„Поручик Галицин“

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 760
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

„Поручик Галицин“

Мнение от bukvite » пон окт 29, 2018 4:36 pm

„Поручик Галицин“

Едва ли има някой, който да не е чувал емоционалната песен за поручик Галицин. Кой обаче е поручик Галицин - реален образ или просто измислен авторов герой.
Княз Константин Александрович Галицин се ражда през 1893г. в семейство на известни държавници и винопроизводители в Русия.
Константин Александрович Галицин влиза в Доброволческата армия, където с ранг на капитан (вместо поручик – както е в песента) командва отряд от бивши гвардейци от императорското семейство. От архивни документи е известно, че Галицин служил в кавалерията заедно с корнет Оболенски, а събитията от началото на 1918 г. го заварват с неговия ескадрон в степите на Дон, борещ се срещу болшевиките (този епизод от живота на княза описва и песента). През август 1919 г. отряда на княз Галицин е сред първите, които влизат в Киев, който се защитава от болшевиките. В крайна сметка обаче белите загубват битката и Киев. Галицин се завръща в Киев отново през лятото на 1920г., но вече като военнопленник, заловен близо до Одеса. По онова време е и Полско-съветската война (1920), а Червената армия изпитва остър недостиг на команден състав. Князът поради богатия си боен опит отново е изпратен на фронта. В края на Гражданската война Галицин се завръща в Киев, жени се и е назначен на съветската служба. Процесът на разследване по обвинения в контрареволюционната дейност на Галицин бил съхраняван в архивите на КГБ на украинската SSR около шестдесет години под № 1919 / AS-91 и е декласифициран заедно с други архивни документи от службата за сигурност в Украйна.
Архивите показват, че Галицин е арестуван през нощта, през януари 1931 г., по делото Весна. Резолюцията за екзекуцията на Константин Галицин е издадена на 20 април 1931г. Застрелян е само единадесет дни по-късно, заедно с други известни личности на бялото движение. Точното място на гроба на Галицин е неизвестно, тъй като офицерите, застреляни в случая на Весна, са погребани в масови гробове в гробището Лучанока.
Става известен благодарение на песента на Георгий Гончаренко (Юри Галич), автор на текста, вероятно познавал се лично с княза. Според една от версиите песента е химн на белогвардейската емиграция от началото на ХХ век, за което обаче липсват доказателства.
Изображение


Отговори