Ето как хранеха в казармата

Всякакви интересни истории, които са ви са се случили в казармата, а и не само
Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 709
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Ето как хранеха в казармата

Мнение от bukvite » ср авг 01, 2018 8:39 am

В казармата чувството беше, че си част от държавата, част от нещо голямо! Смяташе се, че който не е отбивал военна служба, не е мъж.
Там беше тежко, но не чак толкова, а и навсякъде беше различно! Когато военната служба беше задължителна, в началото на октомври хиляди млади момчета, току-що завършили училище, грабваха сакове и куфари и потегляха към гарнизона, изписан на повиквателната им.

Няколко дни по-рано бе минало изпращането им от родата и приятелите – пищна софра, музика, танци и сълзи. После идваше ред на първото неприятно усещане – отиваш при бръснаря да те остриже нула номер – така искаха военните. А преди това трябваше да минеш през военната комисия.

Като виц се разправяше, как навремето донаборниците били посрещани на входа на казармата с надпис „Добре дошли, скъпи новобранци“. На обратната страна на портала обаче старите войници задължително пишели „Дупе да ви е яко“. Абе, виц, виц, ама бая истина си имаше в него.
Следваше друг шокиращ момент – пред портала момчетата се заговаряха едно-друго, майтапеха се. Час по-късно – след като за първи път сложехме военните униформи – не можехме да се познаем един друг. Всички изглеждахме еднакво – като китайци на митинг.

Първия ден доста чудене падаше и с увиването на партенките – парче плат, което се усуква около краката вместо чорапи, преди да нахлузиш обувките, подковани с метални цинтове. Добре че старшината, който по правило се представяше като „майката на ротата“, обикаляше от човек на човек, показваше как става и предупреждаваше, че ако не ги сложиш правилно, ще куцаш до края на службата.
Първият урок, който получаваха новобранците от „старите кучета“, пък беше броенето на копчетата от куртката на бойната униформа. Те бяха 6 на брой и всяко си имаше име. При докосването на което и да е от копчетата новобранецът трябваше да произнесе точното му име.
Притеснително преживяване беше и видът на тоалетните – до една без врати. Настаняването в спалното помещение също беше лек шок. Вкарват те в стая, побираща поне 80-100 души. Леглата строени в три редици по две, а краят им не се вижда в дъното. До всеки креват – нощно шкафче, в което трябва да прибереш задължителните вещи, които се искат за всеки новобранец.

Другото, което се набиваше на очи в спалното, беше леглото на героя. Обикновено то беше инсталирано близо до вратата, изпънато идеално и служеше за идеологическо надъхване на войската, както и за пример как трябва да се оправя креватът сутрин.
А вечер, дойде ли време за лягане, в спалното се понасяше аромат на спарени партенки от 80 чифта войнишки крака. И то такъв, че можеше да те приспи моментално – като при нокаут.
Спокойно, бързо ще свикнете, хилеха се старите войници. Все пак това беше само първият ден в казармата. Оставаха ни още само 729 дни до уволнението – времето, през което да станем мъже.

От храната не можехме да се оплачем. Разкладката беше много добра. Всяка сряда даваха риба, а всеки петък – пиле. Чорба – задължително. За десерт – компот. Помня, че всичко изяждахме и все бяхме гладни. Никога не отказваш храна. Даже не ни даваха да изхвърляме излишната и трябваше да я ядем.

Източник: Ретро http://retro.bg/minalo/kak-ni-khranekha ... 18317.html

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 5304
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от jacksparrow » пет авг 10, 2018 9:59 pm

Заглавието е за храната, пък съдържанието не толкова. От хора съм чувал/служили по границата и си мислят, че са по специални/, че никой не се е оплаквал от храната, дори имало и за специалните/мюсулмани/ отделно меню. Месо, риба и т.н. са присъствали всеки ден в менюто. Като калории са си наяждали доволно.

