Смъртните случаи в БНА

Всякакви интересни истории, които са ви са се случили в казармата, а и не само
Galahad
Мнения: 161
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Смъртните случаи в БНА

Мнение от Galahad » пон май 10, 2021 10:02 pm

Тези дни из Фейсбука ми се завъртя една от статиите за Кървавият Никулден на 19 декември 1967 г. в караулното помещение на Голямата звезда.
Линкът по-долу е към една от по-подробните статии със снимки на някои от убитите и оцелелите.
Кървавият Никулден на 1967г.

Тъй като много често пишман-патриоти по медиите и блондинки във Фейсбука пускат призиви за връщане на казармата и разни тъпотии от рода на "влез в казармата и стани мъж" ми се струва, че една такава тема за размисъл би била нещо много полезно.

Когато бях войник всеки месец имаше т. нар. общ развод. Това не е разтрогване на граждански брак, а събиране на всички служещи в една военна част, като пред тях говори техния командир. Та веднъж месечно се съобщаваха "инцидентите". Разбира се обикновено не толкова масови, но все пак 2-3 за месеца, макар и за цялата страна. Млади хора за които бъдещето е изчезнало нелепо.

Избрах това заглавие пред по-атрактивното "Убийства в БНА", което би грабнало повече погледи, защото ми се струва, че по-важното не е дали е направено нарочно, а че съдбата на много млади хора и на техните близки е била променена в трагедия без да е имало особено необходимост за това.

И още един случай от медиите:
11.8.1995 г., 14 войници загинаха в София

Няма да правя преглед на медиите. По-скоро идеята е от типа на "Спомени от казармата" да се хвърли поглед към другото лице на службата в армията. Иначе казано да се разкаже за онази част от "инцидентите", които най-вероятно няма да ги видим в медиите.

И тъй ето моят разказ.

За мое щастие съм останал по-далеч да бъде пряк свидетел на подобни драми, особено така масови.
Отиваме на наряд. Тези, които са били преди нас ни сдават постовете. Оказа се, че един от войниците, които са били на пост се е прострелял. Него го бяха изнесли на платнище, понеже до мястото не може да дойде кола. Докато го изнасяли, казал, че искал да умре. Бяха оградили с камъчета мястото, където е било тялото му. А по тревата си личеше кръвта.

vassiln
Мнения: 7428
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от vassiln » вт май 11, 2021 6:44 am

Имаше и един инцидент, където може би дузина момчета се удавиха в язовир, след като придошлата река отнесе техните МТ-ЛБ.
Ако доводът е, че в казармата момчетата умират, и затова трябва да няма наборна армия, не го споделям.
Да, смъртността беше висока - и при мен през 1993 - 1995 г. от 600 войници в бригадата, за една година умряха двама - един от самоубийство или свръхдоза, и един сгазен от камион. А може да е имало и други, но да не съм разбрал.
Но същите младежи умират или се самоубиват и навън. И професионалните военни се самоубиват или убиват колеги.
Никога няма да разберем колко младежи биха измрели без военна служба при процъфтяващите наркотици и престъпност през 90-те. Но най-вероятно щеше да е съпоставимо число.

Galahad
Мнения: 161
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от Galahad » вт май 11, 2021 9:50 pm

Да, това с падналите в реката е също от масовите случаи

12 декември 1990 - 10 удавени във Върбица

И малко черен хумор. След това за търсенето на труповете бяха разпратили съобщение до дежурните по поделение да попитат дали имало водолази. Нашият дежурен ЗКПЧ или накратко Политика (т.е. аналог на съветските комисари, политруки) винаги намираше повод да се шашне и да пусне позивната за тревога. Та в случая каквото станало, станало, минали са няколко дни. И той като се шашва, както обикновено пуска позивната за тревога. Денят обаче събота и никой не става. Той тръгва по спалните и започва да вика и да се жалва, че сега щели да кажат, че той не си изпълнил задачата.

А иначе наистина това е сериозен аргумент против наборната служба. В тактиката на Първото българско царство, т.е. когато редом с Халифата, Византия и Франкската империя сме били една от четирите империи на Европа, та тогава тактиката ни е била на първо място опазване на живата сила. Това разбира се по-подробно ще го обяснявам в книжката за разгрома на Никифор Фока.

Но аргументите "Войниците загиват" са за народи с население като Русия или Китай. С такъв размах България бързо може да остане без армия.

Умиращите извън казармата са много по-малко от умиращите в казармата. Това, че дефицита в държавата се беше отразил и на БНА, т.е. нямаше достатъчно гориво и патрони за учения наистина доведе до по-малко жертви, та може да се прави някакво сравнение със загиналите при катастрофи. Оттам жертвите на професионалната армия в процент на състава може да се окажат повече, защото като по-малобройна е по-добре обезпечена с необходимото за учения и от там и повече злополуки. Защото 200 000 армия, която годишно ходи 2 пъти на стрелби, а останалото време само на стола е естествено да даде по-малко жертви от прострелване. Но каква полза от такова кухненско обучение?

Само за сравнение, че имаше и предвоенна подготовка, в която участваха и момичетата. В рамките на тази подготовка имаше поне два пъти стрелби (т.е. колкото за доста войници за цяла година служба), като поне единият път беше с автомат, а вторият макар и първи по време с пневматична пушка. Всъщност в повечето случаи това беше основната подготовка, защото това беше обучението на шофьори, радисти и т.н., а в казармата те вече влизаха подготвени и само деградираха в познанията си. Примерно транспортните средства си седяха повечето време в парка и си правете сметка какво става с шофьор, дето за годината е карал 5-6 пъти. Въпреки това при довоенната подготовка тежките инциденти бяха много голямо изключение по ред причини.

Жертвите са един от аргументите срещу наборната армия, но далеч не единствения важен.

Тъй че предлагам да не се отклоняваме в тази насока.

Още повече, че оценката на рисковете и грешките е от полза и за професионалната армия.

vassiln
Мнения: 7428
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от vassiln » ср май 12, 2021 7:55 am

Galahad написа:
пон май 10, 2021 10:02 pm
Тези дни из Фейсбука ми се завъртя една от статиите за Кървавият Никулден на 19 декември 1967 г. в караулното помещение на Голямата звезда.
Линкът по-долу е към една от по-подробните статии със снимки на някои от убитите и оцелелите.
Кървавият Никулден на 1967г.
...
В статията липсва една подробност, която не съм сигурен дали е байка или истина.
През 1993 г. ни събраха новобранците от цялата бригада да ни говори един военен прокурор. Как щели да ни защитят, ако сигнализираме за тормоз, и т. н. И спомена инцидента, като каза, че след изпълнение на смъртната присъда при аутопсията се разбрало, че войникът е бил изнасилен. От гордост не си е признал при разпитите, а иначе е щял да получи значително по-лека присъда и да остане жив.

