Космическа тема

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 71
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Космическа тема

Мнение от bukvite » чет май 17, 2018 11:03 am

Автоматичната междупланетна станция на Япония "Хаябуса 2" бавно, но постепенно се доближава до астероида Рюгу, като пристигането се очаква да стане в края на юни или началото на юли. Точната дата не е фиксирана - за разлика от други роботизирани мисии, които се изстрелват с ракети направо към крайната си цел, а после пристигат в строго конкретен ден чрез еднократно запалване на ретроракетни двигатели, "Хаябуса 2" използва йонни двигатели. Йонните двигатели създават прекалено малка тяга, но за сметка на това работят практически постоянно.

За последен път "Хаябуса 2" засне Рюгу на 26-ти февруари. Оттогава насам йонните двигатели работиха почти непрекъснато, а снимки не бяха правени. Но на 11-ти май ръководството на мисията изключи временно двигателите, след което бяха заснети три нови снимки - на 12-ти, 13-ти и 14-ти май, в интервал от 24 часа.

Изображенията ще се използват за точното определяне на орбитите на Рюгу и "Хаябуса 2".
Изображение
Анимация на трите снимки, заснети в периода между 12-ти и 14-ти май. Photo credit : JAXA, Kyoto University, Japan Spaceguard Association, Seoul National University
Снимките бяха заснети с помощта на Звездния трекер - инструмент, който се използва за ориентирането на космическия апарат чрез измерването на позицията на околните звезди.

Напомням на читателите, че "Хаябуса 2" бе изстреляна успешно през декември 2014 година. Мисията е възвръщаема - целта е да се вземат проби от астероид, след което те да се доставят на Земята за по-нататъшно изследване в лаборатории. След пристигането на "Хаябуса 2" в орбита около Рюгу през това лято, по-късно на повърхността на астероида ще бъдат спуснати европейският спускаем апарат "Маскот", както и три японски астероидохода "Минерва". Напускането на "Хаябуса 2" с вече взетите проби е планирано за 2019-та, след което роботизираната станция ще се отправи обратно към Земята. Завръщането на родната ни планета ще е факт в края на 2020-та.

"Хаябуса 2" е втората възвръщаема мисия на Япония до астероид. Първата "Хаябуса" бе изстреляна през 2003 година. Тя успешно пристигна около астероида Итокава през 2005 година, след което се завърна на Земята през 2010 година. Това бе първата доставка на проби от астероид към Земята с помощта на космическа мисия.

За повече информация: http://www.hayabusa2.jaxa.jp/topics/20180515_e2/
Светослав Александров
http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-2 ... re-arrival

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 71
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Re: Космическа тема

Мнение от bukvite » чет май 17, 2018 1:57 pm

Днес е важен ден за китайското космическо предприемачество, след като стартъп компанията УанСпейс проведе своето дебютно изстрелване на ракета! Това бе първият полет на ракета, разработена от китайска частна компания.

Полетът беше проведен в 02:33 ч. българско време от тестовия космодрум на компанията в северозападен Китай. Скоростта на ракетата надхвърли пет пъти тази на звука, а достигнатата височина бе 40 километра - почти половината път до космическото пространство.

Изстрелването първоначално беше оповестено, че ще се случи през месец юни, така че ранният старт няма как да не ни изненада. Въпреки това частната китайска космическа индустрия се развива доста бързо. И все пак тя ще трябва доста да наваксва - американската космическа компания СпейсЕкс е основана през 2002 година, а Блу Ориджин - през 2000 година. Днес и двете фирми изстрелват възвръщаеми ракети и полезни товари срещу заплащане, но "разцветът" им се случи съвсем наскоро. За разлика от тях китайската компания УанСпейс е основана през 2015, а днес сме свидетели на първия старт - едва три години след положеното начало!

