Силистренската баба Тонка

"Фондация "Буквите" и военноисторически форум "Историята" (istoriata.net) обявават конкурс за разказ на военноисторическа тема под надслов "Българио, за тебе те умряха".
Momka
Мнения: 2
Регистриран: чет авг 30, 2018 5:21 pm

Силистренската баба Тонка

Мнение от Momka » чет авг 30, 2018 5:52 pm

Силистренската баба Тонка
[pre]Сред плеядата  жени – хайдутки, ятачки и дейни участ[pre]
нички във величествената епопея на Освобождението от турско робство, има и една силистренка. За нея се знае съвсем малко. Обикновена и скромна българка, тя е предана и изцяло посветена на революционното дело.Вече покойният силистренски краевед Вълчо Радев в книгата си „Бележити силистренци” отбелязва, че почти единствените сведевия за нея са от проф. Виржиния Паскалева.: „Митана Атанасова Беленска ни възхищава с безбройни подвизи, извършени от нея безшумно и всеотдайно”. /Българката през Възраждането”, изд. Второ, С.1984г./
Митана Атанасова е родена в Силистра през 1845г.Омъжва се за Христо Беленски от гр. Бяла и имат 11 зеца. Съпругът ѝ е сподвижник на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и тя също става предан радетел и деец на революцииннота движение. Семейството работило упорито из Румъния не само да изхранва многобройната си челяд. Голяма част от припечеленото отивала за храна и дрехи на революционерите. Самата Митана била куриер и пренасяла от Букурещ през Олтеница / където живели доста време/ за Русе и Силистра вестници и оръжие. В Русе е била във връзка с баба Тонка.Не прекратява своята дейност и когато Христо е заловен и откаран на заточение в Диарбекир.
Къщичката на семейството в Силистра, край брега на Дунава е служела за убежище на борците против робството.
Когато съпругът ѝ успява да избяга от заточението, от Олтеница двамата продължават своята борческа дейност.В своята книга Вълчо Радев пише, че проф. Паскалева е отбелязала близките връзки на двамата с великия български революционер Христо Ботев и усърдната им дейност за подготовката на четниците му за преминаването с кораба „Радецки” на българския бряг.
Мечтата на Митана Беленска за свободна България се сбъдва. Тя живее доста след Освобождението. Макар и възрастна жена, през Балканската война през 1912г,. работи сато доброволна медицинска сестра при ранените войници.
Сведенията за тази героична българка са оскъдни. Проф. Паскалева отбелязва, че ги е получила от две от нейните дъщери – Аника Сърбянова, омъжена в Бургас и Елена Беленска, живуща в София, както и от синът ѝ Атанас Беленски от Разград. Повече информация има може би Историческия музей в Разград, където наследниците на Митана и Христо Беленски са предали документите на своите родители.[/pre][/pre]

Момка Чумпилева

Отговори