Войната между Пакистан и Индия през 1971 г. и създаването на Бангладеш.

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1750
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Войната между Пакистан и Индия през 1971 г. и създаването на Бангладеш.

Мнение от jacksparrow » ср авг 08, 2018 10:49 am

Един забравен геноцид подкрепен от САЩ.


Преди 1971 г. Бангладеш е част от Пакистан известен като Източен Пакистан. Според Наам Сети, един уважаван и почитан журналист от Пакистан, Източен Пакистан винаги се оплаква, че получил по-малко средства за развитие и по-малко внимание от страна на доминиращото правителство в Западен Пакистан (Пенджаби). Бенгалците в Източен Пакистан също се противопоставят на приемането на Урду като държавен език. Приходите от износ, било то от памука на Източен Пакистан или от юта от Източен Пакистан, са прибирани основно от Западен Пакистан. Източен Пакистан е недофинсиран, неглежиран и беден, както и дискриминиран. И накрая, при избори, проведени само няколко месеца преди войната, победата бе спечелена от Народна лига и все още не са допуснати до властта, захранвайки настроенията срещу Западен Пакистан и за освободителното движение в Източен Пакистан.

Пакистанската армия започва операция в Източен Пакистан за да овладее движението и предизвиква гняв и брожения сред бенгалците. Съобщава се, че армията участва в масови убийства на цивилни и масови изнасилвания на жени. Индия знае това и само чака старта на войната, смята я за неизбежна. Огромен брой бежанци нахлуват в Индия, потока става неуправляем, като бегълците настояват за военна намеса на Идния.

Скоро кризата привлича вниманието на много други страни. По този начин войната по-късно не е само между Индия и Пакистан, но много страни участват пряко или непряко през 1971 г. в Индо Пакистанската война (Войната за освобождението на Бангладеш).

През май Индира Ганди пише на Никсън за "касапницата в Източен Бенгал" и потока от бежанци, и че Индия е неспособна да се справи с него. След като К. К. Джа (тогавашния индийският посланик в САЩ) предупреждава Кисинджър, че Индия вероятно ще трябва да изпрати някои от бежанците обратно като партизани, Никсън коментира: "Господи, ще прекратим икономическата помощ за Индия".

Няколко дни по-късно, когато американският президент каза, че "проклетите индийци" се готвят за война, Кисинджър отвръща: "Те са най-агресивните проклети копелета наоколо."

Съединените щати и Китай, /източник том XI на външните отношения на Съединените щати/

САЩ симпатизира на Пакистан поради различни причини. Сред тях са две: първо, Пакистан принадлежи към американския военен пакт, CENTO и SEATO; на второ място, САЩ вярват, че всяка победа на Индия ще се счита за разширяване на съветското влияние, тъй като се смятало, че е про-съветска нация, макар и да не са обвързани.

САЩ открито взимат стана и подкрепят геноцид над стотици хиляди бенгалци /поправка, оценките са от 3 - до 4 милиона избити бенгалци!/ и дори американските дипломати протестират срещу фашистката политика на ФАЩ.

В телеграма, изпратена на 28 март 1971 г., позната като "кървавата телеграма" до американския държавен секретар, екипът на американското консулство в Дака се оплаква: "Нашето правителство не успя да осъди потискането на демокрацията. Нашето правителство не успя да осъди зверствата. Нашето правителство не успя да предприеме строги мерки за защита на своите граждани, като в същото време се огъва назад, за да задоволи правителството доминирано от Запада на Пакистан ... Ние като професионални дипломати изразяваме несъгласието си с настоящата политика и се надяваме, че нашите истински и трайни интереси тук могат да бъдат дефинирани и политиките ни пренасочени, за да спасим позицията на нацията като морален лидер на свободния свят ".

Всъщност СССР поема ролята на морален лидер на свободния свят, спасявайки милиони невинни мирни бенгалци от геноцида на подкрепяните от САЩ пакистански джихадисти.


Тук идва и ролята на Китай в цялата картина. САЩ се нуждае от помоща на Китай и пратеникът е Пакистан. САЩ се свързват тайно с Китай по този въпрос, който е повече от готов да помогне, тъй като вярва, че това ще доведе до подобрение на отношенията им със САЩ след това.

През втората седмица на юли 1971 г. Кисинджър пристига в Пекин, където чува думите на китайския премиер Джоу Енлай: "Според нас, ако Индия продължи по сегашния си курс, като пренебрегне световното мнение, ще продължи да се държи безразсъдно. Ние, обаче, подкрепяме позицията на Пакистан. Това е известно на света. Ако [индийците] са склонни да провокират такава ситуация, тогава не можем да седим безучастно. "По този въпрос Кисинджър отговоря, че Китай трябва да знае, че и САЩ подкрепят Пакистан по този въпрос.

