Нереализираните програми за създаване на ядрено оръжие

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 74
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Нереализираните програми за създаване на ядрено оръжие

Мнение от thorn » пон май 07, 2018 2:44 pm

Нереализираните програми за създаване на ядрено оръжие

Официално ядреният клуб се състои от страните членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, СССР и днес Русия, Великобритания, Франция и Китай. През 1974 г. и Индия взривява ядрено устройство, а от края на 90-те страната вече официално има ядрено оръжие след като и Пакистан се сдобива с такова. Израел има ядрено оръжие още от 60-те години, а в последните няколко години вече член на клуба е и Северна Корея. До 1989 г. ядрено оръжие има и ЮАР, но то е унищожено преди предаването властта на черните.

Засега! това са страните с ядрено оръжие.

От 1970 действа договорът за неразпространение на ядрените оръжия. Преди него още доста държави официално са разработвали или са заявявали, че смятат да разработват такова. Но реално доста програми продължават и след това, дори до днес.

Аржентина

Аржентина започва своята ядрена програма още при Перон, през 1951 г. През 1978 има дори официални заявления, че страната има намерение да създаде ядрено оръжие. Напомням, че това е времето на особено гнусната хунта на ген. Видела, малко преди фолклендската война.

В страната има четири изследователски центъра, с шест изследователски реактора, влезли в строя от 1958 до 1982 г., атомни централи (с германски и канадски реактори), находища на уран, завод за обогатяване на уран, множество специалисти. Аржентинците дори сами разработват и строят реактори в чужбина (Алжир).

Програмата е била спряна след възстановяването на демокрацията през 1983 г., а през 1990 под американски натиск е прекратено и разработването на ракетите със среден обсег Кондор II.

Изображение


Смята се, че при политическо решение страната може да произведе ядрено оръжие в срок до няколко месеца.

Отговори