Как са живели българите в Османската империя?

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 754
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Как са живели българите в Османската империя?

Мнение от bukvite » вт юли 03, 2018 11:05 am

На Дойче Веле не може да се вярва последните години, но е интересна гледна точка, какво мислите вие?

През 19-ти век Османската империя подобрява условията на живот по българските земи - глад не е имало, смъртността намалява. Нещо повече: българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята.
Това научаваме от новото изследване "Демографско развитие на българските земи през Възраждането" за демографската политика на Османската империя, чийто автор е професорът по историческа демография в БАН Щелиан Щерионов. Ето още подробности за данните в това изследване:

През 19-ти век управниците на Османската империя, които търсят ноу-хау в Европа, откриват и демографската политика. Често тя е мудна, ненавременна и непоследователна. Общата цел е да се увеличи броят на поданиците на султана, твърди професор Щерионов. Множество източници от османските архиви и от излизащите в Истанбул вестници потвърждават тезата му. В изследването се цитират публикации на английски и френски пътешественици, посещавали империята през онези години, както и трудове на експерти по история на медицината в България.

Irland Denkmal für die Opfer der Hungersnot in Dublin
Дъблин: паметник на жертвите на глада, заличил през 19 век половината ирландски народ

Българско жито за Истанбул

Масовият глад, епидемиите от смъртоносни заразни болести и войните са бич за световното население през 18-ти и 19-ти век. Класически пример дава Ирландия. Вследствие на заболяване по картофите, които са основен източник на прехрана на острова, между 1848 г. и 1851 г. над половината от ирландците измират от глад. Голяма част от оцелелите емигрират към Америка и Австралия.

Масовият глад тормози и други страни, например Руската империя, а в края на 18 век той е една от причините за Френската революция. „В проучените източници за историята на Балканите и българските земи през 19 век няма нито едно свидетелство за повсеместен глад и гладна смърт сред населението. Единствените проблеми в тази сфера са свързани с лошото качество на храните и недохранването”, казва професор Щерионов. През десетилетията преди Освобождението българските земи са били една от икономически най-развитите области на империята. Нейната столица Истанбул се е изхранвала с българско жито, което било и един от основните експортни продукти във външната търговия на Османска Турция.

Историческата истина

Първата модерна за времето си болница в България е открита през 1837 г. в Шумен. Тя обслужва преди всичко турския военен гарнизон в града. Постепенно се създават болници в пристанищните градове и административните центрове. По нареждане от Истанбул за противодействие на епидемиите от силно заразни болести, по българските земи се изграждат карантинни служби, особено по пристанищата, в големите градове и пограничните райони на империята. До Освобождението са създадени 32 аптеки, на територията на днешна България функционират общо 15 болници, а в градовете практикуват между 120 и 150 дипломирани лекари.

„Това е историческата истина. Друг въпрос е доколко тя съответства на масовите представи на българите за Османската империя и нейното развитие. Но може би би трябвало да се променят именно тези представи”, казва професор Щелиан Щерионов. От публикуваните в изследването данни става ясно, че усилията на османските правителства дават конкретни положителни резултати. Сред тях е постепенното снижаване на смъртността по българските земи. Вероятно тя е по-ниска от аналогичните показатели за някои други страни като Русия например, където през 19-ти век средногодишната й стойност често достига и надминава 50 на 1000 души от населението - между шест и седем пъти над сегашните равнища в развитите държави.

Symbolbild Türkei Istanbul bei Nacht
Поглед назад

Османската власт полага и усилия за увеличение на раждаемостта. Местните управи започват да преследват с цялата строгост на закона извършителите на детеубийства след раждане на дете от нежелан пол. Правителството насърчава браковете, като законово ограничава размерите на даваните при християните зестри и на традиционния откуп, плащан от женихите-мюсюлмани. Двукратно е намалена и продължителността на непродуктивната за брачните раждания военна служба в империята.

"Пълненето" на българските земи

Интересна и често несъвпадаща с вкоренените представи за османския период в българската история е и миграционната политика на Високата порта. Тя също е насочена към увеличаване на населението по българските земи. Много българи напускат селищата си след Руско-турската война през 1829 година. Заедно с това от северното Черноморие и Кавказ в империята се заселват прогонени от руснаците мюсюлмански народи. Османските власти ги заселват в стратегически за отбраната на империята райони в Северна България. Но известните с разбойничеството си кавказци след като плячкосват, каквото има, се насочват към други български области.

