ДЕНЯТ НА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО - Людмил Симеонов

"Фондация "Буквите" и военноисторически форум "Историята" (istoriata.net) обявават конкурс за разказ на военноисторическа тема под надслов "Българио, за тебе те умряха".
admin
Site Admin
Мнения: 273
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

ДЕНЯТ НА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО - Людмил Симеонов

Мнение от admin » вт юни 19, 2018 1:30 am

ДЕНЯТ НА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО

Нашият народ умее да бъде признателен.
Той помни и винаги ще помни, че неговото Възкресение от петвековното османско иго стана възможно чрез подвига на руските войници, мнозина от които оставиха костите си по пътя на епичните битки от дунавския бряг при Свищов през Балкана до Тракия. Затова и днес ни покъртват с трагичната си решителност и жертвоготовност думите на генерал Драгомиров в навечерието на съдбоносния ден: ”Или отвъд Дунава, или в Дунава!” Затова и едни от най-топлите стихове, които всеки от нас пази в паметта си, са тези от Вазовото стихотворение „Здравствуйте, братушки!” Затова са молитвени стъпките ни пред белите паметници на нашите освободители, където идваме, за да положим своето цвете и да помълчим в тишината, която ни пречиства от злобата на деня и суетите человечески.
Но ние знаем, че свободата си не сме получили
незаслужено.
Идеята за национално освобождение беше духът и смисълът на родолюбивите призиви на оня „тъмен” хилендарски монах, хвърлил първата искра в съзнанието на поробените.
Свобода разнасяше в своите скитания из цяло Българско синеокият Апостол, чийто безимен гроб и до днес не ни дава покой.
Страстен копнеж за свобода диша от всеки ред на безподобното Кърваво писмо, чийто автор може да бъде единствено Тодор Каблешков.
В името на българската свобода се сбъдна горещата молитва на гениалния Ботев, дръзнал да излезе на борба със стихиите.
Най-после какво друго, ако не най-красноречиво доказателство, че народът ни е достоен за плодовете на цивилизацията и прогреса, е разкъсаното от куршумите и обгорено от барута на сраженията Самарско знаме, под което българските опълченци умираха на Шипка, сътворявайки чудеса от героизъм?
Ето защо нека на Трети март най-съкровената ни мисъл бъде за Отечеството, нека той бъде Денят на нашето национално разбирателство в името на общите ни усилия по трудния път на справедливостта, демокрацията и хуманизма.

Отговори