Ефектът Мандела или как възприемаме историята

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 754
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Ефектът Мандела или как възприемаме историята

Мнение от bukvite » нед юли 22, 2018 8:01 pm

Тая статия ми идва да я пратя на Дини, че той има подобни спомени
Ефектът на Мандела е свързан е един много интересен феномен сред хората. Оказва се, че цели групи хора си спомнят исторически факти по напълно погрешен начин.

Това явление носи името на бившият президент на ЮАР, Нелсън Мандела, защото е свързано с неговата смърт. Оказва се, че милиони хора по света ясно си спомнят, че Мандела е починал през 80-те години в затвора и дори си спомнят как са гледали кадри от погребението му по новините. Както знаем обаче Мандела умира чак през 2013 г. и всичките тези хора остават изненадани от неговата смърт, защото според тях той вече е мъртъв.

Според хората, които разглеждат "ефектът на Мандела", той се дължи на съществуването на паралелни реалности, много близки една до друга, и ние се прехвърляме от едната в другата в определени време.

Един от най-често даваните примери за "ефекта на Мандела" е култовата реплика от "Междузвезни войни", когато Дарт Вейдър казва на Люк Скайлокър, че е негов баща. Как си спомняте вие репликата на Вейдар от тази сцена? Повечето хора си спомнят: Люк, аз съм баща ти! Или: Luke, I’m your father! Всички картинки в интернет също са така направени. Дори актьорът, който озвучава Дарт Вейдър си го спомня така. Нека сега обаче видим, каква е репликата във филма. Явно толкова много хора си спомнят тази реплика погрешно.

Следващият пример е свързан с така нареченият Tank boy. Това е човек, който по време на протест в Китай през 1989г. се изправя пред танковете на китайската армия. Много хора си спомнят тази ситуация с фатален край. Те имат ясни спомени как танковете прегазват протестиращия, но в действителност не е така. Танковете се опитват да заобиколят човека и след известно време, няколко човека идват и извеждат протестиращия от пътя на танковете.

Оказва се отново, че спомените им не са реални.

Един друг пример е убийството на Кенеди. Повечето хора вярват, че по време на убийството на президента в колата има 4 човека. Има възстановки, където се използва кола с 4 места. Но в колата е имало 6 човека.

Има още десетки и стотици примери за ефекта на Мандела. Може да видите голяма част от тях в сайта mandeleffect.com или пък като потърсите в гъгул за такива.

Дали наистина съществуват паралелни реалности или по някакъв начин мозъците на толкова много хора са били подведени да създадат грешни спомени?

Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 754
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Re: Ефектът Мандела или как възприемаме историята

Мнение от bukvite » нед юли 22, 2018 8:02 pm


Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2385
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Ефектът Мандела или как възприемаме историята

Мнение от thorn » пон юли 23, 2018 12:00 pm

Хората всъщност не помнят добре неща, които не са ги пряко засегнали.

kramer
Мнения: 49
Регистриран: съб май 05, 2018 7:43 pm

Re: Ефектът Мандела или как възприемаме историята

Мнение от kramer » вт юли 24, 2018 9:16 pm

Култови фрази от филми понякога звучат различно - дублаж, превод, субтитри, копия...

Отговори