Известни снайперисти

До края на Студената война
Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 760
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Известни снайперисти

Мнение от bukvite » пон май 21, 2018 11:57 am

Изображение
Изображение

Людмила Павличенко - жената, която чуждестранните журналисти наричат по време на войната Лейди Смърт (Lady Death) е родена в средата на 1916 г. в Киевска губерния.
Людмила Павличенко постъпва в историческия факултет „Тарас Шевченко". Занимава се със стрелкови спорт и постига не лоши резултати. В началото на войната Людмила отива във военкомата с дипломата за стрелкова подготовка и моли да я изпратят на фронта. Съгласно заключение на военна комисия, Людмила е притежавала уникален строеж на очната ябълка.
В състава на 25-а Чапаевска дивизия тя влиза в боевете край Одеса с немците и с техните съюзници румънците.
В един от боевете поема командването на взвода след гибелта на командира. После постига своето и става снайперист. Тя има прекрасен слух, изумително зрение и отлично развита интуиция. Попълва бойната си сметка почти всекидневно, като участва и в атаки. За всичко това и помага и силно развитата памет, тя е наизустявала и помнила балистичните таблици, като перфектно е изчислявала разстоянието до обекта на поражение, като нанасяла корекции съобразно влиянието на вятърът…
Отначало си поставя за задача да убие 100 фашисти. От август до октомври 1941г. тя унищожава 187 войници и офицери на противника. През месец юни 1942г. на сметката на Павличенко е имало вече 309 потвърдени унищожени войници и офицери на противника, в това число 36 противникови елитни снайперисти… Успоредно с това през периода на отбраната на Одеса, Людмила е успяла да обучи множество съветски снайперисти, предавайки им своя опит от фронта.
В своята автобиографична книга „Героични времена”, Людмила Павличенко пише: „Ненавистта е добър учител. Тя ме научи да убивам враговете. Аз съм снайперистка. При Одеса и Севастопол аз унищожих със снайперска винтовка 309 фашиста. Ненавистта обостри моето зрение и слух, направи ме хитра и ловка. Ненавистта ме научи да се маскирам и подлъгвам врага, за да разгадая неговите хитрости и уловки…Ненавистта ме научи ужасно дълги часове през нощта да изчаквам търпеливо най-малката реакция на противникът…Нищо не е в състояние да утоли моята жажда за мъст… Дори само един агресор да броди по нашата Земя, аз безпощадно ще го преследвам… Когато аз тръгвах да воювам изпитвах озлобление за това, че немците нарушиха нашият мирен живот. Но всичко което видях след това, породи в мене чувство на такава дълбока ненавист, че не мога да ви я изразя с нищо друго, освен с куршум в сърцето на хитлериста… Когато аз преминавам по улицата на Севастопол, мене често ме спират малки деца и питат: „Колко уби вчера ?! „”
За Людмила говорят и от другата страна на фронтовата линия, разпространяват слухове, че чувала шумове от половин километър. Немците организират лов за неуловимата Людмила, но не успяват. Сред нейните противници, както съобщават медиите, е бил елитен германски снайперист, убил 400 войници.
Оръжието на Людмила е винтовка Мосин /до ден днешен се съхранява в Централен Музей на Въоръжените сили в Москва/ и самозарядна винтовка Токарев-40.
Постиженията на Людмила надминават тези на няколко десетки снайпериста мъже през WWІІ. По отношение на това, че е жена резултатите й са фантастични. Трябва да отчетем, че тя е била на фронта около година, тъй като е ранена и евакуирана от Севастопол. През 1942год. заедно със Секретаря на Московския градски комитет на Комсомола Николай Красавченко присъства на прием организиран от президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт. По покана на първата дама на САЩ Елеонора Рузвелт, членовете на съветската делегация известно време са гостували в Белия дом, като им са организирани разходки из Щатите.
Вече Лейтенант Павличенко изнася речи пред Международната студентска асамблея във Вашингтон, пред Конгреса на промишлените организации в Ню Йорк, но най-запомняща реч прави в Чикаго: "Джентълмени, аз съм на 25 години. На фронта вече успях да унищожа 309 фашистки завоеватели. Не ви ли се струва, джентълмени, че прекалено дълго време се криете зад гърба ми?" След нейните думи членовете на конгреса замръзват за минута безмълвно, след това започват да ръкопляскат и се вдига шум на одобрение.
В друга своя реч в Щатите, Павличенко заявява: „Аз искам да ви кажа, че ние ще победим! Няма такава сила, която е в състояние да попречи на победоносния марш на свободните народи в Света! Ние сме длъжни да се обеденим! Като руски войн, аз подавам на Вас, велики войни на Америка, своята ръка!”
В САЩ и подаряват пистолет „Колт”, в Канада винтовка „Уинчестър”, сега съхранявани в Централния музей на Въоръжените сили на Росийска Федерация в Москва. Певецът Уди Гърти ѝ посвещава песента "Мис Павличенко". В СССР ликът ѝ се появява два пъти на пощенски марки.
На 25 октомври 1943год. на Людмила Павличенко било присъдено звание Герой на СССР.
Само 2 000 жени снайперисти са се били за Червената армия по време на Втората световна война. Людмила е една от малко оцелели (едва 500 жени снайперисти преживяват войната).
През 1957год. за втори път се среща с Елеонора Рузвелт по време този път на нейната визита в СССР.
Умира на 27 октомври 1974год. в Москва. Погребана е в Новодевическото гробище, заедно с майка си Елена Белова, мъжът и сина си…
В гр. Севастопол музей и улица носят нейното име.
През 2015год. излезе филм руско-украинско производство „Битката за Севастопол”, на украински „Несломима”, посветен на житейската история на Людмила Павличенко. Руската актриса Юлия Пересильд изпълнява главната роля по перфектен начин.
(превод от руски)

Отговори