Страница 1 от 3

Обстановката в Африка

Публикувано: съб юни 09, 2018 1:02 am
от Восток
Мисля, че е хубаво да има и такава тема, защото периодично се случват разни ексцесии с американски и европейски части на този континент. А и РФ нещо се раздвижи там.

Днес, вече вчера де в южна Сомалия е бил убит американски военнослужещ, други четирима са ранени, състоянието им е неизвестно, става въпрос за минометен обстрел.

https://edition.cnn.com/2018/06/08/poli ... index.html

Re: Обстановката в Африка

Публикувано: пон юни 25, 2018 4:03 pm
от Восток
Американския институт за военни изследвания(ISW) с доклад за отношенията между Египет и РФ.
Разделя се на няколко точки.

1. Споразумението за създаване на руска индустриална зона в Порт Саид, Суецкия канал, очакваните инвестиции са около $7 милиарда.
2. Разширения достъп, който ВС на РФ получават върху египетските бази, имат предвид западен Египет, където се предполага, че РФ е разположила дронове и части на ССО, чиято цел е да подпомагат армията на Хафтар в Либия, има и постоянни слухове, че РФ иска да създаде военна база в страната.
3. Военните учения между армиите на двете страни.
4. Ръста в продажбата на оръжие за Египет.
5. Енергийните проекти, основно сделката за $30 милиардната АЕЦ, както и инвестициите на РФ в газовото находище Захр, което се явява най- голямото такова в Средиземно море.
6. Дипломатическото взаимодействие между РФ и Египет, акцентира се върху Сирия и Либия.

http://www.understandingwar.org/sites/d ... 202018.pdf

Re: Обстановката в Африка

Публикувано: пон юли 02, 2018 10:06 am
от Кало
Първа бойна загуба на френските БТР-и VBCI - два са унищожени при атака в Мали. По данни на атакуващите ислямисти са убити 6 френски войници, а още няколко са ранени, според правителствените сили са загинали двама французи, а според Париж няма убити, а само ранени френски военни.


Re: Обстановката в Африка

Публикувано: пон юли 02, 2018 11:44 am
от thorn
Крайпътна кола бомба или камикадзе с кола бомба?

Re: Обстановката в Африка

Публикувано: пон юли 02, 2018 8:54 pm
от kramer
Пише, че кола-бомба, как се е вмъкнала между двете? Френска им работа.
https://defence-blog.com/army/french-co ... osses.html

Re: Обстановката в Африка

Публикувано: пон юли 09, 2018 6:10 pm
от thorn
Етиопия и Еритрея обявиха край на "състоянието на война" и постигнаха споразумение за откриване на посолства, развитие на пристанища и възобновяване на полети, информира "Ройтерс".

Осведомителната агенция отбелязва, че в рамките на няколко седмици двете държави предприеха зашеметяващо разведряване на отношенията след две десетилетия на вражда. Конфликтът дестабилизира региона.

Двете страни се подписаха под декларация за прекратяване на "състоянието на война".

Новият премиер на Етиопия Аби Ахмед се подписа под споразумение за възобновяване на отношенията с президента на Еритрея Исаяс Афверки.

Хиляди граждани на Еритрея излязоха по улиците, за да отпразнуват помирението.

Аби Ахмед пое властта през април и обяви реформи. При най-смелия си ход през миналия месец Ахмед предложи мир на Еритрея.

При 20-годишния конфликт между двете държави загинаха около 80 000 души.

В споразумението е заложено: прекратяване на войната; установяване на близки политически, икономически, социални и културни отношения, включително и сътрудничество в сигурността; възобновяване на търговските, икономическите и дипломатическите отношения; прилагане на решение за границите и двете държави ще работят за регионален мир.
https://news.bg/world/eritreya-i-etiopi ... ynata.html

Re: Обстановката в Африка

Публикувано: вт юли 10, 2018 5:14 pm
от Восток
Нещо повече, не просто са се споразумели за развитие на пристанищата, Етиопия ще използва пристанищата на Еритрея.
“Ethiopia will resume using Eriteria’s port,” Abiy said in remarks broadcast by both nations’ state broadcasters while the prime minister was attending a state dinner hosted by Isaias.
https://www.reuters.com/article/us-ethi ... SKBN1JY0RM

Re: Обстановката в Африка

Публикувано: ср юли 11, 2018 4:39 pm
от thorn
Аз честно казано този конфликт не го разбрах. Какви точно са противоречията между етиопци и еритрейци? Етнически? Религиозни?

Re: Обстановката в Африка

Публикувано: ср юли 11, 2018 4:41 pm
от thorn
Френски военен хеликоптер Газела се е разбил в Кот д'Ивоар по време на съвместни учения с местната армия.
Пилотът е загинал.Изображение

https://news.bg/disasters/frenski-voene ... agina.html

Re: Обстановката в Африка

Публикувано: ср юли 11, 2018 7:41 pm
от bukvite
thorn написа:
ср юли 11, 2018 4:39 pm
Аз честно казано този конфликт не го разбрах. Какви точно са противоречията между етиопци и еритрейци? Етнически? Религиозни?
Исторически най-общо според Уикито. Просто са изкуствена държава, създадена от ООН, а мястото на рога на Африка край Суецкия канал е прекалено стратегическо.
По това време европейските колониални империи, като Италия, търсят начини да се сдобият с територии в тази част на Африка, тъй като същата година е отворен Суецкият канал и потокът от кораби от Азия минава именно през Африканския рог. Италианското правителство купува Рубатино – корабната компания на Сапето, и по този начин Италия увеличава влиянието си върху градовете Масава, Асеб и други бивши египетски владения. По-късно разпокъсаните територии са обединени в една колония, която италианците наричат Еритрея. През 1941 г. по време на Втората световна война италианските войски в Африка са разбити от Съюзниците и Еритрея попада под контрола на Великобритания.

През 1952 г. ООН взема решение Етиопия и Еритрея да сформират федерация, като Еритрея остава под контрола на етиопците. В Еритрея се образува Еритрейски фронт за освобождение, от който по-късно се отделя марксисткият Еритрейски народен фронт за освобождение, подкрепян от СССР. През 1972 г. Судан затваря границата си с бунтовната област и така усложнява действията на освободителното движение. 2 години по-късно избухва въстание в столицата Асмара. Едва през ноември 1978 г. етиопските сили успяват да възстановят контрола си над почти цялата област. Партизанските действия обаче продължават. През 1988 г. етиопската армия започва масирано настъпление срещу партизаните, но една трета от етиопските войници са избити край северния град Афабет. През 1991 г. етиопската армия капитулира в Асмара и до 24 май цяла Еритрея е вече в ръцете на бунтовниците, които спомагат и за свалянето на правителството в Етиопия същата година. Новото етиопско правителство изпълнява искането на еритрейците за референдум за независимост, който е спечелен с голямо мнозинство в полза на новата държава. Така, точно 2 години по-късно, на 24 май 1993 г. Еритрея официално е призната за независима страна.