„Заветите на Апостола и славянските ценности“ - Надежда Красимирова Станулова

"Фондация "Буквите" и военноисторически форум "Историята" (istoriata.net) обявават конкурс за разказ на военноисторическа тема под надслов "Българио, за тебе те умряха".
Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 709
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

„Заветите на Апостола и славянските ценности“ - Надежда Красимирова Станулова

Мнение от bukvite » пет авг 31, 2018 4:35 pm

Васил Левски е символ на националното ни достойнство. Всеки един, който е прекрачил неговия дом – музея в град Карлово, иска да научи нещо повече за Апостола и рода му. Дали е имал любима, за майка му и баща му, за братя и сестри. Иска да се докосне до негови предмети, писма, мисленето и душата му. Други пък търсят отговор на въпроса как на българска земя е роден такъв необикновен човек. Колко много знаем за великия българин и в същото време колко малко. Но в днешно време той ни е нужен, за да ни покаже какво е Родина, какво е национално достойнство и защо е нужно да се жертваме за България. Какво кара този човек със светло бъдеще в духовното дело да се захване с революционна дейност? От 1864 г до 1867 г в различни български села Левски се занимава с учителска дейност. Той учи децата на четмо и писмо, разказва им истории за славното минало на България, пее им хайдушки песни и често изнася уроците си сред природата. Наред с учителската си дейност, той развива и революционна пропаганда. Подготвя местни дружини, които дават отпор на турски и черкезки разбойнически банди.
Съдбата сякаш събира двамата ни големи революционни герои – Христо Ботев и Васил Левски. Ботев е силно впечатлен от личността на Апостола и в писмо до Киро Тулешков той пише следното:
„Приятелят ми Левски, с когото живеем е нечут характер, когато ние се намираме в най-критическо положение, то той и тогава е такъв весел, както и когато се намира в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от три деня, а той пее и се весели. Вечер додето ще легнем, той пее; сутрин щом си отвори очите пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш всички страдания. Приятно е човек да живее с подобни личности“
Подобно на Ботев, и други чужди личности са се прекланяли пред подвига на Апостола. Това го показват редицата изследвания, които са направени от редица видни руски учени. Образът на Апостола е голямо творческо изкушение. На Васил Левски са посветени стотици страници в българската художествена литература – Любен Каравелов, Христо Ботев, Иван Вазов, Цветан Минков, Стефан Дичев, Георги Мишев, Жечко Попов, Константин Илиев, Стефан Цанев, Радой Ралин и други. Редица наши и чуждестранни изследователи се интересуват от делото на Апостола. Публикациите на Захари Стоянов, Д. Страшимиров, проф. Христо Гандев, Яна Язова. Руският изследовател Александър Стеколников има най-широки изследвания върху делото на Апостола от славянския свят.
Помним ли заветите, които ни завеща Васил Левски? Може би всеки си задава този въпрос. Тази година се навършват 180 години от рождението на Апостола. Да се пише за него и е лесно, и трудно. Лесно, защото духът му живее във всеки от нас. Трудно, защото за него са изписани планини от хартия и реки от мастило от смъртта му до наши дни. Можем да си припомним неговите завети като: „Ако спечеля, печеля за цял народ- ако загубя, губя само себе си“, „Времето е в нас и ние сме във времето –ние него обръщаме и то нас преобръща“, „Чисто народният човек се бори, докато може, ако не сполучи, трябва да умре в народната си работа“. Повечето се замисляме над думите на Апостола. Много е трудно да се пресъздаде образа на Левски. Той е една идея. Дал е идея за развитието на България. Той казва, че всички ще бъдем равни. Не е бил дооценен правилно от съвременниците си. Левски оставя на поколенията около 140-150 писма, в които излага идеите си за равноправието на хората, за човешките права и свободи, идеята за демократично управление, за общуване между народите и съвършеното равенство между тях, идеята за законността и равенството пред законите.
Признателният български народ е увековечил подвига и делото на своя любимец като е издигнал паметници. Уредени са музеи в местата, които е посещавал Левски. За него са написани най-хубавите стихове, разкази, поеми, повести, пиеси. Неговото име носят селища, улици, училища, институции, стадиони и др. Издадени са юбилейни сборници. По творби за него са заснети филми. Образът му е увековечен от най-добрите български художници. На него са посветили творби и чужди автори като „Апостолът на свободата“ на Мерсия Макдермот, „Посланици на свободата“ на Алфред Ото Шведе и „Вятърът има много имена“ на Ото Емерслебен.

Отговори