Сaptain Сris
Мнения: 68
Регистриран: вт апр 13, 2021 5:30 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от Сaptain Сris » ср май 12, 2021 2:02 pm

Galahad написа:
вт май 11, 2021 9:50 pm
Да, това с падналите в реката е също от масовите случаи

12 декември 1990 - 10 удавени във Върбица

И малко черен хумор.

Още повече, че оценката на рисковете и грешките е от полза и за професионалната армия.
Галахаде, това което си писал просто не е вярно!
Колкото и много аргументи да изопаеш против наборната армия, отговора е един, нито една професионална армия в последните няколко столетия не е била успешна против наборната такава. Не съм против кадровата армия, но в този вид в който е в България си е подиграфка със словото армия и е като цяло е много далеч от професионализма. Щом ще пишеш книга за грижата живота на войника, обясни ми с какво днес тя е голяма и недостижима, погледни военната ни техника, като състояние и възможности, погледни поръчките за такава нова, нещо не ми намирисва на грижа за съхранноста на живота и здравето на войската.
С 8 самолета пък били те изцяло от злато, и 12 хиляди сухопътни войски не можем да си гарантираме нито суверенитет, нито не териториална цялостност но и въобще съществуванет на държавата България. Смисъла на съществуването на въоръжените сили на една държава не е в изпълнение на съюзния дълг към военнополитическият съюз и в изпълняването на миротворчески и мироопазващи мероприятия. Образовани хора като теб, поне от минимум петнадесет години имам и удоволствието и нервотрепката да те чета в интерент пространството и намирам че си интелигентен и боразован човек, следва да си правят изводи странните братски отношения Русия Турция, военнополитическото сътрудничество на Турция с страните от "Великия Туран" и Китай, отношенията в "бермудският триъгълник" Русия, САЩ, Китай, както и последната война в Кавказ, . При това там имаше договор, който не се изпълни.
Въпросът е че политическото и вовенното ни ръководтство е А или абсолютно некадърно или Б е купено от чужди военно политически структори, които имат интерес от унищожаването на армията и държавноста ни, защото тези нещо са взаимносвързани. Този процес върви от появата на определени хора в управлението на държавата от 2005 година и до наши дни.
Има една всеизвестна истина, армията се създава не за да воюва а за да поддържа мира.
Какво пречи едновременно с кадровата армия да се създаде наборна със служба в размер на 6 месеца. Докато служат да получават минималната заплата за страната, три пъти в годината да влязат наборници от един набор за да няма прекъсване на бойната готовност. Служат тези наборници в своята си област в усилен батальон на териториалната отбрана. След отслужване на военната служба още четири години служат като запасни и веднъж годишно за пет дни се свикват на военни сборове. След уволнение от запаса преминават в националното опълчение, където ако ще мре нацията могат да го сторят организирано. На базата на усиления областен батальон на териториалната отбрана в случай на военна опасност от запасните се разгръща бригада. Елементарно и просто.

yuriy ivanov
Мнения: 384
Регистриран: пон фев 15, 2021 2:43 am

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от yuriy ivanov » ср май 12, 2021 9:51 pm

С две думи, горе долу Швейцарския тип наборна армия.

Сaptain Сris
Мнения: 68
Регистриран: вт апр 13, 2021 5:30 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от Сaptain Сris » ср май 12, 2021 10:02 pm

yuriy ivanov написа:
ср май 12, 2021 9:51 pm
С две думи, горе долу Швейцарския тип наборна армия.
Не съм запознат дали е швейцарския тип, това е българският от след освобождението, с тази разлика че първо се е служело по три години за да увеличат численоста на армията а после намаляват до две години. А иначе си е въприет на базата на пруският модел на поддържане на въорэжените сили. В наше време е приложимо. Нека да си има кадрова армия или както и казват професионална, тя да си има резерв, попълнение и военновременно разгръщане по щатовете. Но нека да има и по един наборен териториален батальон в област . В случай на война с която се застрашава териториалната цялостност и суверенитета на страната от своите запасняци батальона се разгръща до бригада. Снетите от запаса влизат в народното опълчение. Този народ трябва да има възможноста да воюва за свободата си не ще ли значи не заслужава свобода и да става отново турски роб.

yuriy ivanov
Мнения: 384
Регистриран: пон фев 15, 2021 2:43 am

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от yuriy ivanov » ср май 12, 2021 10:31 pm

Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 10:02 pm
yuriy ivanov написа:
ср май 12, 2021 9:51 pm
С две думи, горе долу Швейцарския тип наборна армия.
Не съм запознат дали е швейцарския тип, това е българският от след освобождението, с тази разлика че първо се е служело по три години за да увеличат численоста на армията а после намаляват до две години. А иначе си е въприет на базата на пруският модел на поддържане на въорэжените сили. В наше време е приложимо. Нека да си има кадрова армия или както и казват професионална, тя да си има резерв, попълнение и военновременно разгръщане по щатовете. Но нека да има и по един наборен териториален батальон в област . В случай на война с която се застрашава териториалната цялостност и суверенитета на страната от своите запасняци батальона се разгръща до бригада. Снетите от запаса влизат в народното опълчение. Този народ трябва да има възможноста да воюва за свободата си не ще ли значи не заслужава свобода и да става отново турски роб.
Да съгласен съм с теб, общо взето така работи и Руската армия, има си професионалисти и наборници, така имаш качество и количество ако се наложи!

yuriy ivanov
Мнения: 384
Регистриран: пон фев 15, 2021 2:43 am

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от yuriy ivanov » ср май 12, 2021 10:31 pm

Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 10:02 pm
yuriy ivanov написа:
ср май 12, 2021 9:51 pm
С две думи, горе долу Швейцарския тип наборна армия.
Не съм запознат дали е швейцарския тип, това е българският от след освобождението, с тази разлика че първо се е служело по три години за да увеличат численоста на армията а после намаляват до две години. А иначе си е въприет на базата на пруският модел на поддържане на въорэжените сили. В наше време е приложимо. Нека да си има кадрова армия или както и казват професионална, тя да си има резерв, попълнение и военновременно разгръщане по щатовете. Но нека да има и по един наборен териториален батальон в област . В случай на война с която се застрашава териториалната цялостност и суверенитета на страната от своите запасняци батальона се разгръща до бригада. Снетите от запаса влизат в народното опълчение. Този народ трябва да има възможноста да воюва за свободата си не ще ли значи не заслужава свобода и да става отново турски роб.
Да съгласен съм с теб, общо взето така работи и Руската армия, има си професионалисти и наборници, така имаш качество и количество ако се наложи!