Същевременно Османската империя се опитва да привлича и християни за икономическото развитие на българските земи. За целта Високата порта сключва спогодба с Австрия за заселване в днешните български земи на хора от Трансилвания, на които са предоставени и стимули за включване в икономическия живот на империята.Щелиан Щерионов, 2012: Демографско развитие на българските земи през Възраждането. Изд. "Фабер", Велико Търново
https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%B ... a-15824172

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1667
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Как са живели българите в Османската империя?

Мнение от jacksparrow » вт юли 03, 2018 12:11 pm

Как са живели го е описал с едно изречение Захари - всяка краста с чалма се е разпореждала свободно с имотите на българите.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2392
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Как са живели българите в Османската империя?

Мнение от thorn » вт юли 03, 2018 1:15 pm

Четете Видрица, тя дава още по добро описание.

Потребителски аватар
Восток
Мнения: 1741
Регистриран: нед май 20, 2018 9:22 pm

Re: Как са живели българите в Османската империя?

Мнение от Восток » вт юли 03, 2018 4:44 pm

thorn написа:
вт юли 03, 2018 1:15 pm
Четете Видрица, тя дава още по добро описание.
За тази книга става въпрос нали? Опитвах се да я чета, но изказа просто ми скъса нервите и след първите 30 страници я оставих...

Изображение
«Наш орел, наследие Византии, — орел двуглавый. Конечно, сильны и могущественны и одноглавые орлы, но, отсекая нашему русскому орлу одну голову, обращенную на Восток, вы не превратите его в одноглавого орла, вы заставите его только истечь кровью…».

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2392
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Как са живели българите в Османската империя?

Мнение от thorn » вт юли 03, 2018 5:56 pm

Опитай пак. Не са толкова интересни приключенията му, колкото описанията на разни битовизми. Примерно как един дядо християнин си казва, че църква никога не е виждал или ка майките не давали на децата да ядат пилешко, защото дори най-изпадналия циганин мюсюлманин можело да нахълта и да иска да го хранят безплатно и ако нямало месо щели да бият баща им, та казвала "Не яж това, то е акано, само турците го ядат". Или как ергените "ухажват" мома на чешмата и тъй като тя не е много благосклонна вадят ножове, но тя е храбра и ги разгонва с кобилицата.

О времена, о нрави!

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1667
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Как са живели българите в Османската империя?

Мнение от jacksparrow » ср юли 04, 2018 2:01 pm

thorn написа:
вт юли 03, 2018 5:56 pm
защото дори най-изпадналия циганин мюсюлманин можело да нахълта и да иска да го хранят безплатно и ако нямало месо щели да бият баща им
Видрица и аз не съм я чел, но Захари има точно това предвид с крастите с чалми. От друга страна и признава някои достойнства на турците, че не са способни на подлости с изключение на правителството им, на новите ефендита които са зализани и не спазват Рамазана, поевропейчини. По време на престоя му по 4,5 затвори, бой е ял само в по малките и затънтени села. Където имало българи да гледат, а на едно място и европейска комисия, нямало бой, дори в Ловеч мисля пребоядисали затвора преди комисията :mrgreen:

Друго важно, никой от комитите не бил чел дори османския наказателен кодекс, затова разни бесения и осъждания на заточения се смятали за варварски. Въпреки, че доста демократични държави и днес имат подобно законодателство.

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1667
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Как са живели българите в Османската империя?

Мнение от jacksparrow » ср юли 04, 2018 2:06 pm

Добавка, Каблешков по думите на Захари е изколил към 50 циганина, точно това най - много го тревожело, че било явно за правителството. По това време се въртели и слухове за печени мюсулманки деца във фурни от комитите москали, хибридна война, комитите пък казвали, че идвали имами от Анадола да разправят как ще се колят християни на пролет.
Важното е, че накрая москалите са дошли, иначе не е ясно къде щеше да свърши всичко.

Отговори