Индира Ганди, индийският министър-председател в онези времена прави "совалки" в повечето западни столици, за да докаже индийската кауза е права и да спечели подкрепа и съчувствие за бенгалите от Източен Пакистан. На 4 и 5 ноември тя се срещна с Никсън във Вашингтон. Никсън я предупреждава, че нова война в субконтинента е недопустима.

На следващия ден Никсън и Кисинджър оценяват ситуацията. Кисинджър казал на Никсън: "Индийците са копелета така или иначе. Те се подготвят за война."

Натискът, военен и политически се увеличава в Източен Пакистан, жертвите се множат, което привлича индийското внимание. Индийците наистина се готвят за война и са концентрирали сили на източния фронт. За да отклонят натиска, на 3 декември, под прикритието на нощта, дори преди Индия да атакува Източен Пакистан, Пакистан отваря фронт на запад, където индийците имат малко сили, предимно за отбрана, а по въздух удря шест индийски летища в Кашмир и Пенджаб и дефакто обявява война на Индия.

ЦРУ съобщава на президента на САЩ, че индийският министър-председател вярва, че китайците никога няма да се намесят военно в Северна Индия и че всяко действие от Китай ще бъде изненада за Индия и индийските военни може да се сринат в напрегнати ситуации и фронтове (изток, север и запад).

Като чува това, на 9 декември Никсън решава да изпрати самолетоносача USS Enterprise в Бенгалския залив за да заплаши Индия. Планът е да заобиколи Индия от всичките четири страни и да ги принуди да се оттеглят и да напуснат Източен Пакистан, за да може пакистанците да смачкат бунта и да си довършат геноцида на спокойствие.

На 10 декември Никсън инструктира Кисинджър да поиска от китайците да преместят части към индийската граница. "Да заплашат да придвижат силите си или направо да ги преместят, Хенри, това трябва да направят сега!" Китай обаче се опасява, че всяко действие срещу Индия би могло да привлече съветски отговор. В това отношение САЩ уверяват Китай, че всякакви действия, предприети от Съветския съюз, ще бъдат противодействани от САЩ, за да защитят Китай.

Британия и съветската конфронтация - спомени на Командирът на военната разузнавателна служба ген. Пьотър Ивашутин.

"Съветското разузнаване съобщава, че английската оперативна връзка се е доближила до териториалните води на Индия, водена от самолетоносач" Орел "[На 10 декември]. За да помогне на приятелската Индия, съветското правителство е насочило бойна група кораби под командването на адмирал В. Кругликов.

Владимир Круглилаков, бивш (1970-1975) командир на Десетата оперативна група (Тихоокеанския флот) помни:

- На мен ми беше заповядано да проследя напредъка на британския флот, поставих бойни кораби в Бенгалския залив и наблюдавахме британския самолетоносач "Орел".

Но Съветският съюз няма достатъчно сила да се противопостави, ако срещнат британския самолетоносач. За да се подкрепи съветска флота в Бенгалския залив, от Владивосток са изпратени съветски кораби, разрушители и ядрени подводници, оборудвани с противокорабни ракети.

В отговор, британският флот се оттегля и отива на юг до Мадагаскар.

Скоро се появяват новини за американското самолетоносачи "Enterprise" и "Триполи" приближаващи към бреговете на Индия.

В. Кругликов си спомня "Получих заповед от главния командир да не позволя разполагането на американския флот в близост до военните бази на Индия"

В интервю за руска телевизионна програма след пенсионирането си адмирал Круляков, който командва Тихоокеанския флот от 1970 г. до 1975 г., припомни, че Москва е наредила на руските кораби да предотвратят приближаването на американците и британците до "индийски военни обекти". Гениалният Круглилаков добави: "Заповедта на главния командир беше, нашите подводници трябва да изплуват, когато се появят американците. Беше направено, за да им покажем, че имаме ядрени подводници в Индийския океан. На пътя на американския флот стояха съветските кораби, разрушители и атомни подводници, оборудвани с противокорабни ракети. Ние ги обкръжихме и насочихме нашите ракети в Ентърпрайз. Ние ги блокирахме и не им позволихме да затварят Карачи, Читагонг или Дака.

Съветските кораби са имали ракети с малък обхват (само до 300 км). Следователно, за да държи противника под обхвата, командирите рискуват да се приближат възможно най-близо до врага.