Сaptain Сris
Мнения: 68
Регистриран: вт апр 13, 2021 5:30 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от Сaptain Сris » ср май 12, 2021 11:18 pm

yuriy ivanov написа:
ср май 12, 2021 10:31 pm
Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 10:02 pm
yuriy ivanov написа:
ср май 12, 2021 9:51 pm
С две думи, горе долу Швейцарския тип наборна армия.
Не съм запознат дали е швейцарския тип, това е българският от след освобождението, с тази разлика че първо се е служело по три години за да увеличат численоста на армията а после намаляват до две години. А иначе си е въприет на базата на пруският модел на поддържане на въорэжените сили. В наше време е приложимо. Нека да си има кадрова армия или както и казват професионална, тя да си има резерв, попълнение и военновременно разгръщане по щатовете. Но нека да има и по един наборен териториален батальон в област . В случай на война с която се застрашава териториалната цялостност и суверенитета на страната от своите запасняци батальона се разгръща до бригада. Снетите от запаса влизат в народното опълчение. Този народ трябва да има възможноста да воюва за свободата си не ще ли значи не заслужава свобода и да става отново турски роб.
Да съгласен съм с теб, общо взето така работи и Руската армия, има си професионалисти и наборници, така имаш качество и количество ако се наложи!
Понеже стана дума "професионалисти и количество" ще ти кажа нещо което по принцип не се коментира и сега ще ме оплюя но все едно ще изплюя камачето. По време на втората световна война най-добре подготвените пилоти са японските и след тях луфтвафе. И едните и другите губят войната. И американци и англичани и руснаци залагат на количеството средноподготвени летци, същото и сред танкистите, артелеристите и прочие. Японците благодарение на летците си асове на самолетоносачите имат превъзходство над американците в началото на войната за пасифика. Но войната не спира бързо а като мелница мели непрекъснато и когато смила асовете в небето остават да господстват многото средняци. Асове се подготвят много трудно много скэпо и мно-ого бавно. Когато става война и тя е въпрос на свобода и териториялна цялостност то войната следва да бъде тотална и непременно огромното количество ще вземе връх над ограниченото бутиково качество. Така е даже в бизнеса, огромните печалби на фирмте идват не от малкото скъпи бутикови изделия а от огромното конвеерно производство на евтини продукти. Професионалните войници са мно-оого скъпи със мно-ого скъпи опушки и се по-одготвят мно-о-о-о-ого бавно, искат много страшно много време и заради това са малки професионалните армии. Изключение голяма професионална армия прави Римската империая но именно огромната армия довежда до икономическа слабост и оттам разруха и невъзможност за огромна професионална армия. Нещо подобно наблюдаваме в щатите сега, надявам се да не доживея краха на американската империя.
Отличният резултат е съчетание на малка професионална армия и наборна войска която дава средна подготовка и сглобяемост на поделенията разбира се ако народа е готов да удави ако е нужно противника в кръвта си но да защити свободата си. Ни вече на два пъти сме го правили в своята история. Сега тази тема и подобните като нея, например демитологизиране на нашите национални герои, ни подготвят психически да загубим свободата си.

Galahad
Мнения: 161
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от Galahad » ср май 12, 2021 11:50 pm

В момента България с тази си армия е на 49 място по военна мощ, на 111 място по свобода на словото (скоро ще отидем по-назад) и на последно в ЕС по доходи.
Надявам се се досещате къде са проблемите! Защото ако населението се изнася от България не е ясно кои точно ще са наборниците дето ще влизат в армията?!?

А сещате ли се как губим ПСВ - изтощена държава, гладна армия ... А как губим студената война - държава затънала в дългове, празни магазини, режим на тока ...

ВСВ проблемите са аналогични - Германия и Япония просто нямат достатъчно ресурси, изчерпват ги и губят. Не са загубили, защото не са направили мобилизация.

Лесно е да започнеш една война, трудно е да я спечелиш.

Темата за наборна срещу професионална армия е доста широка и с подскачане от едно на друго трудно ще се разбере. Трябва да се видят отделните аспекти в детайли.

Тази тема разглежда само един аспект. Тъй че само от него промяна няма как да стане. Но пък това е точно аспектът, който като че ли най-малко се осмисля.

А иначе сводката с инцидентите беше с предупредителна цел, т.е. да се предотвратят такива, а не да убеждават войниците колко гадно нещо е казармата (ние и така си бяхме убедени в тази истина).

Та следващата случка е от сводката.

Братя близнаци са наряд, но различни смени. Единият е на пост, а другият отива да го смени. Този дето е на пост се лигави като насочва автомата срещу брат си. Но произвежда изстрел и убива брат си.
Нашите военни имат школовката да описват събитията особено патетично и примерно нещо съвсем дребно да го опишат като огромен подвиг. В случая като огромна трагедия. Та този дето го разказваше излезе, че е бил сред командния състав, който се е срещнал с родителите. И по един особено впечатляващ начин беше описано как майката се тръшкала, че единият и син отива в гроба, а другият в затвора.

Не е лошо да хвърлите поглед за размерът на военно-инвалидните пенсии през изминалите години. Ако сте проследили линкът към първата статия в темата ще видите, че единият е останал в инвалидната количка преди повечето от нас да се родят и животът му досега е минал в нея. И си представете какъв живот е имал с "доход" близък до подаяние за безработни!

yuriy ivanov
Мнения: 384
Регистриран: пон фев 15, 2021 2:43 am

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от yuriy ivanov » чет май 13, 2021 12:57 am

Сещам се за още две случки като инциденти в БНА за който знам, първата беше двама войници решили да играят Руска ролетка с Макаровеца, (друг е въпроса че с пуло-автоматично оръжие не става), единия не посмял, но другия взел че пробвал, резултата е едно младо момче в гроба. Следващия слуачй за който ми бяха разказвали, е че други две момчета се хвнали на бас че учебен патрон с пластмасов връх за АК, нямал сила да пробие облегалката на един стол, резултата е един мъртав войник и един затворник.

yuriy ivanov
Мнения: 384
Регистриран: пон фев 15, 2021 2:43 am

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от yuriy ivanov » чет май 13, 2021 1:05 am

Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 11:18 pm

Понеже стана дума "професионалисти и количество" ще ти кажа нещо което по принцип не се коментира и сега ще ме оплюя но все едно ще изплюя камачето. По време на втората световна война най-добре подготвените пилоти са японските и след тях луфтвафе. И едните и другите губят войната. И американци и англичани и руснаци залагат на количеството средноподготвени летци, същото и сред танкистите, артелеристите и прочие. Японците благодарение на летците си асове на самолетоносачите имат превъзходство над американците в началото на войната за пасифика. Но войната не спира бързо а като мелница мели непрекъснато и когато смила асовете в небето остават да господстват многото средняци. Асове се подготвят много трудно много скэпо и мно-ого бавно.
Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 11:18 pm
Професионалните войници са мно-оого скъпи със мно-ого скъпи опушки и се по-одготвят мно-о-о-о-ого бавно, искат много страшно много време и заради това са малки професионалните армии. Изключение голяма професионална армия прави Римската империая но именно огромната армия довежда до икономическа слабост и оттам разруха и невъзможност за огромна професионална армия. Нещо подобно наблюдаваме в щатите сега, надявам се да не доживея краха на американската империя.
Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 11:18 pm
Отличният резултат е съчетание на малка професионална армия и наборна войска която дава средна подготовка и сглобяемост на поделенията разбира се ако народа е готов да удави ако е нужно противника в кръвта си но да защити свободата си. Ни вече на два пъти сме го правили в своята история. Сега тази тема и подобните като нея, например демитологизиране на нашите национални герои, ни подготвят психически да загубим свободата си.

yuriy ivanov
Мнения: 384
Регистриран: пон фев 15, 2021 2:43 am

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от yuriy ivanov » чет май 13, 2021 1:05 am

Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 11:18 pm

Понеже стана дума "професионалисти и количество" ще ти кажа нещо което по принцип не се коментира и сега ще ме оплюя но все едно ще изплюя камачето. По време на втората световна война най-добре подготвените пилоти са японските и след тях луфтвафе. И едните и другите губят войната. И американци и англичани и руснаци залагат на количеството средноподготвени летци, същото и сред танкистите, артелеристите и прочие. Японците благодарение на летците си асове на самолетоносачите имат превъзходство над американците в началото на войната за пасифика. Но войната не спира бързо а като мелница мели непрекъснато и когато смила асовете в небето остават да господстват многото средняци. Асове се подготвят много трудно много скэпо и мно-ого бавно.
Защо да те оплюват, това е факт, Немските войници не само летци, са много по добре подготвени от Руснаците и Американците, за това се дължи големия успех в началото на войната, разбира се преди качеството да свърши, свикнали сме да набеждаваме само Руснаците че в WW2 произвеждат количество вместо качество, но и Американците печелят по този начин,и преди съм го казвал, че професионалнат армия е готина докато не привърши, за това казвам че не стават за масова война.
Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 11:18 pm
Професионалните войници са мно-оого скъпи със мно-ого скъпи опушки и се по-одготвят мно-о-о-о-ого бавно, искат много страшно много време и заради това са малки професионалните армии. Изключение голяма професионална армия прави Римската империая но именно огромната армия довежда до икономическа слабост и оттам разруха и невъзможност за огромна професионална армия. Нещо подобно наблюдаваме в щатите сега, надявам се да не доживея краха на американската империя.
Не гледай Римската империя, по онова време не е имало такава техника като сега, тогава войника е имал дрехи щит и копие там или меч, сега цената на оборудването по един войник, особено професионален, е огромна, и е пирон в бяджета.
Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 11:18 pm
Отличният резултат е съчетание на малка професионална армия и наборна войска която дава средна подготовка и сглобяемост на поделенията разбира се ако народа е готов да удави ако е нужно противника в кръвта си но да защити свободата си. Ни вече на два пъти сме го правили в своята история. Сега тази тема и подобните като нея, например демитологизиране на нашите национални герои, ни подготвят психически да загубим свободата си.
Според мен най добре работещия модел е хибриден(така е модерната дума). Професионална армия, добре екипирана, примерно с численост до 15 000 - 20 000 хил. души, подготвена за бързо предвижване най вече водене на битка срещу партизански или терористични заплахи, или водене на бой в урбанизираните територии, готова за извънгранични мисии, в нея да са средоточени специланите сили.
Следващата нишка да бъде основанта армия, тук са средоточени наборниците, примерно 6 месеца са достатъчни с добре организирано обучение, (без боядисване на бордюри и лъскане на обувки), нивото да е до средно, както каза драгия Капитана, да се изучават най основните неща като тактика на оцеляване, стрелкова подготовка, ръкопашен бой,управление на верижна техника, противотанкови действия, след това на младежите да им се издава разрешително за оръжие, след това през 2 години примерно да се ходи на учение, численоста може да бъде между 100 000 до 200 000 хил.(кой колко си фантазира :D ) .И последното звено да бъде опълчението, в цялата страна да бъдат изградени центрове за обучение, тук ако искат драгите дами могат да минат някаква форма на обучение, опълчението може да се ползва и при бедствия, примерно всеки който се е записъл към опълчението да има смекчени данъци и други облаги, опълчениците трябва да бъдат обучени за бой с подръчни материали, с каквото се намери, за да се направи ад живота на войниците от окупаторската армия на нашата територия. Общо взето уписах поста на Капитана, но нали и аз да го кажа. :P

Сaptain Сris
Мнения: 68
Регистриран: вт апр 13, 2021 5:30 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от Сaptain Сris » чет май 13, 2021 4:56 pm

Galahad написа:
ср май 12, 2021 11:50 pm
В момента България с тази си армия е на 49 място по военна мощ, на 111 място по свобода на словото (скоро ще отидем по-назад) и на последно в ЕС по доходи.
Надявам се се досещате къде са проблемите! Защото ако населението се изнася от България не е ясно кои точно ще са наборниците дето ще влизат в армията?!?

А сещате ли се как губим ПСВ - изтощена държава, гладна армия ... А как губим студената война - държава затънала в дългове, празни магазини, режим на тока ...

ВСВ проблемите са аналогични - Германия и Япония просто нямат достатъчно ресурси, изчерпват ги и губят. Не са загубили, защото не са направили мобилизация.

Лесно е да започнеш една война, трудно е да я спечелиш.

Темата за наборна срещу професионална армия е доста широка и с подскачане от едно на друго трудно ще се разбере. Трябва да се видят отделните аспекти в детайли.

Тази тема разглежда само един аспект. Тъй че само от него промяна няма как да стане. Но пък това е точно аспектът, който като че ли най-малко се осмисля.
Мисля си че мястото на българия по военна мощ и самата военна мощ е силно преоценено. Идва от отчитането на въоръженията които стоят в резерв. Ако се отчете реалното състояние на въоръженията ние сме по-назад със още сто места. Свободата на словото е също преувиличение, със нея като гледам какви фейкове се раждат всеки ден в българските медии ми се струва че сме на първо място, друг обаче е проблема със журналистическата етика и прооесионализма. Предпочитам да наречем нещата с истинските им имена.

