Палеолит news

До Великите географски открития
Потребителски аватар
thorn
Мнения: 3418
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Палеолит news

Мнение от thorn » вт окт 01, 2019 6:04 pm

Оказало се, че ражданията при Australopithecus sediba, въпреки че тези маймуни, явяващи се далечни предци на човека са ходели изправени като нас е било доста лесно. Родовият канал, в сравнение с главата на бебето е бил доста голям. Австралопитечките са раждали лесно и почти безболезнено.
https://journals.plos.org/plosone/artic ... ne.0221871
Абе има си предимства да си с мъничък мозък - при тях колкото на шимпанзе.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 3418
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Палеолит news

Мнение от thorn » ср окт 02, 2019 10:08 am

В СМИ появилась информация о том, что специалисты из Института археологии и этнографии Сибирского отделения РАН обнаружили удивительный артефакт в Денисовой пещере.

Сообщается, что во время августовских раскопок была найдена идеально сохранившаяся фигурка лошади, вырезанная из бивня мамонта. По предварительным данным, возраст статуэтки — около 50 тысяч лет.

Фигурка размером всего 5 сантиметров лежала в 11-м слое пещеры, на глубине примерно 2,5 метра от поверхности.

На месте находки фигурки до этого были обнаружены останки денисовского человека. В 11-м слое во время прошлых раскопок археологи находили различные орудия труда и древние украшения.

Артефакты, обнаруженные в прошлом месяце, еще изучаются, поэтому никакой точной информации и фотографий нет.

До последнего времени самыми древними изображениями животных считались те, что принадлежат к западноевропейским ориньякской и граветтской культурам, их датировка составляет 35—33 тысячи лет до новой эры.

Если информация о найденной фигурке лошади подтвердится, она может стать самой древней известной статуэткой. К тому же это даст больше информации о самих денисовцах.

Пока что представители института не комментируют находку.
https://www.ridus.ru/news/307171

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 3418
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Палеолит news

Мнение от thorn » чет окт 03, 2019 5:00 pm

Произхода на човека - прекрасна схема:

Изображение

В голям размер:
https://cdn.jpg.wtf/futurico/72/e7/1569 ... 99e3f.jpeg

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 3418
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Палеолит news

Мнение от thorn » съб окт 05, 2019 11:47 pm

Кроманьонец от Костенки - социопат с увреден мозък?


Изображение

Съвременната наука доста напредва в изучаването на разни изкопаеми останки и извлича от тях информация, каквато само преди двайсетина години не бихме могли да си представим, че е възможно да се извлече.

В случая руските изследователки Александра Бужилова и Мария Медникова са изследвали останките на индивид от стоянката Костенки 14, намираща се близо до Воронеж. Горкият човек е живял преди 30-32 хил. години. Хомо сапиенс. Нисичък за групата си - бил е висок 160 см, докато нормалният ръст за неговите хора е бил около 180 и повече см. Личи си, че ловците от късния палеолит са се хранели по-добре от земеделците от ново време, които обикновено са били принудително вегетарианци. 25-30 годишен.

Съдейки по костите - професионален копиехвъргач. Т. е. ловец. Нормално за епохата. Нормални хубави зъби без кариеси. То не е имало откъде да злоупотреби със сладко.

Ненормалното е състоянието на костите. Стеснено пространство за костния мозък, което било свидетелство за някаква неприятна болест, наричана синдром на Кени-Кафи. Намалено ниво на калций в организма, болки в гърба, чести схващания, понякога гърчове.

Травма на гръбнака, може би в резултат на падане с голяма скорост или при сблъсък със животно. В наше време такива получавали велосипедисти при катастрофи.

Но по-сериозен е бил проблемът с главата му. Възпаление резултат на травма. Костното вещество се разраствало навътре, унищожавайки мозъчната тъкан. Вероятно е бил особняк, темерут, трудно намиращ думи и трудно схващащ какво му говорят събеседниците. Травмата на главата му е причинявала силни болки, може да е крещал, падал в безсъзнание или да се е държал неадекватно.

Сигурно това щяло да го убие, но не е успяло. Повредите в тазовите кости показват, че са го наръгали с остро оръжие в корема и не е имало следи от зарастване на раните. Може да е убит от врагове, а може и от своите хора, кото не са издържали маоумен гърчещ се особняк, вероятно и доста неуправляем.

Горкият човек. :?

Изображение

Геномът показва връзка с жителите на западна Европа и палеолитен Сибир, въпреки, че реконструкцията показвала визуални прилики с австралийски абориген. Нищо австралийско - бил е един от първите европейци.

https://riavrn.ru/districts/khokholsky/ ... 2794yqfyZ8

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 3418
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Палеолит news

Мнение от thorn » ср окт 09, 2019 1:17 pm

Най-древните каменни оръдия са от Леди Герару в Етиопия и са датирани отпреди 2,58-2,61 млн. г.

Изображение

Изображение


http://antropogenez.ru/single-news/article/810/
Всъщност има едни още по-стари, от Ломекве в Кения, датирани отпреди 3,3 млн. години, но се смята, че те са дело на кениантропите, т. е. на местните австралопитеци, за които се смята, че не са предшественици на хората. Тази култура е изчезнала или по-вероятно самият вид е изчезнал. Впрочем примитивни каменни оръдия ползват разни маймуни като капуцини и шимпанзета, а в миналото вероятно и други. Има си цяла концепция за "маймунски палеолит" и става дума точно за култури, защото се ползват не от всички, а само от някои групи маймуни, проследяват се археологически, изменят се с времето и се разпространяват в пространството. Ако остане време, ще драсна нещо и за него.

Отговори