Поглед към Българо-руските културни взаимоотношения -Надежда Станулова

"Фондация "Буквите" и военноисторически форум "Историята" (istoriata.net) обявават конкурс за разказ на военноисторическа тема под надслов "Българио, за тебе те умряха".
Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 709
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Поглед към Българо-руските културни взаимоотношения -Надежда Станулова

Мнение от bukvite » пет авг 31, 2018 4:34 pm

В историята на всеки народ има събития, които рязко променят развитието му и определят историческата му съдба. Едно от съдбоносните събития е Руско-турскaтa освободителна война (1877-1878г.). Тя заема особено място в историята ни. Именно тази война води до освобождаването на България. Интересите на Русия не са били насочени пряко към България. Вътрешната и външната организационна система, която помага на Русия да спечели войната, въпреки големите загуби, които претърпява. Българското участие във войната е много осезаемо. Това е съвпадение на българската национална кауза в подходящия момент с бъдещите намерения на руснаците. След своето обособяване първоначално като родово-племенни обединения, а по-късно като етнически, народностни групи, източните и българските славяни са живеели продължително в тясна близост. Един от любопитните факти е, че в Руско-турската война взимат участие финландци, поляци и др. Защитник на Самарското знаме е чеченец. Българите и руснаците са влизали в най-тесен контакт помежду си във всички сфери на своя политически, материален и духовен живот. Сериозно е българското участие при административното управление в новоосвободените български земи. На това се дължи и единството на духовната култура не само през Средновековието, но и до наши дни.
Проблемите на руско-българските отношения през различните исторически периоди заемат важно място в изследванията на българските и руските историци. Пръв засяга въпроса за взаимоотношенията между двете държави руският историк любител -Иван Елагин. Откъде авторът е почерпил тези сведения, не е известно. А началото на системното изучаване на българо-руската взаимност трябва да се свърже с научната дейност на Юрий Венелин. Темата, свързана с културните взаимоотношения се засилва особено през последните години. Тези връзки играят важна роля в историята на двете страни. Едни от тях са връзките между училище, история, нация, православие, славянство, книги, грамотност, текстове, читатели, писатели, търговци и др. Трябва да се отбележи, че литературните връзки между двата народа са изключително силни. Дружеските отношения между българския и руския народ, между България и Русия имат дълбоки корени. Те датират от дълбока древност, когато са се създавали нашите страни. България е поела много от християнската й култура, която е обогатена от нашите книжовници, предава се е и на църквите в други страни. Руската православна църква е сред тях. В днешно време форма на обединение на приятелите на Русия стават ежегодните събори с богата музикална и литературна програма, която събира над 7000 души от цяла България. Руските центрове организират концерти на видни руски певци, певици и състави от Русия, които гостуват тук. Усилено се работи по разпространението и обучението по руски език с помощта на неправителствени организации от Русия. Поема се инициатива за обновяване на старите и строителство на нови паметници на руски воини от Руско-турската война 1877 – 1878 г. Преминали през катарзиса на разбитите илюзии и суровите реалности, през XXI век руско-българските отношения имат възможност да се развиват върху нова основа. Все още може да се приеме за аксиома преобладаващото русофилство на средното и по-възрастното поколение в България. Това от своя страна гарантира успешна дипломация в двете посоки.
Русия е единствената държава, с която България е подписала едностранни спогодби за дейността на културните центрове, без да се спазват принципите за реципрочност. Спогодбата за създаване на Руския културно-информационен център в София е подписана през 1975г., а за Българския културен институт в Москва – през 1988г. Но ако погледнем от политическия живот – България и Русия не са в много благоприятни отношения. В зависимост от промените, които протичат както в едната страна, така и в другата, тези отношения се открояват със своята динамика.

Отговори