- Главният командир ми беше заповядал да вдигна подводниците и да ги изведа на повърхността, за да може да бъдат видяни от американските шпионски сателити или да бъдат видяни от американския флот! - Беше направено, за да покажем, че имахме всичко необходимо в Индийския океан, включително ядрените подводници. Вдигнах ги на повърхността и те го разпознаха. След това прихванахме американската комуникация. Командирът на бойната група на самолетоносачи беше тогава контраадмирал Димон Гордън. Той изпрати доклада до командира на седми американски флот: "Господине, много сме закъснели. Тук има руски ядрени подводници и голяма колекция от бойни кораби ".

Американците се връщат и не могат да направят нищо. Съветският съюз също заплашва Китай, че ако някога открият фронт срещу Индия, ще получат твърд отговор от Север.

Войната приключва с предаването на пакистанската армия, поради липса на американска помощ и поради бързите и решителни действия на руснаците, които блокират както Америка, Британия, така и Китай. В резултат от това се формира нова страна наречена Бангладеш, която е призната от целия свят и от Пакистан през следващата година със споразумението в Шимла.

Края на войната води и до най - големия брой военнопленници след втората световна война. Около 100 000 пакистанци се предават на индийската армия. Предодвратява се и по голям геноцид, който би бил невиждан в историята.

........
Май нема да има повече редакции :Д
Последна промяна от jacksparrow на ср авг 08, 2018 6:34 pm, променено общо 13 пъти.

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1750
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Как Съветския съюз заплаши САЩ, Британия и Китай и защити Индия

Мнение от jacksparrow » ср авг 08, 2018 11:07 am

https://nsarchive2.gwu.edu//NSAEBB/NSAEBB79/BEBB8.pdf

Целия текст на кървавата телеграма.

После ще има и за развитието на бойните действия подробно :mrgreen:

Все пак е най - голямата военна операция от втората световна досега.

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 760
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Re: Как Съветския съюз заплаши САЩ, Британия и Китай и защити Индия

Мнение от bukvite » ср авг 08, 2018 2:24 pm

Следя с интерес.

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1750
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Как Съветския съюз заплаши САЩ, Британия и Китай и защити Индия

Мнение от jacksparrow » ср авг 08, 2018 8:02 pm

Продължаваме...Индийската победа срещу Пакистан през 1971 г. е един от най-ярките примери за оперативно изкуство и най-голямата комбинирана военна операция след Втората световна война. Това е шедьовър на политическата и стратегическата визия, оперативното планиране и тактическото изпълнение.

Важно е да се разбере защо е видяна като такава голяма победа. Войната обикновено се разделя на война за позиционен контрол (мисля, че Първата световна война 1, войната между Иран и Ирак или дори войната Индия-Китай / войната между Индия и Пакистан от 1965 г.) или маневрираща ситуационна война. Концепцията за война с маневри е предложена от различни европейски експерти, Б Харт (Англия) и Маршал Михаил Тухачевски (застрелян от Сталин и един от най-блестящите военни умове, който светът някога е виждал).

Неговата теория е: Атака на широк фронт, използвайте въздушното превъзходство и изкуството, за да пробиете линията на противника, използвайте това проникване, за да захранвате силно мобилни войници, които биха използвали маневра за да разрушат равновесието на врага.

Позиционната война предполага, че можете да спечелите война само като разрушите основната отбрана на врага (най-вече фронтално - британците са твърдо вярващи в тази теория), докато непряката / маневрата война предполага да избягвате силните страни и да ударите уязвимите точки зад гърба на врага, да го отклоните от равновесие и да спечелите войната, като използвате терена и обкръжение (Харков/Смоленск са примери за война на обкръжението и ползването на масирана артилерия).

Индия, воювайки досега съгласно доктрината за позиционна война, водена от британския пример, този път прилага доктрината на Тухачевски.


Планът на Индия:

През март 1971 г. Индира Ганди идва на власт и веднага е изправена пред непосредствена криза. Бежанският проблем в Бангладеш. Геноцидът в Източен Пакистан (данните варират от 3 милиона до 4 милиона според различни източници) отприщва огромно количество бежанци към Индия. Кабинетът и (особено министърът на отбраната Ягвиван Рам) подкрепя незабавното нахлуване, за да разреши кризата. На много интересна и бурна среща тя му казала да се подготви за нахлуване в Източен Пакистан. Сам Бахадур (коалиционен партниор) отбелязва, че не е съгласен и предлага да подаде оставка веднага. Индира, която е била свикнала да се ориентира бързо, не харесва тази съпротива, но моли съветниците й да напуснат стаята и Манекшоу(друг министър) да разговаря свободно. Той сочи три причини, поради които предпочита инвазията да бъде отложена за зимата.