УанСпейс обаче се цели в различен тип пазар от този на СпейсЕкс, така че двете компании не са в пряка конкуренция. СпейсЕкс изстрелва големи спътници с "Фолкън 9", а скоро ракетата ще трябва да започне да превозва и хора. УанСпейс иска да изстрелва по-малки товари, но на много по-ниска цена. Днешният полет на ракетата "OS-X" бе суборбитален, а до края на годината очакваме дебюта на малката орбитална ракета "OS-M". Според УанСпейс цената на изстрелване на 1 килограм полезен товар ще възлиза на $10 000 долара, много по-малко от това, което изискват западните комерсиални компании. Ракетите на китайския стартъп са с изключително просто устройство и разчитат на твърдогоривни двигатели.


Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 71
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Re: Космическа тема

Мнение от bukvite » чет май 17, 2018 5:53 pm

Космическият кораб на Орбитал "Сигнус" е предвиден да лети не по-рано от тази неделя, на 20-ти май в 14:04 ч. българско време. Сред списъка на полезния товар [1] присъства "EnduroSat One".

"EnduroSat One" е построен от българската стартъп компания EnduroSat. Това представлява спътник от типа "CubeSat", направен от една стандартизирана единица - 1U, 10 на 10 на 10 cm. Основната мисия на "EnduroSat One" е да популяризира радиолюбителските дейности в България.
Изображение

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-2 ... -on-cygnus

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 71
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Re: Космическа тема

Мнение от bukvite » нед май 20, 2018 1:31 pm

Изображение
Космическият телескоп на НАСА "Тес" се сближи по план с Луната на 17-ти май, съобщи екипът на мисията в Туитър [1]. По време на сближението телескопът беше на разстояние 8 253.54 километра от лунната повърхност.

Другата голяма новина от мисията е, че "Тес" направи успешно своята първа снимка с помощта на една от четирите камери на борда [2]. Ярката звезда в долната част на снимката е Бета Кентавър, а освен нея се виждат над 200 000 други звезди в рамките на това единствено изображение. В горния десен ъгъл е мъглявината "Въглищарски чувал".

Напомням на читателите, че "Тес" (на англ. TESS = Transiting Exoplanet Survey Satellite) беше изстрелян успешно на 19-ти април в 01:51 ч. българско време с помощта на ракетата на СпейсЕкс "Фолкън 9". Телескопът ще търси извънслънчеви планети (екзопланети) на разстояние между 30 и 300 светлинни години от Земята, като ще се използва т.нар. "транзитен метод". Облитането на Луната беше с цел поставянето на телескопа в специална орбита в 2:1 резонанс с естествения ни спътник, от която ще наблюдава 85% от нощното небе.

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-2 ... es-by-moon

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 71
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Re: Космическа тема

Мнение от bukvite » нед май 20, 2018 1:33 pm

Китай се готви да изстреля този понеделник, на 21-ви май, в 00:00 ч., специален комуникационен сателит "Чьечиао" към точката на Лагранж L2. Това представлява гравитационно стабилно място, намиращо се на 64 000 километра отвъд обратната страна на Луната. От това място спътникът ще комуникира със спускаемия апарат "Чанг'е 4", който ще бъде изстрелян към Луната през ноември или декември тази година.

Това ще е първото кацане на обратната страна на Луната в историята на човечеството. До този момент нито САЩ, нито СССР са изпращали успешно спускаем апарат към страната, която не се вижда с просто око към Земята. Както американските пилотирани експедиции "Аполо", така и съветските от серията "Луна" са се спускали върху видимата страна. Ясно е, че ако Китай успее, ще е огромен престиж за страната.

Но постижението съвсем няма да е тривиално. Всеки апарат, който би се намирал от обратната страна на Луната, ще е в пълно радиозатишие. Затова има нужда от специален комуникационен спътник и "Чьечиао" ще изпълнява отговорната задача да осъществява връзката между Земята и "Чанг'e 4".

"Чьечиао" не е само комуникационен спътник - на него е монтиран астрономически експеримент, който ще търси радиосигнали от раждането на нашата Вселена и ще изучава слънчевия вятър в близост до Луната. Освен това ракетата "Лонг Марч 4С", която ще има задача да го изстреля, ще прати към Луната и два допълнителни микроспътника "Лонгчян-1" и "Лонгчян-2". Микроспътниците също ще се занимават с радиоастрономия. Макар и да не са от типа CubeSat, каквито са наскоро изстреляните към Марс спътници на НАСА "МарКО А" и "МарКО Б", те тежат 45 килограма и ще работят в 200x9000 километрова окололунна орбита.

