Ако Фердинанд не бе атакувал бившите съюзници

Ихтамнет
Мнения: 319
Регистриран: чет юни 13, 2019 1:03 pm

Ако Фердинанд не бе атакувал бившите съюзници

Мнение от Ихтамнет » пон юни 24, 2019 1:46 pm

Какво би се случило, ако не бяхме атакували сърбите и гърците на 16 юни 1913? Териториалните спорове са щели да бъдат разшерени на арбитража в Русия ли? Какви територии бихме получили и дали сърбите и гърците биха се съгласили на отстъпки? Възможно ли е те да използват съюза си за агресия срещу България? Какво ще се случи с мераците на Румъния, както и с Османската империя, и какви биха били действията ни през ПСВ?

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 3177
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Ако Фердинанд не бе атакувал бившите съюзници

Мнение от thorn » пон юни 24, 2019 2:41 pm

Честно казано, не съм чел дали е станало ясно какви са били намеренията на руснаците при евентуален арбитраж. Така че прочетох съответната глава от спомените на Сазонов - тогавашният руски военен министър и макар, че там не е казано нищо определено, останах с впечатление, че в Петербург са гледали с разбиране и симпатия на сръбските претенции.
http://militera.lib.ru/memo/russian/sazonov_sd/04.html

Така, че при евентуален арбитраж спорната зона със сигурност би отишла при сърбите с доста мъглява вероятност те да бъдат принудени да оставят на България поне безспорната зона.

Изображение

Принципно имало е сериозен шанс Междусъюзническата война да бъде предотвратена. При това положение България би получила егейското крайбрежие от Струма до Марица и източна Тракия по линията Мидия-Енос. И не би загубила цяла Добруджа, а само Силистра. В интерес на истината и без това претенциите за Солун са били напълно необосновани, а спорната зона и тогава е била пълна с албанци. Сега, ясно е , че територии, населени с българи биха преминали в сръбски и гръцки ръце, но и самата България би била виновна в същото, защото в заетите територии е било пълно с турско и гръцко население, което доколкото знам е било и мнозинство в тях.

Постигнатият резултат би бил за България по-добър и от санстефанския като територия, защото макар и да се губят северозападна Македония и Пиротско, то икономически това би се компенсирало от далеч по-богатите и значими Западна и Източна Тракия.


Проблемът е, че както вече казах, страната като цяло - и цар и армия и народ са замаяни от успехите си и не биха се съгласили да оставят сериозни части от македонията под сръбско и гръчко, а и със сигурност ВМОРО щеше да подклажда огъня.

Така, че намеса в ПСВ против Сърбия със сигурност е щяло да има, а там вече зависи от резултата на голямата война. Както вече казах, победата на Антантата не е била предопределена.

Отговори