Провежда се най-голямото учение на сухопътни войски у нас

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 760
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Провежда се най-голямото учение на сухопътни войски у нас

Мнение от bukvite » ср авг 08, 2018 3:44 pm

Изображение

Започва най-мащабното военно учение у нас за 2018 г. - Platinum Lion 2018. Общо 500 чудестранни военни от 8 държави ще се включат ученията на полигона "Ново село".
Българските войници са до 700 военнослужещи и до 100 единици бойна, транспортна и специална техника.
Учението, в което участват България, САЩ, Сърбия, Черна гора, Албания, Молдова и Румъния, разиграва един сценарий - мироопазваща операция в подкрепа на местната власт срещу радикални и паравоенни формирования.
Целта е подобряване на взаимодействието между страните-членки на НАТО. Сценариите на мащабни военни учения от такъв род са показателни за военните опасности, за които се готви въпросната страна.
За първи път в историята на учението процесът по подготовка, планиране и провеждане е изцяло отговорност на Сухопътните войски на България.
По време на обученията ще има маневри с тежка техника, стрелба, устройване на постове и действия в градска среда. Планиращ учението е заместник-командирът на сухопътните войски - бригаден генерал Валери Цолов.

П.С. Реве ми се. Как не е останала армия. Навремето нашия полк в Елхово - към 2500 наличен персонал редовно го пращаха по баирите около турската граница и никой даже не го броеше за учение, камо ли за голямо.
Голямо учение съм гледал на полигона на Ново село (изтървах Щита, но и това си биваше) - гледах атака на 600 бронирани машини - заслужаваше си гледката.

Отговори