А иначе сводката с инцидентите беше с предупредителна цел, т.е. да се предотвратят такива, а не да убеждават войниците колко гадно нещо е казармата (ние и така си бяхме убедени в тази истина).
Аз пък съм пишмян патриот и съм женен за натурална блондинка, при това тя е с украински паспорт и е правнучка на генерал Дерожински, същият който на Шипка, отслужил съм армията с чест и малко скатаване и се чувствам българин, напоследък не се гордея а даже на моменти ме е срам, пък през цялото време напоследък ме души една злоба за всичко което става. Но си мисля че сами сме си виновни, първо с политическата ни коректност което си го наричам малодушие!
Галахаде, със всичкото възможно уважение ще те запитам нали разбираш че горното е демагогия?! Аз не разбирам защо го правиш?! Иначе примерно за токовия режим, нали си спомняш отношенията Живков–Горбачов рязкото намаляване на доставляемите количества горива от СССР и масовото преминаване на населението на електрическо отопление. Понеже по това време си бил войник доколкото си спомням какво сме си коментирали в форумите то простено ти е да не знаеш каква е била ситуацията, но пък аз по това време отслужил, тъкмо се бях дипломирал и се готвех да си ...
Основният проблем на България се появи ... цензурирано... и се казва ... цензурирано... Не се боя да го кажа, нищо не завися от чиновниците, имам си мой бизнес в чужбина. Искам да се върна и ще го направя един ден когато няма да има такива клоуни в управлението. Другият голям проблем на България е увиличената около десет пъти в сравнение с тоталиризма бюрокрация, иначе производителните възможности на страната паднаха. Или не си съгласен и ще поискаш да посоча данни. Няма ги никой това не го изследва, но пък ние сме съвременници на едното и на управлението от 2009 година насам...
Основният проблем за намаляването на населението е трудовата емиграция и ниската раждаемост. А двата проблема се породени от липсата на работни места и ниската в сравнение с европейският съюз работна заплата. В тая връзка си мисля че ако държавата инвестира във военната промишленост и модернизираме въоръженията си сами може да се получи положително движение във икономиката оттам в работни места и етцетера. Само си представи искаме да изкараме милярд и половина лева за 150 бронирани бойни майшини, излиза че това са по 10 млн на една машина, простете за тези пари могат да се купят пришмерно 120 танка Абрамс. Нали се сещаш за какво става реч всъщност. Аз съм пишмян патриот и не съм политкоректен става въпрос за едни големи рушвети които се разпределят в управляващите. Друго да попитам, докога България ще финансира политическите партии?!
Извини ме вече и аз демагогствам.
Това че сме със слаба икономика и липса на големи природни ресурси според тебе означава ли че утре като ни поставят ултиматум както на Армения ние трябва да се ръзоръжим и приемем отново "османско присъствие", защото нашите южни съседи в последните години такава политика провеждат.
Опитвал ли си се да си помислиш на тема " бъдеше за моите внуци"?!
Имам вече три две момчета и момиче, по план трябва да станат шест! Отсега ги готвим да стават военни - офицери, големият на 8 малкшят на почти 3.
Може и да съм луд за вързване!
Поздрави сърдечни и пожелания да си жив и здрав!

Сaptain Сris
Мнения: 68
Регистриран: вт апр 13, 2021 5:30 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от Сaptain Сris » чет май 13, 2021 5:01 pm

yuriy ivanov написа:
чет май 13, 2021 1:05 am
Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 11:18 pm

Понеже стана дума "професионалисти и количество" ще ти кажа нещо което по принцип не се к

че професионалнат армия е готина докато не привърши, за това казвам че не стават за масова война.
Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 11:18 pm
войник, особено професионален, е огромна, и е пирон в бяджета.
Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 11:18 pm
Отличният резултат е съчетание на малка професионална армия и наборна войска която дава средна подготовка и сглобяемост на поделенията разбира се ако народа е готов да удави ако е нужно противника в кръвта си но да защити свободата си. Ни вече на два пъти сме го правили в своята история. Сега тази тема и подобните като нея, например демитологизиране на нашите национални герои, ни подготвят психически да загубим свободата си.
Според мен най добре работещия модел е хибриден(така е модерната дума). Професионална армия, добре екипирана, примерно с численост до 15 000 - 20 000 хил. души, подготвена за бързо предвижване най вече водене на битка срещу партизански или терористични заплахи, или водене на бой в урбанизираните територии, готова за извънгранични мисии, в нея да са средоточени специланите сили.
Следващата нишка да бъде основанта армия, тук са средоточени наборниците, примерно 6 месеца са достатъчни с добре организирано обучение, (без боядисване на бордюри и лъскане на обувки), нивото да е до средно, както каза драгия Капитана, да се изучават най основните неща като тактика на оцеляване, стрелкова подготовка, ръкопашен бой,управление на верижна техника, противотанкови действия, след това на младежите да им се издава разрешително за оръжие, след това през 2 години примерно да се ходи на учение, численоста може да бъде между 100 000 до 200 000 хил.(кой колко си фантазира :D ) .И последното звено да бъде опълчението, в цялата страна да бъдат изградени центрове за обучение, тук ако искат драгите дами могат да минат някаква форма на обучение, опълчението може да се ползва и при бедствия, примерно всеки който се е записъл към опълчението да има смекчени данъци и други облаги, опълчениците трябва да бъдат обучени за бой с подръчни материали, с каквото се намери, за да се направи ад живота на войниците от окупаторската армия на нашата територия. Общо взето уписах поста на Капитана, но нали и аз да го кажа. :P
Благодаря!
Мисля си че е нереално да искаме армия от 100 хиляди и нагоре.
Реално в нашите възможности е въоръжени сили от около 35 -40 хиляди души със резерв и заепас при случай на военна опасност да се разгърне до около 75 хиляди. В момента ако не греша са около 25-27 хиляди души с 3-4 хил резерв.