Ivanov
Мнения: 1942
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от Ivanov » пет авг 10, 2018 10:08 pm

[quote=jacksparrow post_id=3410 time=1533927569 user_id=56]
Заглавието е за храната, пък съдържанието не толкова. От хора съм чувал/служили по границата и си мислят, че са по специални/, че никой не се е оплаквал от храната, дори имало и за специалните/мюсулмани/ отделно меню. Месо, риба и т.н. са присъствали всеки ден в менюто. Като калории са си наяждали доволно.
[/quote]Аз бях граничар . От септември 1978 до октомври 1980 . Ще го напиша подробно . Обещавам !!!

admin
Site Admin
Мнения: 1115
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от admin » пет авг 10, 2018 10:11 pm

Абе великите "медузи' ги имаше навсякъде.. ние деляхме плаца с поделение на гранични полицаи и имам наблюдения.

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 5304
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от jacksparrow » съб авг 11, 2018 12:21 pm

Менюто в япоснките затвори. Ориз, скумрия и фиде.


Потребителски аватар
T-72
Site Admin
Мнения: 4563
Регистриран: пет май 04, 2018 7:50 am

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от T-72 » съб авг 11, 2018 2:47 pm

Бил съм и кадрак бил съм и наборник.
Като наборен храната беше най-хубавата.Само че уловката беше че бях във ВВС.Там е друга България.
В учебния център преди бойното поделение си беше класическа мизерия ( 3 месеца). Като бях кадровик си беше кетъринг , и заради мизерията чак до в. Стандарт звънях (хлебарка в кафето ).

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5271
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от thorn » съб авг 11, 2018 3:41 pm

В новобранския храната беше добра, но идиотите/военните не ни оставяха да я изядем поради идиотската си/военна организация. В Плевен гадна, долнокачествена, недостатъчна, освен ябълките. В Горна бяня - екстремално гадна. Леща за закуска. Замръзнала отгоре. И всякакви подобни, при това се и крадеше.

Имаше едно поделение на ВВС на 4-ти километър, там беше добра.


Но за пиенето в казармата може много да се напише. Пиеше се много, пиеше се зверски и при това донякъде по задължение.
-

admin
Site Admin
Мнения: 1115
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от admin » съб авг 11, 2018 6:03 pm

Е нали знаеш, че там където свършва устава започва ВВС. Там разкладките винаги са били други.

Galahad
Мнения: 161
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от Galahad » вт юни 15, 2021 11:29 pm

При храната от поделение до поделение имаше голяма разлика. Много зависи от командния състав.
Определено не мога да похваля храната. Но аз като бях времената бяха сложни и ни баламосваха, че навън било глад, пък ние сме били нахранени. Пък аз лично не съм гладувал нито преди да вляза, нито като излязох.
В един период чиниите се миеха само със студена вода. Представете си каква прелест е чиния, в която е имало медузи да бъде измита само със студена вода без никакъв препарат.
Състоянието на столовете също не беше добро. Но все пак то и стандарта беше друг - социалистическите ресторанти и сладкарници не се радваха на особена чистота и лукс. Да не говорим за кварталните кръчми скара-бира, които се правеха от талашит, ламарина и настилка от улични плочи, с пейки и талашитени маси.
Доста храна се крадеше от фатмаците, защото както казах положението и извън казармата не беше много розово с храната. Тъй че дажбите не бяха големи, ако говорим идеята на казармата да е някакво физическо развитие. Имаше всяка седмица консервен ден - имаше консерви, които се държаха в запас и на този ден се изразходваше част от тях за да не се развалят. От консервите се даваха и на нарядите, които са извън поделението.
Но иначе макар в доста мизерен вид се спазваше поредността на храненията - закуска с чай (понякога мляко или бобена чорба), първо, второ и трето за обяд и за вечеря основно и десерт. За празниците и лимонада. Но подводничарите са давали и вино.
Където се отопляваха на печки с дърва се отмъкваше хляб от стола и вечерта се препичаха филийки.
Това с храната в японския затвор не е много удачно за сравнение, защото първо това за тях е традиционна храна, второ защото си я смятат за доста здравословна. Т. нар. Средиземноморска кухня също включва основно риба и зеленчуци, но минава за много изискана. Оризът е хлябът на Източна Азия, тъй че не е точно това, което е за нашата кухня.

vassiln
Мнения: 7428
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от vassiln » ср юни 16, 2021 7:07 pm

