Новини античност и средновековие

До Великите географски открития
Ivanov
Мнения: 439
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от Ivanov » чет окт 11, 2018 11:28 pm

Престъпна група пробвала да продаде златно съкровище за 2 милиона евро
Повдигнати са обвинения на четирима души, в групата участвал и служител на ДАНС
https://btvnovinite.bg/bulgaria/sluzhitel-na-dans.html

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » пет окт 12, 2018 5:02 am

Изображение

Изображение

Изображение

Спецсъдът остави за постоянно в ареста четиримата задържани при опит за продажба на златно съкровище. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група и незаконна продажба на културни ценности.
В тридневен срок решението на съда може да се обжалва пред втората инстанция.

Петър Влаев, Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев бяха задържани при акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС в момент на продажба на златен венец на цената от 2 млн. евро. У тях са открити още златна торква и гривни. На брифинг по-рано днес стана ясно, че според експерти предметите са от 4 век пр. Хр., но още не е ясно къде са намерени от обвиняемите.

В определението си съдът отбеляза, че се произнася единствено по материалите, които към момента са в делото. И допълни, че в тях никъде не се доказва, че предметите, заради които са задържани и обвинени лицата, са съвременни. Тя обаче заяви, че според експертна справка от специалисти в БАН същите предмети имат белезите на антични културни ценности, но е необходимо да им се направи задълбочено изследване, за да се установи със сигурност произхода им.

Според съда има достатъчно данни за участие на четиримата обвиняеми в организирана престъпна група. Както и че лицата могат да извършват ново престъпление, което се обуславя от високата степен на престъплението, в което са обвинени сега. Опасност да се укрият обаче нямало.

Защитниците на обвиняемите застъпиха тезата, че въпросните предмети от съкровището не са културно-историческа ценност и са съвременна изработка. Те отбелязаха, че направеният спектрален анализ на находките сочи наличието на елемента кадмий, който е открит в началото на 19 век и не би могъл да съществува в антични предмети. Адвокатите поискаха от съда да не взима никаква мярка за неотклонение на клиентите им.

Обвиняемият Петър Влаев заяви в своя защита, че той е изработил предметите от съкровището. И допълни, че те са съвременни имитации, както и че притежава матрици на предметите. Неговата теза беше подкрепена и от Андинов.
Антон Игов каза пред съда, че той единствено е бил преводач от турски език при сключването на сделка и не е извършил престъпление.

Обвиняемият Недко Добчев, служител в ДАНС, каза по време на заседанието, че работи във втори сектор - свързан с миграцията. Той заяви, че не е оказвал съпротива при задържането си, а е опитал да избяга от автомобили без обозначителни знаци, които го преследват. После заяви, че е от сектор финансова сигурност на ДАНС и е използвал Влаев да достигне до купувачи на предмети за голяма сума пари, която представлява интерес за агенцията по линия на това дали парите са законни. По думите му чрез задържането му е бил възпрепястван да се обади на свой ръководител, за да му съобщи за купувача.

Той също отбеляза, че е знаел, че предметите са съвременни.

По време на заседанието прокуратурата се позова на свидетелски показания, сред които и на трима агенти под прикритие, както и на други доказателства, че четиримата задържани са извършили престъпленията, за които са обвинени. Според прокурорите има достатъчно данни, че те могат да извършат ново престъпление и че могат да въздействат на свидетели. Както и че задържаните предмети са културно-историческа ценност.

В хода на заседанието стана ясно още, че държавното обвинение е поискало днес по-обстойна оценка на откритите предмети.(БТА)


По публикацията работи: Анисия Иванова

https://www.dnes.bg/temida/2018/10/11/s ... hte.390315

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » пет окт 12, 2018 1:31 pm

Заловеното златно съкровище е автентично. Няма основание да се мисли обратното. Това заяви пред bTV директорът на Националния археологически институт към БАН доц. д-р Христо Попов.
https://news.bg/crime/arheolozi-schitat ... ichno.html
Изображение

При всички положения не бих го нарекъл "уникално". Особено венеца.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » вт окт 16, 2018 5:23 pm

Археолозите в Италия откриха нова находка, която вероятно ще промени познатата ни досега дата за изпепеляването древноримския град Помпей, информира агенция АНСА.

Мегаизригването на вулкана Везувий през 79 година, при което древният град Помпей е бил изпепелен, вероятно се е случило два месеца по-късно, отколкото се предполагаше досега.

Откритието - древен надпис, направен с въглен. Археолозите стигнали до него по време на разкопките в една от секциите от Помпей.

Според надписа изригването на Везувий през 79 година, за което се смята, че е най-катастрофалното изригване на вулкан в историята на Европа, е станало не на 24 август, а на 17 октомври.

