той ни повика в Космоса!“ Такива думи пишат в книгата за почетни гости в музея на космонавтиката в Звездното градче Франк Борман, първият човек облетял Луната на „Аполон-8“, и първият стъпил на Луната – Нил Армстронг. Тази фраза се оказва своеобразен девиз за американските астронавти.
На един концерт в развлекателното градче Рино, на който присъствали космонавтът А. Леонов и писателят В. Губарев, певецът Франк Синатра попитал космонавта вярно ли е, че ракетата била несъвършена и по времето на полета Гагарин рискувал живота си.
„Да, рискува го, и то много – признал Леонов. – Тогава не съществуваха системите, които днес осигуряват безопасността. Но трябваше да изпреварим американците, затова и рискувахме…“
Материалът е направен по разказа на писателя журналист Владимир Губарев
Изображение

vassiln
Мнения: 6911
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Космическа тема

Мнение от vassiln » пон яну 18, 2021 9:24 pm

Гледам че Гагарин е имал хубави уши.

Върджин на оня дългокосия милиардер успешно (този път) пуснали ракета от самолет (трета компания в света май).


Качили на ниска орбита шест наносателита май. В един друг форум видях за десет.

vassiln
Мнения: 6911
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Космическа тема

Мнение от vassiln » вт фев 02, 2021 8:04 pm

Иранците са тествали нов носител:
Iran Launches Zoljanah Satellite Launch Vehicle

В статията има и видео. Новото е, че този път се справят с твърдогоривна ракета.
Iran has, for the first time, test-launched a combined satellite launch vehicle which runs on the most powerful solid-fuel engine in the country.
The satellite launch vehicle has been developed by domestic experts.

“For the first time in the nation’s space sector, Iran carried out the research launch of the combined satellite carrier Zoljanah using the technology of the country’s most powerful solid-fuel engine,” said the defence ministry official.

The official noted that the three-phased satellite launch vehicle can compete with modern SLVs in the world in terms of technical specifications.

In addition to the solid-fuel engine, he said, several other cutting-edge technologies have been incorporated into the vehicle.
За разлика от севернокорейците, които често обявяват изделията си за безаналогови, иранците са по-скромни - само казват, че може да се конкурира с най-модерните ракети - носители.

Ето и едно по-кратко видео:

admin
Site Admin
Мнения: 1115
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Re: Космическа тема

Мнение от admin » ср фев 03, 2021 3:23 am

RIP SN9. Пак гръмна, доста успешно при това. Въпреки, че го флопнаха късно, падна с голяма скорост и не можаха да го изправят... Има още много до истинската космонавтика явно...

Jefferson F. Davis
Мнения: 568
Регистриран: нед май 13, 2018 1:46 pm

Re: Космическа тема

Мнение от Jefferson F. Davis » ср фев 17, 2021 9:31 pm

Утре по ютуб канал ще предават пряко спускането на марсохода. Много шум се вдигна последно време около Марс

Ivanov
Мнения: 1840
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Космическа тема

Мнение от Ivanov » пон мар 01, 2021 8:37 pm

Това намерили на Бахамите .
Изображение
Балон направен от титан с вместимост около 40 литра и надпис на руски гидразин
Изображение
В коментарите успокояват ,че бил отровен горе -долу колкото "новичок" така че не е опасен :mrgreen:
https://diana-mihailova.livejournal.com/6167599.html

Jefferson F. Davis
Мнения: 568
Регистриран: нед май 13, 2018 1:46 pm

Re: Космическа тема

Мнение от Jefferson F. Davis » пет мар 05, 2021 7:59 am


Ivanov
Мнения: 1840
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Космическа тема

Мнение от Ivanov » вт мар 09, 2021 9:36 pm

Нещо били поскъпнали услугите от и до МКС . Разбираемо е ,щом като Мъск за една година спечелил 50 милиарда .
Изображение

vassiln
Мнения: 6911
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Космическа тема

Мнение от vassiln » вт мар 09, 2021 9:48 pm

Вааа, бая скъп ресторант, дебели сметки.
Не че и други държави не биха драли в подобен диапазон, сигурно.

Ivanov
Мнения: 1840
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Космическа тема

Мнение от Ivanov » вт мар 09, 2021 9:51 pm

vassiln написа:
вт мар 09, 2021 9:48 pm
Не че и други държави не биха драли в подобен диапазон, сигурно.
Миии не . Точно това пишат, били нараснали седем пъти .
Стоимость доставки 1 кг груза коммерческих компаний на МКС возросла с $3 тыс. до $20 тыс., а возвращение на Землю 1 кг - с $6 тыс. до $40 тыс. Час работы астронавта на МКС для коммерческих организаций оценивается в $130 тыс. Ранее эта услуга стоила $17.5 тыс.

vassiln
Мнения: 6911
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Космическа тема

Мнение от vassiln » нед май 02, 2021 6:28 am

И понеже руската станция наду цените, в четвъртък китайците изстреляли главния модул на новата китайска космическа станция. :)
https://imp-navigator.livejournal.com/1005301.html

Изображение
yuriy ivanov
Мнения: 317
Регистриран: пон фев 15, 2021 2:43 am

Re: Космическа тема

Мнение от yuriy ivanov » нед май 02, 2021 11:22 am

vassiln написа:
нед май 02, 2021 6:28 am
И понеже руската станция наду цените, в четвъртък китайците изстреляли главния модул на новата китайска космическа станция. :)
https://imp-navigator.livejournal.com/1005301.html

ИзображениеТе на Руската космическа програма и набиха пироните отвсякъде :D яко, първо Илон Мъск сега и Китайска космическа станция !

Ivanov
Мнения: 1840
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Космическа тема

Мнение от Ivanov » нед май 09, 2021 8:46 am

Останки от китайската ракета паднаха в Индийския океан.
https://nova.bg/news/view/2021/05/09/32 ... %B0%D0%BD/

vassiln
Мнения: 6911
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Космическа тема

Мнение от vassiln » нед май 23, 2021 5:11 am

Китайски марсоход кацнал на повърхността на планетата и изпратил първи снимки:
https://imp-navigator.livejournal.com/1008856.html
Изображение

Изображение

Отговори