Galahad, май с теб сме служили горе - долу по едно време - мизерните години в началото на прехода.
При нас в бригадата имаше свинарник с десетки прасета, но месото отиваше за старшините и офицерите, а за нас оставаше сланина (споменатите "медузи") да плува в чиниите. В първите седмици бяхме постоянно гладни, но все пак медузи никой не ядеше. Гледахме да изкльофкаме ако има вътре някоя жила месце. След всяко ядене изхвърлените медузи се озоваваха в каруцата с помията (вана с обем един кубичен метър на колела), новобранците я смъкваха към свинарника, и следващите прасета изяждаха мазнините от събратята си. Затова и свинете бяха ненормално тлъсти. А двамата свинари (наборници от самоковските села, връзкари), в извънработно време разменяха помия срещу ракия с няколко селяни, които също гледаха прасета. Беше умилителна гледка. Смъкваха поизпразнената помийна каруца долу до реката, където една част от оградата липсваше, и селяните преджапваха с ботуши през водата и си гребяха от коритото с тенекии от сирене, приспособени в кофи с дръжки от кабел. Аз съм от близкото село, и видях някои стари познати в нова светлина.
По мое време почти беше изчезнало и замразеното 40-годишно говеждо от Аржентина, за което бях чувал. И два пъти в годината, на прощалния обяд за уволнение, се сервираше и скара (две кюфтета със салата зеле и моркови).
Ядяха се и консерви. Веднъж бях наказан всяка нощ да пазя един автобус в София, а денем имах право да се скатавам по ливадите и да спя. Но ми се полагаха само хляб и консерви. След първите няколко дни беше неприятно и развих лека диария.
Абе добре, че по онова време ни пускаха да служим по-близо до вкъщи - половината ми съученици от селското училище и от софийския техникум бяха по ротите. Та вечер масово се прескачаше и се бягаше до дома за дояждане.
И вследствие на тоя хранителен и стриктен дневен режим, съчетан с "ФеПе"-то, за 40 дни качих осем кила чисти мускули.

Един от братовчедите ми пък служи преди мен, в късния соц, в охранителна рота в Змеево, някакви складове с боеприпаси. И там, както си е редно за името на мястото, се научили да си ловят смоци и да ги пекат на цигла, полети с олио.

Всяка от ротите се редуваше да изкара с повечето си войници 20 дена в работа в кухненския блок. На мен ми се случи само веднъж. Беше тежко, работехме като роби по 14 часа на ден, четирима подготвяхме продуктите за около 450 войници. Но пък крадяхме кисели млека и пиехме сурови яйца. Други миеха чиниите, и ръцете им бабичасваха. Трети помагаха на двамата готвачи и редовно плюеха в казана, където се варяха супите (повече от един кубичен метър). Един особено прост наш набор от самоковските села си устрои баня - една вечер си включи казана и го гледахме как се "баня". И така три седмици ми минаха като три дена.

В казармата, освен други работи, се научих и да пия ракия - най-вече от скука. Преди това съм я близвал само по повод. Дядото и бабата на един мой съученик живееха в къща извън селото, на една минута от поделението. И като станахме по-стари, почнахме да се правим на баровци и да отскачаме до там, след като фатмашката смяна си удареше питиетата след работа. Продаваха бира и ракия, май правеха и салати и мезета, ма на нас не ни е стигал бюджета за глезотии. Един от ротата се оформи като завършен алкохолик още на 21 години.

Galahad
Мнения: 161
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от Galahad » ср юни 16, 2021 10:43 pm

Повечето поделения имаха такива помощни стопанства. Не особено приятно място, но войниците, които работеха там бяха на по свободен режим и затова имаше голям интерес, тъй че без сериозни връзки нямаше никакъв шанс. Алкохолът беше рядко явление. При нас обаче повечето хора бяха от по-далече, а и както казах беше времето на празните магазини.

А за банята в казана. Във Велико Търново в млекоцентралата по времето на соца няколко от работничките започнали да си правят "банята на Клеопатра" в казаните за мляко. Разчуло се из града, направили проверка и заварили Клеопатрите накиснати в млякото, което след това се продавало в магазините.
За в казармата не знам някой да го е правил. Но иначе работата в кухнята наистина си беше доста неприятна и като изключим, че тези дето бяха там не даваха наряд други благини от това нямаше.