Надписът сочел 16-ят ден преди първия ден на месец ноември.

Ако находката се окаже достоверна, това би означавало, че утре, 17 октомври 2018 година, ще се навършат точно 1 939 години от знаменитото изригване на вулкана и унищожаването на града.

Това е най-новото в поредица важни открития, направени по време на разкопките на секцията "Regio V" на Помпей.

Коментар за находката направи и министърът на културата на Италия Алберто Бонисоли.
"Това е невероятно откритие", каза той.

По думите му новите разкопки показват изключителните умения на страната в миналото.
https://news.bg/world/istoritsi-i-arheo ... ompey.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Това естествено не е никаква особена сензация. И досега по косвени белези се предполагаше, че традиционната дата на изригването е грешна, а то е станало есента. Хипотезата беше даже полуофициална и описана даже в популярните книги като по-вероятна. Е, това е потвърждението и.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » вт окт 16, 2018 6:15 pm

Изследване с георадар намерило погребан на някакъв си половин метър под земята викингски кораб
Изображение

Image generated from a georadar showing a viking ship buried near Halden, 150km south of Oslo, Norway. Photograph: NIKU/AFP/Getty Images

20 метров кораб, относително запазен, маркиращ вероятно богато викингско погребение.

Засега нямали планове да го разкопават, а щели да го проучват с неинвазивни методи. Глупости на търкалета.

https://www.theguardian.com/science/201 ... nderground

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » вт окт 16, 2018 6:20 pm

Изображение

Изображение

Съкровището мяза на истинско, вероятно елинистическо, около 300 г. пр. н. е. Имало персийско влияние. Вероятно е от разграбена от иманяри гробница. Смърт на иманярите!

https://www.archaeologia-bulgarica.com/ ... ещо-повеч/

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » вт окт 16, 2018 6:21 pm

На 6 ноември 2018 година в Националния археологически музей в София ще бъде открита изложба „Спасените съкровища на България“. Тя се прави по инициатива на Националния археологически институт с музей при БАН, подкрепена от Министерство на вътрешните работи, от Министерство на културата и от още 19 музеи в цялата страна. На изложбата ще бъдат показани избрани археологически находки, добити по незаконен начин и иззети от българската полиция през последните 20 години. Ще бъде издаден и богато илюстриран каталог с ценните артефакти.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » ср окт 17, 2018 12:04 am

Мас-спектрометрията е на мода. В случая изследвали кухненски съдове от неолитния град Чатал хуюк в Анатолия, днешен Анадол. (Градът естествено не се е казвал така, никой не знае как се е казвал, но селото, което сега е до останките е Чатал Хуюк).
Изображение
Та на някакви керамични парчета намерили калцинирани останки от храна. Явно не са си мили редовно чиниите. :)
Изображение

Изображение
Джесика Хенди от университета в Йорк правила изследването и установила, че те съдържат остатъци от ечемик, пшеница, грах и някакво Vicia ervilia, на което не знам българското име. Ако има такова.

Намерена е и кръв от овце, кози и говеда. Също и мляко от такива. И нещо интересно - следи от млечна суроватка, която означава, че са правили кисело мляко и/или сирене.

Чатал Хуюк е съществувал от 7400 г. до 5600 г. пр. н. е.
http://polit.ru/news/2018/10/10/ps_chatal/
https://www.nature.com/articles/s41467- ... ticle-info

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » ср окт 17, 2018 10:56 am

Хубаво си гледаме фреските от Помпей и Херкулан и почти запазените там къщи, но да не забравяме, че събитието, което ги е запазило, е било всъщност страшна човешка трагедия.
Изображение
Направени нови изследвания върху скелетите от хангара за лодки в Херкулан показват ужасяващи подробности. Хората са загинали от последствията на висока температура. 200 до 500 градуса. Било е мигновено, но гадно. Телесните течности направо са се изпарявали, телата са се разкъсвали, черепите са избухвали от налягането на парите от изпарения мозък.

Изображение

https://www.vesti.ru/doc.html?id=3070174&tid=107715

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2648
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Новини античност и средновековие

Мнение от thorn » ср окт 17, 2018 7:55 pm

И докато сме още на темата - надписът с въглен, който показвал, че изригването е от 17 октомври.

Изображение

Между другото, традиционната августовска дата е от писмо на Плиний Млади до Тацит. Плиний по принцип е достоверен. Той при това е непосредствен очевидец и участник в спасителната операция. Но датата е приета, защото е в най-запазения ръкописен препис. Очевидно е сгрешена при препис. Иначе има други преписи, макар и лошо запазени, където е дадена правилната както се оказва дата.

Отговори