Истината за една известна снимка

До края на Студената война
Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 760
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Истината за една известна снимка

Мнение от bukvite » чет окт 18, 2018 11:25 pm

Изображение
"Тази година една от снимките, считани за "най-велики" в историята на фотографията, навършва 50 години. Тази снимка на Еди Адамс, получила наградата "Пулицър", и днес хваща за душата не по-малко от тогава. Тя е чудовищна, тя препълва душата с протест срещу правото на едно човешко същество да се разпорежда с живота на друго. Тя е най-силният аргумент срещу всяка война. Тя изигра конкретна и пряка роля за изкарването на САЩ от виетнамската война от страна на вътрешните пацифисти.
Тук е решителността на палача. Тук е унижението и страхът на жертвата и в същото време - като че ли величието на един раздърпан грозен човек пред лицето на наглата смърт....

Но кой тук е " жертвата ", и кой е " палачът"?
"Жертвата" е виетконговският комунистически офицер Нгуен Ван Лем. Той лично е разстрелял група южновиетнамски полицаи заедно със семействата им. Включително и подполковника от полицията Нгуен Туан и цялото му семейство - от 80-годишната му майка до шестте му малки деца. Но когато става напечено, Нгуен Ван Лем се преоблича като жена и се опитва да избяга. Обаче го хващат и го завеждат, заедно със свидетели на "червения терор", съобщили за екзекуциите, при бригаден генерал Нгуен Нгок Лоан от южновиетнамските въоръжени сили (АРВИН).

И ето тук на жертвата силно не ѝ провървява: застреляният от "жертвата" подполковник Туан се оказва личен приятел на генерал Лоан. Генерал Лоан вади пистолета и стреля. И се превръща в "палач" за световната история. А убиецът на старици и деца Ван Лем - в "жертва".

Еди Адамс през целия си живот е молил генерал Лоан за прошка. А ние... А за нас ще е добре да си набием в навирените високоморални глави, че това, което сме видели по телевизията, това, което емоционално ни е въвлякло по снимките, това, което сме прочели като уж обработени от репортери свидетелства на уж очевидци са шибани лайна! И не бива да се осмеляваме да правим никакви заключения от такава информация, докато не си дадем труда да разберем, да проверим и да сравним десетки факти!.

Вече 50 години, откак тази история е известна. Но животът не научава глупаците. Той научава умните, които после манипулират добронамерените глупаци, както си искат.

Колкото повече имате чувството, че сте практически свидетел, че можете да оцените информацията и да направите заключение, толкова по-голяма е вероятността, че някой иска да завладее мозъка ви по перверзен начин. Не забравяйте за това, колкото и да ви заливат справедливи и честни емоции."

Отговори