И една весела случка. Имаше стрелби и аз и още един решихме да огледаме дърветата край пътя дали е останал някой бадем. Бадеми не намерихме. Връщаме се обратно - гледаме и се чудим. Всички в опрятен вид. Оказало се, че дошла журналистка от армейския вестник "Овча мисъл" с фотограф. Принегнахме се и ние. И хоп снимат ни как зареждаме пълнители за Калашника. Та така бях медийно увековечен. :)

deaf
Мнения: 6
Регистриран: съб юли 03, 2021 5:37 pm

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от deaf » съб юли 03, 2021 8:16 pm

Може на някой да не му се вярва,но на нас в казармата в края на 1989г.,(тоест,след "10-ти"),на закуска ни даваха френско масло "Президент"!

vassiln
Мнения: 7428
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от vassiln » пон юли 05, 2021 8:17 am

deaf написа:
съб юли 03, 2021 8:16 pm
Може на някой да не му се вярва,но на нас в казармата в края на 1989г.,(тоест,след "10-ти"),на закуска ни даваха френско масло "Президент"!
Е коя е била тая казарма? Хващам се на бас, че не е от масовата войска.
Иначе случаи на кулинария е имало винаги. Мой приятел е служил в топографията в Троян и разправя, че имали истински готвач, който правел чудеса.

deaf
Мнения: 6
Регистриран: съб юли 03, 2021 5:37 pm

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от deaf » пон юли 05, 2021 8:41 am

vassiln написа:
пон юли 05, 2021 8:17 am
deaf написа:
съб юли 03, 2021 8:16 pm
Може на някой да не му се вярва,но на нас в казармата в края на 1989г.,(тоест,след "10-ти"),на закуска ни даваха френско масло "Президент"!
Е коя е била тая казарма? Хващам се на бас, че не е от масовата войска.
Иначе случаи на кулинария е имало винаги. Мой приятел е служил в топографията в Троян и разправя, че имали истински готвач, който правел чудеса.
В поделение на Строителни войски в Перник. Тъй като съм от Перник,в края на службата се уредих да ме преместят от артилерията в Сливница,в Строителни войски в Перник за да мога петък,събота и неделя да се прибирам вкъщи. Бях писар.
Задавал съм си въпроса защо ни глезеха точно тогава включително и с пържоли,и едно от обясненията е,че властта се страхуваше или поне се е притеснявала да не би армията да се разбунтува и включи в Прехода. Спомнете си,че в съседна "братска" Румъния точно по това време именно армията прегази тайната служба Секуритате,залови Чаушеско,съди го по бързата процедура и наказателен взвод от войници го разстреля (него и жена му) изправени до стената на една казарма. :mrgreen:

П.П.
Масло "Президент" имаше и по магазините в ограничени количества. Нямам обяснение за което. Дефицитът на храни в края на 80-те години и след това беше умишлено предизвикан,но това е друга тема...

Потребителски аватар
T-72
Site Admin
Мнения: 4563
Регистриран: пет май 04, 2018 7:50 am

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от T-72 » пон юли 05, 2021 12:00 pm

ВВС бях в 5-та авиобаза Равнец (цялата 1998-ма). Печени пилета, пържоли, кифтета, ескима и т. н
Доста се освиних!

Хванах и времето на стопанствата към поделенията. При нас имахме кравеферма. Тогава си изпих млечната норма за моят живот и вече прясно мляко не кУсвам. По 2 литра и нагоре пиех там...

Учебен център карах в Крумово (до Пловдив). Там яденето бе мизерно. Имахме свинеферма. От която май нищо не виждахме.

Galahad
Мнения: 161
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Ето как хранеха в казармата

Мнение от Galahad » съб юли 10, 2021 11:20 pm

За масло Президент не знам. Аз до 10.11.1989г., че и доста време след това не съм виждал такова по магазините. После вече го имаше. До 1989г. имаше краве масло от 125г. опаковка и 250гр. маргарин от палмово масло (не беше жълт като сегашния, а бял и с аромат на кокос). Масло даваха на закуска. Даваха го нарязано, тъй че ако е било Президент с изтекъл срок ,едва ли съм разбрал. Ако хартисаше порцията на някой си го прибирахме със сиренето и вечер го изяждахме с препечени филийки.

Отговори