Потребителски аватар
Sharana
Мнения: 92
Регистриран: съб окт 03, 2020 2:52 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от Sharana » чет май 13, 2021 5:56 pm

Хич не е по темата, но то така или иначе сме вече в офтопик...
Сaptain Сris написа:
чет май 13, 2021 5:01 pm
Реално в нашите възможности е въоръжени сили от около 35 -40 хиляди души със резерв и заепас при случай на военна опасност да се разгърне до около 75 хиляди. В момента ако не греша са около 25-27 хиляди души с 3-4 хил резерв.
Значи чисто обективно нямаме пари да окомплектоваме и издържаме както казваш 25-27 хиляди със съвременно и ефективно въоръжение, но ни е във възможностите да поддържаме 35-40 хиляди профита и още 75 хиляди резерв под формата на ротационна наборна служба с няколко години резерв след това? И как ще стане, ще вдигнем разходите за отбрана до руските нива (като процент от бюджета и БВП)? Разбираш, че хората с такива виждания са абсолютно меншинство, още повече при липсата на реална външна заплаха?
Сaptain Сris написа:
чет май 13, 2021 4:56 pm
Това че сме със слаба икономика и липса на големи природни ресурси според тебе означава ли че утре като ни поставят ултиматум както на Армения ние трябва да се ръзоръжим и приемем отново "османско присъствие", защото нашите южни съседи в последните години такава политика провеждат.
Само два въпроса имам:
1) Ще ни разказваш ли приказки как БА преди примерно 40 години е можела самостоятелно да гарантира "териториалната цялостност и суверенитета" на България срещу друга сила на юг от съвсем друга весова категория? Ако и тогава е било невъзможно как пък сега ще стане възможно?
2) Армения и много точен пример какво се случва, когато се опиташ да поддържаш масовка за бройка, но с бойни възможности от миналия век. С какво им помогна голямото количество жива сила, която използваха за сметка на бойните им възможности? Удължиха времетраенето на конфликта с цената на повече жертви, но чисто фундаментално това нямаше как да наклони везните в тяхна полза. Колкото и цинично да звучи даже можеха да минимизират сериозно териториалните и репутационните загуби ако бяха реалисти - при това не с цената на повече жертви, а точно обратното - с по-малко жертви в жива сила и разрушена инфраструктура. Просто цената щеше да е наранено самочувствие, което така или иначе беше без покритие и ги свалиха на земята по най болезния начин, можеше и по-бързо да мине процеса, което означава и по-малки загуби+разрушения...
Сaptain Сris написа:
ср май 12, 2021 11:18 pm
... Когато става война и тя е въпрос на свобода и териториялна цялостност то войната следва да бъде тотална и непременно огромното количество ще вземе връх над ограниченото бутиково качество. Така е даже в бизнеса, огромните печалби на фирмте идват не от малкото скъпи бутикови изделия а от огромното конвеерно производство на евтини продукти.
С Македония ли ще водим тотална война :roll: Защото ако ще е с Турция, както намекваш, те имат в пъти повече жив ресурс и по твоята логика автоматично биха взели надмощие.

Колкото до бизнеса ... то сигурно затова Апъл с техните скъпи продукти или Мерцедес с техните премиум автомобили печелят много даже добре в сравнение с производителите на най-евтиния ширпотреб. Или казано с твоята "бизнес логика" - разликата между наборник и професионален войник не е като Дачия (евтин продукт) и Ферари (бутиков продукт) - има и много други ценови категории между двата полюса и печалбите не са на никой от полюсите (тоест нито е в евтинджоса, нито е в бутиковите стоки, а във високия среден и премиум сегмента така да се каже).
Последна промяна от Sharana на чет май 13, 2021 5:57 pm, променено общо 1 път.

admin
Site Admin
Мнения: 1115
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от admin » чет май 13, 2021 5:57 pm

Почнахме леко да го обръщаме на другия форум. Ако желаете тема, в която да обсъждаме Икономиката, повтарям икономиката на България, можем да създадем подобна.
За армията обаче говорите някак наизуст. Няколко пъти в подобни дискусии съм задавал следните въпроси:
1. Кой е евентуалния противник?
Колкото навремето руснаците щяха да ни пазят като навлязат турците, толкова и в момента е вярно обратното. Сухоземна война с редовна руска армия не може да спечели никой в момента в Европа.
С Турция, Румъния и Гърция не се очаква да воюваме, в един блок сме. В смисъл, ако се започне локална война, между членове на НАТО, която организацията не може да озапти, и 2 милиона запасняци да мобилизираме все тая. При наличието на 5 колона в България, една евентуална война с Турция, би била почти блицкриг. Така, че сваляме това от обсъждане. Единствената война, в която имаме сили да се опънем е с бивша Югославия. Там съм чел различни варианти - от пряка атака на Сърбия, до албанско нашествие през Македония.
Така че ако мислим за война, то трябва да сме насочени в тази насока и да се прецени какво ни трябва.
2. Техническа обезпеченост - ей няма шест месеца от Нагорни карабах - едни дронове разказаха играта на добре подгтовена отбрана. С резервисти тези неща не стават. Дъщерята ръководи отдел с дронове (по-големи са от Байрактарите, но не са военни) към френския Газпром и разправя за дългогодишно обучение.
Професионална армия ни трябва на това ниво - сериозна техника и екипи за работа с нея.
Да гърми от окопите може всеки, не подценявайте военните игри, дават образование, което ние нямахме навремето и след 2 години казарма.
3. Логистика - магистралите ще ги гръмнат веднага, ясно е, че трябва да се създадат местни групи за самоотбрана, за пренос на войска и оръжие и други подобни - тук вече е ролята на резервистите и много, ама много липсват подобните организации, които имахме преди 10-ти.
Така че дайте да направим оценка с кого и как воюваме, за да може да се прецени нужда от каква армия имаме. Аз съм свикнал така да си правя бизнесплановете.
Защото няколко фрегати е добре, идеални са за обучение на моряци, но в реална война с Русия, те няма да успеят да излязат от пристанището, ще ги гръмнат веднага. В това малко Черно море, покрито с радари и ракети за военоморски боеве е безСмислено да се говори... Става само за локано перчене.
Темата наистина ми е интересна и бих участвал в активно обсъждане.
Примерно цялата военна организация на Швейцария е подчинена на техния релеф и възможностите за отбрана. Те си обучават войската затова и проходите им в момента са непревземаеми. Виж сухопътна атака извън тях ще я разпилеят веднага...

Потребителски аватар
Sharana
Мнения: 92
Регистриран: съб окт 03, 2020 2:52 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от Sharana » чет май 13, 2021 6:37 pm

admin написа:
чет май 13, 2021 5:57 pm
Така че дайте да направим оценка с кого и как воюваме
Това ако има ясно изразена заплаха за интересите (или пък дори териториална заплаха). В момента такава има само на ниво чесане на езици утилизиране на клавиатурен ресурс, тоест реално няма. А тогава и логиката си е мирновременна, пък тя е доста проста на теория - практиката е сложна в случая.

