Защо арабите губят войни?

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 754
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Защо арабите губят войни?

Мнение от bukvite » пон май 21, 2018 10:25 pm

Нямам идея дали статията е вярна, но е доста интересна

Защо арабите губят войни?

В съвременната ера арабските армии като цяло са били доста неефективни. Редовните египетски войски се представиха зле срещу йеменските непрофесионалисти през 60-те години1. В средата на 70-те години сирийците успяха да се наложат в Ливан само благодарение на огромното си предимство във въоръжението и броя на войниците2. Иракчаните показаха липса на умение срещу иранската армия, разкъсвана от революционните дейности през 80-те години и не успяха да спечелят продължилата три десетилетия война срещу кюрдите3. Представянето на арабските войски и от двете страни на войната в Кувейт през 1990 г. бе посредствено4. А арабите са се представяли зле и в почти всеки военен сблъсък с Израел. Защо това се случва? Има множество фактори – икономически, идеологически, технически – но може би най-важният фактор е свързан с културата и определени социални атрибути, които пречат на арабите да създадат ефективна войска.

Отдавна доказана истина от военния живот е, че една армия се бие така, както е тренирала. Затова и аз вадя заключенията си от множеството ми години на собствени наблюдения на тренировки на арабите, за да си направя изводи за начините, по които те влизат в бой. Тези впечатления са плод на наблюдения от арабски военни бази в качеството ми на военен аташе на САЩ и офицер за подпомагане на сигурността, наблюдаващ офицер при британските Trucial Oman Scouts (паравоенната организация в емирствата, преди създаването на Обединените арабски емирства), както и тридесетгодишно изследване на Близкия изток.

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1664
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Защо арабите губят войни?

Мнение от jacksparrow » съб юни 23, 2018 12:02 am

http://foreignpolicy.com/2015/04/03/egy ... sser-sisi/

Доста дълга и интересна статия за Египет и войната в Йемен 67 г., ако махнем фантазиите как Сиси щял да подкрепя саудитите там сега. Общо взето джихадита на власт тогава в Йемен са подкрепяни от Британия и Саудитите, Насър, целящ обединена силна секуларна и социална арабска общност горе долу си постига целите. Британците пък знаят, че ще изгубят, неизбежно е, но пък и тяхната цел е да отслабят новата йеменска власт до степен да не може да нападне след това и саудитите. САЩ дори разполагат превантивно самолети в КСА.
https://historyinpieces.com/research/vi ... udi-arabia

T-72
Мнения: 848
Регистриран: пет май 04, 2018 7:50 am

Re: Защо арабите губят войни?

Мнение от T-72 » съб юни 23, 2018 12:41 am

Щото са Араби...
Макар че има надежда.Хисбула се представя добре последния път като Израел нахлу.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2385
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Защо арабите губят войни?

Мнение от thorn » съб юни 23, 2018 12:17 pm

Определено не е "защото са араби". През 7-9 век са били също араби, но са мачкали всички. Но тогава уменията им са били адекватни за тогавашните войни. За сегашните - виж статията, с която започва първия постинг.

Отговори