Подвигът на Жослин Хуейри по време на гражданската война в Ливан.

До края на Студената война
Потребителски аватар
thorn
Мнения: 3437
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Подвигът на Жослин Хуейри по време на гражданската война в Ливан.

Мнение от thorn » съб яну 12, 2019 2:53 am

Мислех да го пусна в "жени с униформа", но тази жена заслужава отделна своя тема.

Изображение


Жослин е родена в богато християнско (маронитско) семейство през 1955 г. Първоначално дори не е била религиозна, даже е носила панталони, по време когато такова нещо дори в Европа е приемано нееднозначно, камо ли в Ливан. Но интересното е, че дори като студентка по право в Бейрут (между другото, там е била най-престижната юридическа школа в римския свят по времето на създаването на Юстиниановия кодекс), не споделя модните тогава левичарски настроения сред студентството, а е доста дясно настроена.

Изображение

Тук е на 20 години.


Когато през 1975 г. безчинствата на палестинските емигранти довеждат до гражданска война в богатия и процъфтяващ Ливан, Жослин веднага влиза в милициите на християнската партия Катаиб. Застава начело на отряд от 12 момичета.

На 6 май 1975 палестинците нарушават примирието и 50 техни бойци (има ли читав български превод за руската дума боевик) изненадващо се устремяват към един от християнските квартали. На пътя им е единствено малък опорен пункт в строяща се сграда на Площада на мъчениците, в който са Жослин с група от още 5 момичета. Най-малката е само на 14 години. Християнските части били сковани в боеве на други участъци и те остават сами срещу палестинците.

За щастие, те не знаят за това и след първите изстрели на Жослин и съратничките ѝ, залагат и започват интензивно да обстрелват недостроената сграда, където е опорния пункт на ливанките.

Изображение
Палестинци

Боят продължава 6 часа. На палестинците идват подкрепления и те стават 300 души. Но какво правят ливанските героини? Жослин крещи «Ave Maria! Deus vult! Remove kebab!» И се качва на покрива, откъдето хвърля гранати с които създава паника и убива командира на палестинците. Те отстъпват панически, като си мислят, че са попаднали под артилерийски обстрел (било е през нощта, така, че е донякъде обяснимо).

Изображение

Жослин през 1984 - на 29 години.

Жослен Хуейри след този бой става религиозна, иска да стане монахиня, но по молба на ръководството на християнските милиции остава на служба и организира женски отряди, които достигат на брой до 1500 бойци. Тези амазонки изграват съществена роля във войната и в предотвратяването на потенциалния холокост за християнското население на древния Ливан.
Изображение
Изображение

Изображение


Отговори