Поддържа се определен разход като % от БВП за отбрана (1,5% - 2% е разумното ниво както виждаме от световния опит, че да не заприличва положението на условна Германия с нейните 1,3%) като основния фокус е в подобряване на икономиката и стандарта на живот, защото дългосрочно със същия процент можеш да си позволиш по-потентна армия + имаш по-голяма финансова "мазнинка", която да използваш за ударно надграждане ако замирише на пържено в близко бъдеще (от днес за утре не се раждат конфликтите и не се започват войни - даже в Карабах процеса беше поне 4 години, а знаците че е на практика неизбежна повече от година).

Задачата е банално въпросната сума, която постъпва във военния бюджет да се усвои максимално ефективно с оглен на следните универсални задачи:
1) Възможност за бърза и ефективна реакция при непредвидена криза (примерно Украйна през 2014, чиято армия от съветски тип категорично не можеше да контрира в зародиш преди да прерасне в мащаб, който вече не им беше по силите)

2) Поддържане на поети съюзнически обезателства (в нашия случай еър полисинг и поддържане на окомплектована бригада в повишена готовност с цел командировка под съюзническо командване определено време след поискването и)

3) Поддържане на експертиза, школа и традиция. С други думи ходене в темп с времето, което постоянно върви напред, а не окопаване и изоставане (защото ресурса отива да се поддържа окопаването). Идеята е да се поддържа активна експертиза как се водят бойни действия в наши дни, как се оперира съвременното въоръжение и тн, със задача ако се зададе сериозен конфликт на хоризонта да може за кратно време (няколко години) сериозно да се напомпат мускулите. Финансов ресурс за покупка на нови танкове, дрони, пехотно въоръжение може бързо да се намерят при реална заплаха (запаси, военно-ориентиран бюджет, кредити), но това е само разширяване на ядрото - ако то в основата си няма идея как ефективно да ползва танковете, дроните или как се води пехотен бой в днешни условия, то това ще са пари на вятъра. Ако обаче малката професионална армия не е професионална само на хартия, а реално има на въоръжението си съвременна техника и знае как да я прилага (следи какво се случва по света, осъвременява тактиките и тренира по учения с новите такива), то ако се появят облаци на хоризонта (образно казано) ще може в скъсени срокове да купи още (от вече познатото) въоръжение и да обучи кашици, танкисти, артилеристи и тн за 1-3 години, които да са достатъчно ефективни (а не просто масовка). Но това вече ще е кризисна армия, защото не може да се поддържа в този обем без да деградира (тоест да изостава), тъй като бюджета ще потъва само в поддържането на тази кризисна армия, която не е по джоба дългосрочно.


Личното ми мнение е, че по точка 1. още много може да се желае (реално няма нужното желязо и експертиза за реакция и пресичане навреме, преди да е станало твърде късно, на криза тип Украйна 2014), по точка 2. това така или иначе е не хартия (дали бригадата ще е с 50 годишни Т-72, а еър полисинга с безполезни в наши дни МиГ-29 разлика в това отношение няма), а по точка три може доста може да се обсъжда, но реалността винаги опира до корупция по горните етажи, а не до реално необходимото.

Потребителски аватар
T-72
Site Admin
Мнения: 4563
Регистриран: пет май 04, 2018 7:50 am

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от T-72 » чет май 13, 2021 9:19 pm

Тъй, новата тема е това, за евентуалните конфликти с комшиите ще се пише тук:
https://istoriata.net/viewtopic.php?f=12&t=831

Galahad
Мнения: 161
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от Galahad » чет май 13, 2021 9:46 pm

Може би трябва да пусна и тема Наборна срещу наемна армия, защото явно тази тематика влече. При все това е по-добре отделните въпроси да се разгледат в отделни теми, защо прескачането от едно на друго не позволява да се осмислят отделните проблеми.

Ще вметна само някои въпроси, за да се види, че това е доста сложен и многообразен въпрос.

Населението на Истанбул е по-голямо от населението на България. Пита се как ще имаме числен превес над Турция в жива сила? И като няма шанс това да се случи, тогава какво значение има, че имаме 200 000 пехота?

Тъй, ние имаме 200 000 пехота. Ако другите държави имат много по-малък процент спрямо населението си, това значи, че ние ще трябва да отделяме много по-голяма част от бюджета, отколкото те. Това означава, че у нас много повече хора ще са извадени от производството за да са в армията и същевременно у нас много по-малко хора ще трябва да издържат 1 войник.
Това значи по-големи данъци, а това води до износ на икономика към страни с по-малки данъци.
Износът на икономика води до по-малко работни места, а това води до износ на работна ръка.

Работната ръка, която ще се изнася е точно във възрастта, в която се ходи в казарма. Сиреч, ще трябва да ходят, ама няма да идат. Един дядо във фейса ми заяви, че военните ни аташета щели да събират донаборниците от чужбината, да ги докарват за ухото в Родината и дори да ги отведат до самата казарма. Аз му отговорих да ми го обясни пак как ежегодно военните аташета ще докарват 200 000 новобранци от чужбина, когато военния аташе в Белград закара Цветан Василев пред съда в София.

Иначе казано "Искам" и "Мога" са две различни думи. Вече хилядолетия всички управници искат огромна армия и огромна банкова сметка, но горчивата реалност е съвсем друга.

Та в света, в който живеем повечето страни поддържат доста по-малобройна спрямо населението си армия от това, което беше БНА спрямо българското население. Ако се следва тази линия видяхме докъде води: първо празни магазини и режим на тока, а после обезлюдяваща се държава.

Второ с кого и как ще воюваме? Окопа по турската граница не е кой знае какво чудо на фортификацията. Предполагам сте наясно, че осколките и куршумите рекушират в бетон, докато в дървено-земен окоп се завиват в стената, ако не поразят пътем до нея нещо.
Еркесията може да е вършела някаква работа по Крумово време, както и противодесантните валове, но в ерата на самолетоносачите нещата стоят малко по-иначе.