Пътищата и проходите с Китай ще бъдат затворени поради снега, което затруднява намесата на китайците. През юни (когато Индира го моли да нападне), проходите ще са открити, много части ще са нужни за тяхната защита.

Калта (в това се е доказал, че е прав) и блатото. Руската дума за това е "Распутица" и означава море от кал. Калта е най-лошият враг на движението. Реките ще бъдат навсякъде, за да се преодолеят ще бъде изключително предизвикателство. Август тази година Индия вижда най - лошата тропическа буря, описана досега. Тя е наводнила цели части на Бангладеш и убила половин милион души.

Последният му аргумент е изграждането на силен и валиден cassus belli (причина за война). Ако Индия се смята за агресора, санкциите биха осакатили вече овладяна икономика. Трябва да се създаде cassus belli. Междувременно може да се използва правителството на Бангладеш в изгнание (със седалище в Калкута) и новосъздадения Мутки Бахини, за да спечелят международна подкрепа за каузата си.

Индира Ганди се съгласява с условията и тръгва на обиколки в Европа. Тя отива в Москва, САЩ, Великобритания и Франция. Тя казва на правителствата, че ситуацията е критична, но Пакистан е силен член на SEATO и CENTO, така че западните демокрации (очевиден случай на лицемерие) стоят безучастно, докато се извърва масов геноцид. Единствено СССР признава проблема и изпраща оръжие и боеприпаси в Индия, за натрупване на запаси.

Индия също така подписва 20-годишен договор за приятелство и взаимопомощ (това е да се предотвратят всички действия на НАТО / САЩ / Китай)

След това Манкешо се залавя за работа. Той създава JIC (Военно разузнаване) и Съвместно планиращо командване (Индия все още няма комбиниран началник на щабовете като другите държави), обединява цивилните, армията, военноморските сили и въздушните сили , Цялостно командване е дадено на генерал-лейтенант Дж. С. Арора, който досега е главнокомандващ Източното направление.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Как Съветския съюз заплаши САЩ, Британия и Китай и защити Индия

Мнение от thorn » чет авг 09, 2018 10:57 am

Джак, дитирамбите за Тухачевски са силно преувеличени.

Освен това ми е интересно как се получава, че Индия освобождава Бангладеш, а освободените днес са в достатъчно враждебни отношения с освободителката си?

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1750
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Как Съветския съюз заплаши САЩ, Британия и Китай и защити Индия

Мнение от jacksparrow » чет авг 09, 2018 11:53 am

Ще стигнем и до там предполагам, текста ми го праща колега индиец, гугъл транслейта не се справя добре и трябват няколко дни докато стане четаем, а ме мързи да го пиша първо на уърд. Търпение.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Как Съветския съюз заплаши САЩ, Британия и Китай и защити Индия

Мнение от thorn » чет авг 09, 2018 11:24 pm

Абе щях да напиша, че нещо е ужасно дървен превода, ама щом е с гугъл транслейт, пак е добре. :)

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Как Съветския съюз заплаши САЩ, Британия и Китай и защити Индия

Мнение от thorn » пет авг 24, 2018 9:36 pm

Изображение

Част от десетте милиона бенгалски бежанци в Индия.

Изображение

Проиндийски милиции екзекутират пленници.

Изображение

Индийски Т-55

Изображение

Пакистански Т-59

Изображение

Изоставени пакистански М-47Изображение
Пакистански войници

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 1750
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Как Съветския съюз заплаши САЩ, Британия и Китай и защити Индия

Мнение от jacksparrow » пет авг 24, 2018 10:16 pm

thorn написа:
чет авг 09, 2018 10:57 am
Джак, дитирамбите за Тухачевски са силно преувеличени.

Освен това ми е интересно как се получава, че Индия освобождава Бангладеш, а освободените днес са в достатъчно враждебни отношения с освободителката си?
Ами то голямата част от Бангладеш си е в Индия и до днес :D - западен Бенгал, индийски щат със столица Калкута, а останалата не е населена с индуиси, бенгали, християни и будисти, повечето са избягали в Индия по време на събитията, а с едни други хора...

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Как Съветския съюз заплаши САЩ, Британия и Китай и защити Индия

Мнение от thorn » пет авг 24, 2018 10:26 pm

Само че по време на събитията през 1947
https://bg.wikipedia.org/wiki/Разделяне ... нска_Индия

Отговори