Мисията "Чанг'e 4" е изключително амбициозна, при това Китай я осъществява не изцяло самостоятелно, а на борда ще има научни експерименти от Холандия и Германия. На борда на спускаемия апарат, който ще излети в края на годината, ще има и живи организми.

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 71
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Re: Космическа тема

Мнение от bukvite » пон май 21, 2018 8:58 am

Късно тази нощ в 00:28 ч. българско време от космодрума Сичан излетя ракетата "Лонг Марч-4С". На борда й се намираха основният спътник "Чьечиао" и два микроспътника "Лонгчян-1" и "Лонгчян-2".

Китайските медии потвърдиха, че изстрелването бе успешно. Приблизително 25 минути след началото на старта "Чьечиао" благополучно се отдели от горната степен на ракетата-носител, разгърна своите слънчеви панели и комуникационните си антени.

"Чьечиао" ще пътува към точката на Лагранж Л2. Това представлява гравитационно стабилно място, което се намира на 64 000 километра отвъд обратната страна на Луната. От това място спътникът ще комуникира със спускаемия апарат "Чанг'e 4", който ще бъде изстрелян към Луната през ноември или декември тази година. "Чанг'e 4" ще е първият опит в историята на човешката космонавтика за кацане от обратната страна на Луната - до този момент нито САЩ, нито СССР са изпращали нито пилотирана, нито роботизирана мисия до това място. Всички исторически мисии, както съветските роботизирани "Луна", така и американските "Аполо" са извършвали кацания от видимата страна на Луната.

Самото кацане на обратната страна на Луната е изключително предизвикателство, тъй като спускаемият апарат би бил извън радиообхвата на наземните станции. Затова е нужен комуникационен спътник като "Чьечиао", който да осъществява радиовръзката Луна-Земя. При все това "Чьечиао" не е само комуникационен спътник - на него е монтиран астрономически експеримент, който ще търси радиосигнали от раждането на нашата Вселена и ще изучава слънчевия вятър в близост до Луната.

Микроспътниците "Лонгчян-1" и "Лонгчян-2" тежат 45 килограма. Макар да не са от типа CubeSat, каквито са наскоро изстреляните към Марс спътници на НАСА "МарКО А" и "МарКО Б", на тях също са възложени надежди - те ще проведат свои собствени радиоастрономически опити. Микроспътниците ще работят в окололунна орбита с параметри 200 на 9000 километра.

Спускаемият апарат "Чанг'e 4", освен че ще излети през ноември или декември, за да осъществи кацане на обратната страна на Луната, ще носи със себе си т.нар. "мини-биосфера" - метален контейнер с размери 18 на 16 cm, обем от 0.8 литра и общо тегло от 3 килограма. Ще бъдат направени опити да се отгледат на Луната картофи и арабидопсис (малко растение, което е от семейството на зелето - сем. Кръстоцветни - Brassicaceae). Учените се надяват, че растенията ще се развият до етапа на цъфтеж.

Макар и да имаше голям интерес към изстрелването тази нощ, Китай не осигури излъчване на живо, за голямо разочарование на феновете на мисията. През изминалите години и десетилетия китайците бяха сравнително отворени и осигуряваха излъчвания в реално време за пилотираната програма, както и за лунната си програма. Но това се промени миналата година, след като тежкотоварната ракета "Лонг Марч 5" аварира скоро след изстрелването си пред очите на милиони зрители. Оттогава насам практически не е имало излъчване в реално време на какъвто и да е китайски старт. За съжаление броени часове преди старта бе потвърдено, че и тази нощ полетът ще е под ембарго, а първите кадри ще се появят минимум два часа, след като то е приключило.

Но пък хубавото на нашия високотехнологичен век е, че нищо не може да остане скрито-покрито, особено в космическата програма. Неизвестен човек осигури неофициално излъчване в реално време през телефона си, така че най-запалените космически ентусиасти пак успяха да видят излитането.


Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 71
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Re: Космическа тема

Мнение от bukvite » пон май 21, 2018 9:41 pm


Отговори