Въобще с родовете войски ситуацията е като с инструментите - не може с поялник на шпакловаш стена. Инструмента е според ремонта, а не си го избираме по хубост. Същото е положението и с армията - избираме това, което би свършило работа, а не това, дето най ни харесва-

В различните епохи числеността на армиите и начина на рекрутирането им се е меняла, тъй че и днешната трябва да е според времето, в което живеем, а не за някакво измислено време и пространство, каквито всъщност никога не е имало.

admin
Site Admin
Мнения: 1115
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от admin » пет май 14, 2021 10:13 am

Основната грешка е, че се мисли за наборна армия в мисленето на 80-те.
Ами няма смисъл от такава армия. По-лесно и смислено е да се привлекат и сега съществуващите паравоенни подразделения (не да се въоръжат, а да влязат под отчет и да се организират).
Прословутите ловци, които имат повече оръжия от армията са едно на ръка.
Аз говоря за множество организирани групи и то от високоинтелигентни хора, които се организират сами, харчат сума ти пари за еърсофт реплики и си правят такива тактики, каквито не съм виждал в казармата. И всичко си го плащат сами си кеф.
Тези хора трябва да се привлекат, опишат в регистрите и организират от държавата. Те са основа на една бъдеща партизанска съпротива, ако не дай си Боже се стигне до там.
Пак повтарям - не подценявайте и компютърните игри. Отдавна повечето са на сложността на военните тренажори и повишават силно тактическата грамотност на играещите.
На човек, играл с години Каунтър страйк е лесно да обясниш основните принципи на градския бой, нещо което става все по-основно.
И други подобни. Докато се мисли на ниво - ама да върнем ли армията на Джуров, ще тъпчем на едно място. Армия, в която хората влизат насила, само ще харчи пари и няма смисъл от нея.
А сега си помислете за обратното - едномесечен военен лагер, в който желаещите, дето ги влече миризмата на смазка и метал имат възможност за пълноценни тактики с други подобни на тях, под ръководството на обучени офицери, с възможностите да се тренира на съвременна техника...
Даже ще си плащат за това, а в края на лагера ще излязат обучени и с изградена командна структура (да приемем поне че пехотно оръжие и други екстри имаме на склад при една бъдеща война).

yuriy ivanov
Мнения: 384
Регистриран: пон фев 15, 2021 2:43 am

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от yuriy ivanov » пет май 14, 2021 11:21 am

admin написа:
пет май 14, 2021 10:13 am
Основната грешка е, че се мисли за наборна армия в мисленето на 80-те.
Ами няма смисъл от такава армия. По-лесно и смислено е да се привлекат и сега съществуващите паравоенни подразделения (не да се въоръжат, а да влязат под отчет и да се организират).
Прословутите ловци, които имат повече оръжия от армията са едно на ръка.
Аз говоря за множество организирани групи и то от високоинтелигентни хора, които се организират сами, харчат сума ти пари за еърсофт реплики и си правят такива тактики, каквито не съм виждал в казармата. И всичко си го плащат сами си кеф.
Тези хора трябва да се привлекат, опишат в регистрите и организират от държавата. Те са основа на една бъдеща партизанска съпротива, ако не дай си Боже се стигне до там.
Пак повтарям - не подценявайте и компютърните игри. Отдавна повечето са на сложността на военните тренажори и повишават силно тактическата грамотност на играещите.
На човек, играл с години Каунтър страйк е лесно да обясниш основните принципи на градския бой, нещо което става все по-основно.
И други подобни. Докато се мисли на ниво - ама да върнем ли армията на Джуров, ще тъпчем на едно място. Армия, в която хората влизат насила, само ще харчи пари и няма смисъл от нея.
А сега си помислете за обратното - едномесечен военен лагер, в който желаещите, дето ги влече миризмата на смазка и метал имат възможност за пълноценни тактики с други подобни на тях, под ръководството на обучени офицери, с възможностите да се тренира на съвременна техника...
Даже ще си плащат за това, а в края на лагера ще излязат обучени и с изградена командна структура (да приемем поне че пехотно оръжие и други екстри имаме на склад при една бъдеща война).
Прав си, но за това с CS не съм съгласен, разликата между тази игра и реалността е голяма, нищо не можеш да му обясниш, проверено е, може и да има такива игри но тази не е от тях, а до Еърсофтерите, познавам цяла група в моя квартал, която ходи на един полигон извън София, те определено са за армията или за паравоенна организация, нали в БГ имаше паравоеени, бивши войници дето ходеха да ловят бежанци по границата, ето такива хора ни трябват.

Потребителски аватар
T-72
Site Admin
Мнения: 4563
Регистриран: пет май 04, 2018 7:50 am

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от T-72 » пет май 14, 2021 1:13 pm

Има и нещо друго. Армията е ред, изпълнение на строги заповеди. Иерархия.
За месец това в човек не се възпитава. Затова и навярно една от причините наборната армия армия да е съставена от 18-19 годишни момчета е това.
Когато си войник често ще се налага да правиш неща, които не искаш. А като си на фронта това ще е кажи речи постоянно, само че свързано с живота ти.
Бил съм кадровик, в най-голямата жега са ни карали да копаем окопи в каменниста почва. Отказахме. После заплахи с уволнение. Някои от нашите седнаха да пишат молби за напускане и командирите клекнаха.

Ако бяха наборни нямаше и да се замислят за такова нещо.
Така че този фактор военна дисциплина, безприколовно изпълнение на заповеди го отчитайте.
Това е възпитава за доста време. Същевременно е от значение дали е изграден вече характерът на военнослужещия.
Защото ако го пратят на задача, която за него е безмислена, сметнал е че командването е накадърно. Той няма да отиде. Ще го накажат адмимистративно, или ще лежи най-много.
Само че командването може със съвсем друга цел да го е пратила там
Отвличащ удар или кой знае какво.
Ако си наборен изобщо няма да ти дойде на акъла, че няма да изпълниш заповед.

admin
Site Admin
Мнения: 1115
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Re: Смъртните случаи в БНА

Мнение от admin » пет май 14, 2021 1:27 pm

T-72 написа:
пет май 14, 2021 1:13 pm
Има и нещо друго. Армията е ред, изпълнение на строги заповеди. Иерархия.
За месец това в човек не се възпитава. Затова и навярно една от причините наборната армия армия да е съставена от 18-19 годишни момчета е това.
Когато си войник често ще се налага да правиш неща, които не искаш. А като си на фронта това ще е кажи речи постоянно, само че свързано с живота ти.
Бил съм кадровик, в най-голямата жега са ни карали да копаем окопи в каменниста почва. Отказахме. После заплахи с уволнение. Някои от нашите седнаха да пишат молби за напускане и командирите клекнаха.

Ако бяха наборни нямаше и да се замислят за такова нещо.
Така че този фактор военна дисциплина, безприколовно изпълнение на заповеди го отчитайте.
Това е възпитава за доста време. Същевременно е от значение дали е изграден вече характерът на военнослужещия.
Защото ако го пратят на задача, която за него е безмислена, сметнал е че командването е накадърно. Той няма да отиде. Ще го накажат адмимистративно, или ще лежи най-много.
Само че командването може със съвсем друга цел да го е пратила там
Отвличащ удар или кой знае какво.
Ако си наборен изобщо няма да ти дойде на акъла, че няма да изпълниш заповед.
Това е много вярно. Заповед не се обсъжда.

Отговори