Спомени от казармата с анкета.

Всякакви интересни истории, които са ви са се случили в казармата, а и не само
Потребителски аватар
bukvite
Мнения: 760
Регистриран: съб апр 21, 2018 7:35 pm

Re: Спомени от казармата с анкета.

Мнение от bukvite » ср юни 13, 2018 9:48 pm

Офицерският състав си бяха пияници и уморени от службата хора. В Елхово само се чудеха как да накарат да ги уволнят, защото там за идване пиян на работа не уволняваха. И в Сливен си бяха такива, а в Шумен живея до военните блокове и като гледах повечето си бяха чиновници. Гледаха на армията като работя, от която трябва да изклинчат. Добре че не се наложи нещо.

Eguo
Мнения: 837
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Спомени от казармата с анкета.

Мнение от Eguo » ср юни 13, 2018 10:40 pm

[quote]
Офицерският състав си бяха пияници и уморени от службата хора. В Елхово само се чудеха как да накарат да ги уволнят, защото там за идване пиян на работа не уволняваха.
[/quote]

Неужели они могли ходить на службу пьяными?
Иди с "похмелья"?

Не думаю, что они были пьяными. Иначе другие офицеры сделали бы им замечания или все закончилось бы дракой или "увольнением по дискредитации" на второй раз.

П.С.
Лично мне - понравилось служить в армии.
Так, что я в 1999 году был в Иностранном Легионе ( Fort de Nogent).
Но был там меньше 2 недель.

admin
Site Admin
Мнения: 348
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Re: Спомени от казармата с анкета.

Мнение от admin » ср юни 13, 2018 11:35 pm

Елхово е част от така наречения Триъгълник на смъртта. Там като цяло пращаха за наказание, рядко някой се измъкваше към нормални поделения и уволнението като цивилен беше за повечето единствен изход. Масово идваха не подпийнали, а пияни като казаци.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2517
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Спомени от казармата с анкета.

Мнение от thorn » пон яну 14, 2019 6:46 pm

В Плевен ни обучаваха с разни сравнително елементарни артилерийски учебници, вероятно от 50-те години. Даже бяха донякъде интересни. Само че, изведнъж събраха всички ефрейтори и младши сержанти и ги командироваха в Стрямската бригада. Съответно тяхното място се зае от няколкото висшисти, които бяхме прецакани да не сме фазани. И обучението по военна специалност приключи. Почна ежедневно даване на дежурства, най-вече покрай храненето. Организиране, а и лично участие на доставянето на храната, сервирането, отсервирането, миенето на посудата, безкрайно броене на чинии и вилици, недай си боже някой да е откраднал нещо и на другия ден - пак така. За военни неща нямаше време. Разни полумалоумни образи след месец бяха с по-добри познания от моите, при това нямаха интерес към материята и не блестяха с особено ученолюбие, пък не блестяха с особена интелигентност.

До края на казармата никой не ми е преподавал нищо повече.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2517
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Спомени от казармата с анкета.

Мнение от thorn » пон яну 14, 2019 6:53 pm

Така, че специалността ми беше напълно фалшива и реално не ме обучиха на нищо. Общовойсковите неща също. Не сме копали окопи - никакви, не сме се учели да се прикриваме, не ни и споменаха за съществуване на неща като маскировка. Не сме имали нито една тревога. Два или три пъти май се готвеха тревоги, за които ротните ни предупреждаваха и в уречения час чакахме в леглата, будни и вече облечени, но явно ги отменяха в последния момент. Не сме правили марш на скок, дълги преходи, тренировки за заплахи "Въздух" или "Атом". Всъщност май в новобранския център няколко пъти ни караха идиотски да залягаме при команда "Атом", но толкова.

Реално най-голямо усилие, внимание и време българската армия отдели за да ни учи да маршируваме. Пфу.

Отговори